17.8 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSolutii stranii la Curtea de Apel Craiova

Solutii stranii la Curtea de Apel Craiova

Judecatorii au stabilit definitiv si irevocabil ca este perfect legal un contract de vânzare-cumparare incheiat de o persoana care, potrivit medicilor legisti, nu avea discernamântul faptelor sale si al consecintelor acestora.


Pâna si cel mai slab pregatit student la Drept stie ca o persoana fara discernamânt nu poate incheia un contract de vânzare valabil. Se pare insa ca judecatorii de la Curtea de Apel Craiova au chiulit de la acest curs. Solutiile stranii date in acest dosar de ei ar putea servi drept exemplu pentru presedintele Traian Basescu, atunci când ii critica pe judecatori.


„Numita nu are discernamântul faptelor“


S-o luam insa pe indelete cu prezentarea cronologica a acestui caz de-a dreptul incredibil.


Pe 27 iunie 2000 – de retinut data! – Institutul de Medicina Legala Craiova emite certificatul medico-legal nr. 1627/A2, semnat de dr. Liliana Stancu, dr. Mirela Luiza Popa si prof. Ioan Andronic. Conform acestui certificat, craioveanca Elena Zdrenghea, pe atunci in vârsta de 78 de ani, suferea de dementa senila si stare depresiva si „numita nu are discernamântul faptelor comise si al consecintelor lor“.


Doua luni mai târziu, conform documentelor, femeia vinde partea sa de 180 mp dintr-un teren de 380 mp situat la cinci minute de centrul Craiovei, intr-o zona destul de buna a municipiului, cu vedere exact la bulevardul Maresal Ion Antonescu, intre Ciuperca si Spitalul de Urgenta. Celalalt coproprietar, Gheorghe Pop, vinde si el, prin procurator Ioana Modrea. Cumparatorul este craioveanul Dumitru Popa. Actul de vânzare-cumparare a fost incheiat si autentificat pe 18 august 2000 la Biroul Notarului Public Lucretia Radovici. Pretul total al tranzactiei a fost de 165.000.000 de lei.


„Fata de probele audiate, se constata lipsa discernamântului“


„Am considerat ca acest contract de vânzare-cumparare nu este valabil din punct de vedere legal, intrucât proprietara terenului, la data intocmirii actului, suferea de dementa senila si nu avea discernamântul faptelor sale si al consecintelor lor, având si un certificat medico-legal in acest sens. Drept urmare, pe 5 februarie 2002, dupa ce am aflat de aceasta vânzare, am introdus actiune civila la Judecatoria Craiova“, a declarat Marius Popa, nepotul si curatorul Elenei Zdrenghea.


Pe 3 decembrie 2003, Judecatoria Craiova a solutionat dosarul nr. 5812/2002, cu privire la solicitarea de anulare partiala a contractului de vânzare-cumparare a terenului mentionat. Instanta a dat câstig de cauza Elenei Zdrenghea si curatorului acesteia, Marius Popa, dispunând anularea partiala a vânzarii, pentru suprafata de 140 mp ce ii apartinea batrânei bolnave. Printre altele, judecatorul Ecaterina Sandu a retinut: „Pentru valabilitatea actului de vânzare-cumparare, este necesar, intre altele, ca partea care incheie actul sa aiba discernamânt in momentul in care incheie actul (…). Cum, in speta, fata de probele audiate, se constata lipsa discernamântului reclamantei si, prin urmare, nevalabilitatea consimtamântului exprimat, reiese ca actul de vânzare-cumparare incheiat in aceste conditii este lovit de nulitate“.


Interogatoriu luat unei persoane… fara discernamânt


Nemultumit de solutie, cumparatorul terenului, Dumitru Popa, a atacat sentinta cu apel. Dosarul, cu numarul 2536/CIV/2004, s-a judecat la Curtea de Apel Craiova. Surprinzator, judecatorii Emilian Lupean si Alexandrina Marica au admis apelul si au casat sentinta judecatoriei, considerând perfect valabil contractul semnat de Elena Zdrenghea. Magistratii s-au considerat mai specialisti decât medicii legisti, psihologi si psihiatri, intemeindu-si hotarârea pe un… interogatoriu luat unei persoane fara discernamânt! Dupa ce au stat de vorba cu Elena Zdrenghea, judecatorii Lupean si Marica au ajuns la stupefianta concluzie ca medicii legisti habar n-au sa depisteze o persoana fara discernamânt si ca, daca n-ar fi avut discernamânt la data incheierii contractului, notarul si-ar fi dat imediat seama de asta: „O atare dementa ar fi usor observabila, atât de notar, cât si de instanta“.


Ultima solutie – contestatia in anulare


Elena Zdrenghea, prin curatorul sau, Marius Popa, a formulat recurs, care – datorita modificarii competentelor instantelor – s-a judecat… tot la Curtea de Apel Craiova. Prin decizia nr. 3524/7 decembrie 2005, pronuntata in dosarul nr. 5177/CIV/2005, judecatorii Mariana Mudava, Mihaela Cotora si Costinela Salan au respins recursul, stabilind definitiv si irevocabil ca vânzarea efectuata de batrâna fara discernamânt este valabila.


Marius Popa, curatorul Elenei Zdrenghea, si-a pus ultima speranta intr-o contestatie in anulare: „Practic, Curtea de Apel Craiova a stabilit prin hotarârile sale ca o persoana fara discernamânt poate incheia un contract perfect valabil, fapt care este de-a dreptul incredibil. Astept cu incredere admiterea contestatiei in anulare pe care am facut-o si rejudecarea recursului“.


Avocatii au alta parere


Avocatii considera ca o persoana fara discernamânt nu are cum sa incheie un contract valabil. „Contractul incheiat de o persoana fara discernamânt este lovit de nulitate“, a declarat av. Mircea Gacea. „Contractul nu e legal, daca una dintre parti nu are discernamânt“, a mentionat av. Liviu Belulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS