17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentProteste violente în Columbia, după ce un bărbat a fost omorât de poliţie

Proteste violente în Columbia, după ce un bărbat a fost omorât de poliţie

Un bărbat a murit la Bogota, după ce doi polițişti l-au reținut și au folosit pe el pistoalele cu electroşocuri. Incidentul a provocat proteste violente în capitala Columbiei şi în alte oraşe, scrie usnews, citând reuters.

Primarul Bogotei, Claudia Lopez, a numit incidentul un exemplu de „brutalitate inacceptabilă a poliției”, într-o postare pe contul ei de Twitter.

Bărbatul a fost abuzat de poliţişti pe stradă şi la secţie

Incidentul a avut loc miercuri, când, potrivit poliției, Javier Humberto Ordonez, în vârstă de 46 de ani, tată a doi copii, bea alcool pe stradă împreună cu alte persoane, încălcând regulile de distanțare socială menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Ordonez a fost pus la pământ de doi poliţişti și a fost supus la șocuri electrice succesive.

Ulterior, Ordonez a fost dus la o secție de poliție, unde prietenii și familia lui susțin că a fost supus mai multor abuzuri. Bărbatul a murit mai târziu, într-un spital.

Protestatarii au atacat mai multe secţii de poliţie

Sute de protestatari s-au adunat în fața secției de poliție unde a fost ținut Ordonez. Unii au folosit coșuri de gunoi, pietre și bastoane pentru a sparge geamurile. Imobilul și un vehicul de poliție au fost acoperite cu grafitti, iar o motocicletă a poliţiei a fost arsă.

Două secții de poliție au fost incendiate și alte trei au fost atacate în diferite cartiere din Bogota, au comunicat poliția națională. Proteste violente au avut loc în alte orașe, inclusiv Medellin, Ibague și Pereira.

Preşedintele ţării a declarat că abuzurile poliţiei nu vor fi tolerate

„Vom oferi asistență juridică familiei lui Javier, astfel încât să existe o condamnare nu numai a celor direct responsabili, ci și pentru a vedea o reformă structurală care previne și pedepsește brutalitatea poliției”, a mai declarat Lopez, primarul, pe Twitter.

Ofițerii implicaţi în incident au fost eliberați din funcții pe durata anchetei, au spus autoritățile.

„Nu poate exista toleranță pentru abuzul de uniformă sau de autoritate“, a spus președintele Ivan Duque în timpul unui eveniment, adăugând că ar trebui aplicate sancțiuni „obiective“.

Implicarea poliției în decesele de civili din Columbia este rară. Un adolescent a murit în noiembrie anul trecut, în timpul protestelor de masă, după ce a fost lovit de un proiectil al poliției, iar membrii comunității trans acuză în mod regulat poliția de violență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS