18.1 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAutoritatile au inundat o orezarie

Autoritatile au inundat o orezarie

Autoritatile doljene au recurs ieri la masuri extreme, inundând controlat o orezarie de 2.000 de hectare apartinând Administratiei Domeniului Statului. Decizia a fost luata pentru a preveni inundarea localitatilor aflate in calea furiei apelor. Stavilarul dinspre statia de acumulare Nedeia a fost deschis, deoarece baltile de la Dunareni nu ar fi putut prelua volumul de precipitatii de 20-30 de litri pe metru patrat prognozat de meteorologi. „Daca nu deschideam stavilarul, se inundau 20.000 de hectare de teren si sase localitati“, a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Printre localitatile cu pricina se numara Bistret, Rast, Negoi si Ostroveni. La domolirea furiei apelor a contribuit si deschiderea in urma cu câteva luni a stavilarului dinspre statia de acumulare Malaieni.


Autoritatile judetene sunt in alerta maxima si asteapta ca din clipa in clipa viitura de pe Dunare care a facut ravagii in Europa sa ajunga si in Dolj. Ieri, la intrarea in tara debitul Dunarii a ajuns deja la 13.900 de metri cubi pe secunda, iar nivelul apei a depasit cu 80 cm cota de pericol la Calafat si cu 43 cm la Bechet. Astazi se asteapta ca viitura de pe Dunare sa atinga punctul maxim, prima localitate expusa pericolului inundatiilor fiind Cetate. Pe ultima suta de metri autoritatile incearca sa consolideze digurile de la Dunare de care nimeni nu si-a mai amintit in ultimii 30 de ani. Echipele de interventie de la Directia Apelor Jiu, jandarmii si militarii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta au reparat digul de la Cârna, din digul de la Bechet s-au eliminat grifoanele si infiltratiile, iar la Ciuperceni digul a fost inaltat cu saci de pamânt.


„ Vrem sa profitam de faptul ca viitura de pe Dunare nu a ajuns inca in Dolj si sa facem o ultima verificare la diguri. Patru echipe mixte formate din reprezentanti ai Directiei Apelor Jiu, Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta si ANIF vor cerceta metru cu metru, de la Cetate pâna la Dabuleni, digul, deoarece trebuie sa stim exact unde sunt punctele sensibile si sa putem interveni in timp util. In plus, in zona Luncii Dunarii va veni si un reprezentant de la ANIF Bucuresti“, a spus prefectul de Dolj, Nicolea Giugea.


Jiul si Desnatuiul – in crestere


Pâna acum, apele Dunarii care cresc din ce in ce mai mult au inundat drumul judetean ce face legatura intre orasul Calafat si cartierul de case Ciupercenii Vechi. Apa este acum la câtiva metri de casele locuitorilor din Ciuperceni care pentru a ajunge in oras trebuie sa mearga câtiva kilometri prin padure. In portul Calafat activitatea se desfasoara cu dificultate deoarece Dunarea a inundat cheul pe o portiune de doi metri. Si drumul de acces spre portul Cetate a fost acoperit de ape, dar circulatia nu a fost intrerupta, apele Dunarii inundând si 10 ha de padure din zona portului. Si in portul Bechet activitatea este intrerupta temporar deoarece Dunarea a inundat platforma portuara si parcarea din zona portului, fara a patrunde insa si in cladirile din vama. In plus, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis o avertizare hidrologica la Prefectura Dolj prin care anunta ca in urmatoarele zile din cauza precipitatiilor, debitele râurilor Desnatui si Jiu vor creste, existând posibilitatea sa fie depasite cotele de atentie.


Apel de urgenta – 956


Peste 600 de jandarmi din cadrul inspectoratelor de jandarmi judetene din zonele riverane fluviului actioneaza pentru prevenirea si limitarea efectelor inundatiilor, iar alti 1000 de jandarmi sunt pregatiti sa intervina la solicitarea autoritatilor. Cetatenii pot apela nonstop numarul de telefon al Jandarmeriei – 956.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS