17.8 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRetele de calculatoare, fara specialisti

Retele de calculatoare, fara specialisti

In scolile doljene din mediul rural exista retele complete de calculatoare, dar nu sunt profesori de specialitate care sa lucreze cu elevii.


Dupa ce anul trecut, in judetul Dolj, aproape toate unitatile de invatamânt din mediul rural au fost dotate cu retele complete de calculatoare (zece calculatoare si un server), printr-un program al Bancii Mondiale, acum, din circuit lipseste un element important: profesorul specialist.


Informaticianul ar avea datoria sa-i pregateasca pe elevi, viitorii utilizatori ai calculatorului, dar si pe profesorii din scoala.


Lipsa acestor dascali de specialitate este confirmata si de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj de inspectorii de specialitate, cât si de directorii scolilor dotate cu retele de calculatoare.


„La nivelul judetului Dolj, avem aproximativ 106 retele complete de calculatoare pentru programul AEL, prin SEI (Sistemul Educational Informatizat, etapa a IV-a), dar nu avem prea multi profesori pregatiti pentru a preda orele respective (de informatica). Si daca in Craiova elevii deja se bucura de ele, in satele doljene laboratoarele de informatica stau mai mult inchise. Motivul, asa cum v-am mai spus, este deficitul mare de profesori de specialitate“, a precizat Dorel Popa, referent, responsabil SEI in cadrul ISJ Dolj.


Profesorii nu „se inghesuie“ la perfectionare


De aceeasi parere cu acesta se declara si purtatorul de cuvânt al ISJ Dolj, profesor Cerasela Cremene, care spune ca aproximativ 66 de unitati de invatamânt din comunele doljene au primit pe durata anului trecut astfel de retele de informatica, o investitie destul de mare si extrem de utila pentru elevi, dar care in prezent nu da prea multe rezultate. „In mediul rural e mult mai dificil sa gasesti oameni de specialitate care sa intretina si sa utilizeze aceste retele deoarece nu exista posibilitatea angajarii acestor administratori de retele si a profesorilor de informatica la scolile de gimnaziu. Orele de informatica, la gimnaziu, sunt ore de CDS (ore de curriculum la decizia scolii) sau mai bine zis, optionale, pe care dascalii nu pot fi titularizati“, a completat Cerasela Cremene. De asemenea, aceasta a adaugat: „Pâna la 31 martie, retelele de calculatoare ar fi trebuit sa functioneze la parametri normali, dar acest lucru se va amâna pentru ca profesorii nu sunt bine pregatiti. Motiv pentru care Casa Corpului Didactic (CCD) din Craiova este in faza in care reincepe un curs de pregatire: 45 de ore de initiere in utilizare a calculatoarelor si 43 de ore de utilizarea programului AEL“, a precizat purtatorul de cuvânt. Un punct de vedere asemanator il au si directorii unitatilor de invatamânt din mediul rural, scoli dotate cu calculatoare. „Nu avem specialisti, dar nici programe suficiente pentru a-i pregati pe elevi. La scoala noastra exista doar cinci programe la disciplinele matematica, biologie, fizica si chimie. Incercam sa dezvoltam un parteneriat cu o firma de calculatoare care sa pregateasca profesorii“, a precizat Marian Nemteanu, director al Scolii cu clasele I-VIII Breasta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS