13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA demarat achiziţia primei pasarele pietonale din Craiova

A demarat achiziţia primei pasarele pietonale din Craiova

A demarat achiziţia primei pasarele pietonale din Craiova. Primăria a lansat procedura de achiziţie publică a serviciilor de proiectare, asistență tehnică şi execuţie pentru pasarela pietonală de pe strada Henry Ford. Aceasta va fi construită în locul semafoarelor şi a trecerii de pietoni din zona fabricii Ford şi va avea rolul de a fluidiza traficul rutier. 

Ceea ce se promitea încă din anul 2015 va fi pus în practică în 2020. Prima pasarelă pietonală din Craiova va fi realizată pe strada Henry Ford, în locul unde se află semafoarele şi trecerea de pietoni către uzina Ford. Autorităţile locale au ajuns la concluzia că o pasarelă în această zonă ar fluidiza traficul rutier şi ar oferi o siguranţă şi pietonilor.

Licitaţia pentru serviciile de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului şi execuţia lucrărilor a fost lansată în sistemul electronic la sfârşitul săptămânii trecute. Valoarea totală estimată a contractului este de 2.471.363 de lei, fără TVA (fonduri de la bugetul local), primăria aşteptând ofertele până la data de 24 septembrie. 

A demarat achiziţia primei pasarele pietonale din Craiova. SF-ul a fost gata în luna martie

Până la demararea procedurii de achiziţie a lucrărilor, municipalitatea a realizat studiul de fezabilitate al obiectivului de investiţii. SF-ul a fost atribuit direct unei firme din Bucureşti în data 16 decembrie 2019, pentru suma de 28.990 de lei (fără TVA), şi a fost gata în martie 2020.

A demarat achiziţia primei pasarele pietonale din Craiova. La semafoarele de la Ford va fi construită prima pasarelă pietonală din Craiova. Aceasta va înlocui trecere de pietoni şi va avea rolul de a fluidiza traficul în zonă.
La semafoarele de la Ford va fi construită prima pasarelă pietonală din Craiova. Aceasta va înlocui trecere de pietoni şi va avea rolul de a fluidiza traficul în zonă.

„Prin proiectul propus, se dorește crearea unei pasarele pietonale care să permită traversarea în condiţii de siguranţă a pietonilor, dar şi circulaţia autovehiculelor. Pasarela va fi situată în dreptul trecerii de pietoni şi trebuie să asigure traversarea străzii Henry Ford de către pietoni în condiţii de siguranţă, fără a stânjeni circulaţia auto“, solicita primăria în documentaţia pentru studiul de fezabilitate. 

Dispar semafoarele şi trecerea de pietoni de la Ford

Pasarela pietonală va înlocui semafoarele şi trecerea de pietoni existente acum în zona Ford. Potrivit devizului general al lucrărilor, aşa cum a reieşit din studiul de fezabilitate, valoarea totală a investiţiei este de 2.659.002,81 lei fără TVA (3.159.617,39 lei cu TVA). Din această sumă, partea de construcţii şi montaj reprezintă 2.199.016,30 lei fără TVA (2.616.829,40 lei cu TVA).

Semaforul cu buton de pe strada Henry Ford
Semaforul cu buton de pe strada Henry Ford

„În prezent, zona industrială care se dezvoltă pe direcția străzii Henry Ford este puternic circulată și prezintă un grad înalt de aglomerare de pietoni și automobile. Modernizarea propusă se va integra în contextul urban, va asigura utilizarea eficientă a spațiului public, îmbunătățirea siguranței și a condițiilor de mediu. Odată realizat acest obiectiv de investiții, se va asigura un acces sigur și funcțional pentru locuitorii și vizitatorii ce tranzitează zona“, se arată în anunţul de participare la licitaţie. 

Din valoarea totală estimată a serviciilor de proiectare, asistență tehnică şi execuţie, în sumă de 2.471.363 de lei (fără TVA), investiţia de bază ar costa 2.135.820,10 lei. Proiectul tehnic şi detaliile de execuţie au fost estimate la valoare de 52.188,60 lei, verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic – 6.000 de lei, asistenţa tehnica din partea proiectantului – 16.018,65 lei, iar cheltuielile pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului – 240.000 de lei. În fine, organizarea de şantier ar costa 21.335,82 lei. Suma aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute precizată în devizul general, respectiv 114.441,80 lei (exclusiv TVA), nu a fost inclusă în valoarea estimată a contractului. 

A demarat achiziţia primei pasarele pietonale din Craiova. Cum va arăta pasarela de la Ford

Pasarela pietonală de la Ford va fi construită de firma care va veni cu cea mai bună ofertă „calitate – preţ“. Aici, preţul va conta în proporţie de 90%, iar 10% va reprezenta garanţia extinsă a lucrării. Potrivit caietului de sarcini, garanţia lucrării trebuie să fie de minimum trei ani şi maximum cinci ani. 

A demarat achiziţia primei pasarele pietonale din Craiova. Aici se va construi prima pasarelă pietonală din Craiova
Aici se va construi prima pasarelă pietonală din Craiova

Prima pasarelă pietonală din Craiova va fi din structură metalică şi beton armat, cu armătură rigidă, şi va supratraversa benzile de circulaţie ale străzii Henry Ford. Conform studiului de fezabilitate întocmit, pasarela pietonală va avea două puncte de acces, cu scări din beton armat şi lift.

Este vorba de două lifturi, situate de o parte şi de alta a pasarelei, care vor putea fi folosite şi de persoanele cu dizabilităţi. Pasarela va fi amplasată la o înălţime de minimum 5,5 metri faţă de la nivelul asfaltului şi va avea o lungime de 14,5 metri, cât este lăţimea străzii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS