36.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriAdio bautura si tigari ieftine

Adio bautura si tigari ieftine

Accizele pentru tigarete se vor majora cu aproape 25%, iar acciza la alcoolul etilic va creste cu 18%, incepând cu 1 iulie. Acestea sunt prevederile unui proiect al Ministerului Finantelor, care vizeaza armonizarea legislatiei românesti privind accizele cu legislatia de profil a Uniunii Europene.


Efectul majorarii cotei fixe, corelat cu impunerea unei accize minime va face ca marcile de tigari ieftine sa dispara, iar pe piata isi vor face loc tigarile de contrabanda. De asemenea, accizele pentru electricitate vor fi majorate, de la la aceeasi data, cu peste 70%, iar in cazul benzinei cu plumb taxa va creste cu aproape 14%.


Potrivit ordonantei de urgenta care modifica prevederile Codului fiscal in vigoare, accizarea tigaretelor se va face printr-o cota fixa si una calculata ca procent din valoarea tigaretelor.


Taxa pe viciu va fi aplicata inaintea accizei la alcool si tutun, iar TVA se va aplica pe amândoua. Concret, la 1.000 de tigarete acciza datorata statului se calculeaza cumulând la o suma fixa, care reprezinta echivalentul a 9,10 euro, o alta suma, obtinuta prin aplicarea unui procent de 30% la valoarea produselor. Pentru tigari si tigari de foi, acciza va creste de la 22,13 euro/1.000 bucati la 24,5 euro, iar in cazul tutunului destinat rularii in tigarete, taxa va fi majorata de la 29,51 euro/kilogram la 33 euro/kilogram.


Mai mult, noile prevederi stabilesc posibilitatea pentru Ministerul Finantelor de a stabili trimestrial o valoare a accizei minime, care va sta la baza determinarii preturilor maxime de vânzare cu amanuntul. In aceste conditii, cei 20 de centi (7.000 de lei vechi) pe pachetul de tigari, pe care ii anuntase initiatorul acestei legi, Eugen Nicolaescu, se transforma in 45 de centi, aproximativ 16.000 de lei vechi pe pachet. Mai mult, cei 70 de centi pe sticla de un litru de alcool devin 1,7 euro, adica 60.000 de lei vechi in plus pe litrul de vin sau jumatatea de vodca. Aceste prevederi vor face ca un pachet de tigari cu pret mediu sa ajunga la peste 50.000 de lei vechi, in timp ce o sticla de votca va depasi 200.000 de lei vechi.


Cresterea accizei loveste in toata industria de profil, dar cele mai afectate sunt tigarile de calitate inferioara, cele mai bine vândute marci, ale caror preturi se vor apropia de nivelul celor practicate pentru marcile de calitate superioara. Din acest motiv, producatorii de profil acuza guvernul de creare a unor premise de concurenta neloiala, favorizând anumiti producatori.


Pe de alta parte, reprezentantii Philip Morris avertizeaza ca noua taxa nu va duce la cresterea incasarilor statului decât pe moment pentru ca, o data cu introducerea ei va scadea consumul legitim, deci piata legala, si nivelul incasarilor statului. „Daca este sa privim exemplul Ungariei, vom vedea ca nu a scazut deloc consumul, in timp ce a crescut piata neagra, din cauza faptului ca in tarile apropiate pretul tigarilor era mai scazut“, declara directorul fiscal pentru Europa al companiei Philip Morris, Huub Savelkouls, la inceputul lunii februarie.


Mai mult, producatorii de tigari si alcool se tem ca o escaladare a contrabandei cu tigari ieftine si o explozie a comertului cu alcool produs in cazane artizanale vor deveni procese iminente.


Piata tigaretelor din România insumeaza aproape un miliard de euro, cu un volum total de 35 de miliarde de tigarete, si este dominata de trei mari producatori internationali, Phillip Morris, British American Tobacco si Japan Tobacco International, care detin aproape 90% din piata de profil.


Tuica, accizata indiferent de cantitate


Si acciza la alcoolul etilic va creste cu 18% incepând cu 1 iulie. Mai mult, pentru tuica si rachiurile destinate consumului in gospodarii se va achita o taxa de 275 de euro pe hectolitru, pentru o cantitate de maximum 50 de litri, potrivit prevederilor din acelasi proiect al Ministerului Finantelor.


In prezent, nivelul accizei pentru alcool etilic este de 465,35 euro pe hectolitru de alcool pur, taxa standard urmând sa fie majorata la 550 euro pe hectolitru de alcool pur. Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii a caror productie nu depaseste zece hectolitri alcool pur pe an, valoarea accizei va fi de 275 de euro pe hectolitru alcool pur.


Problema este ca de acest nivelul redus al accizelor nu vor beneficia toate distileriile, ci doar micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic si economic de o alta si nu functioneaza sub licenta de produs a unei alte distilerii si vor indeplini conditiile care vor fi prevazute de norme.


In prezent, tuica si rachiurile din fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale sunt exceptate de la plata accizelor in limita cantitatii de 300 de litri cu concentratia alcoolica de 40% in volum pentru fiecare gospodarie individuala pe an.


70% in plus la electricitate


Accizele pentru electricitate vor fi majorate, de la la aceeasi data, cu peste 70%, iar in cazul benzinei cu plumb, taxa va creste cu aproape 14%. Pe de o parte, in cazul electricitatii utilizate in scop comercial, acciza va urca de la 0,14 euro/MWh, la 0,26 euro/MWh (85,7%), iar taxa pentru electricitatea destinata sectorului necomercial (populatiei) va urca cu 73,3%, de la 0,30 euro/MWh, la 0,52 euro/MWh. Pe de alta parte, acciza pentru benzina cu plumb va creste cu 14%, de la 480 euro/tona (adica 369,6 euro/1.000 litri) la 547 euro/tona (adica 421,19 euro/1.000 litri).


Din proiect reiese ca, de la 1 iulie, vor fi accizate si gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire, carbunele si cocsul folosite in scopuri comerciale si necomerciale.


Pentru gazele naturale utilizate drept combustibil pentru motor, acciza va fi majorata de la 1,59 euro/gigacalorie la 2,6 euro/gigacalorie.


Acciza va deveni exigibila la momentul livrarii gazelor naturale, de catre persoanele fizice autorizate, direct catre consumatorii finali.


Acciza pentru benzina fara plumb, motorina, gaze petroliere lichefiate si petrol lampant va ramâne la nivelul actual.


Benzenul, toluenul, xilenii si alte amestecuri de hidrocarburi aromatice, taxate cu 469,89 euro/tona, nu se mai regasesc in lista produselor accizate, iar petrolul lampant, utilizat drept combustibil de catre persoanele fizice, va ramâne neaccizat.


Nicolaescu vrea sa introduca taxa cât mai repede


Ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu sustine ca taxa pentru sanatate, la tutun si alcool, va intra in vigoare mai devreme de 1 iulie. „In proiectul Legii privind reforma in sanatate, taxa pentru sanatate, la tutun, este prevazuta la 20 de eurocenti pe pachet. Aceasta taxa va fi aplicata la trei zile dupa intrarea in vigoare a intregului pachet legislativ“, a declarat ministrul Nicolaescu. Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte asupra constitutionalitatii sau nu a pachetului legislativ la sfârsitul acestei luni. Nicolaescu estimeaza ca in urma aplicarii taxei pentru sanatate, la tutun si alcool, se vor strânge, anual, 200 de milioane de euro. Potrivit acestuia, toti banii colectati vor ajunge la Ministerul Sanatatii (MS) si vor fi utilizati pentru promovarea programelor nationale de sanatate, indeosebi, pentru campanii de combatere a fumatului si a consumului de alcool si pentru activitatea si dotarea unitatilor spitalicesti. De asemenea, ministrul sanatatii a spus: „Nu ma intereseaza producatorii de tutun si alcool, respectiv diminuarea afacerilor acestora. Pe mine ma intereseaza doar ca numarul consumatorilor de tutun si alcool sa scada cât mai mult“. El a declarat ca nu il intereseaza nici faptul ca se va dezvolta contrabanda: „Aceasta nu este problema MS, ci a Ministerului Finantelor. De aceea avem organe vamale si Fisc“.


In prezent, 33 la suta dintre români sunt fumatori zilnici – cel putin zece tigari pe zi – si 8 la suta sunt fumatori ocazionali, dupa cum a spus dr. Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului pentru renuntarea la fumat. Aceasta, pe baza unui studiu realizat de BM, a precizat ca „in tarile in care preturile la tigari au crescut cu 10 la suta, numarul fumatorilor a scazut cu 2-4 la suta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII