17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaCOVID-19 pune în pericol un sfert din locurile de muncă din Europa

COVID-19 pune în pericol un sfert din locurile de muncă din Europa

Peste un sfert din locurile de muncă din Europa ar putea fi afectate de către căderea economică pe fondul pandemiei de coronavorus, potrivit unei analize realizate de McKinsey, notează Hotnews. Firma de consultanță a estimat că până la 59 de milioane de joburi se află în pericol de a fi afectate de reducerea orelor de muncă, suspendare temporară sau pierdere permanentă.

McKinsey estimează că rata șomajului s-ar putea dubla în lunile ce urmează. În același timp, sunt afacetați angajați din domenii precum vânzări și servicii clienți, dar și servicii de alimentație publică.

McKinsey a îndemnat decidenții politici să ia ”măsuri rapide și categorice” și să ia în vedere impactul asupra industriilor, demografiei.
”Europa trebuie să evide o creștere semnificativă a șomajului pe care am avut-o în timpul crizei financiare din 2008-2009, când rata șomajului a crescut cu 27%”, se arată în raport.

Muncitorii tineri, cei mai expuși

În același raport se mai arată că inegalitățile sociale ar putea fi exacerbate de către șocul economic provocat de corelarea dintre nivelul scăzut de educație și locurile de muncă afectate. Muncitorii mai tineri și angajații din cadrul companiilor mici și mijlocii sunt de asemenea mai expuși la acest impact al virusului.

Alături de măsurile stimulentelor economice, McKinsey a sugerat guvernelor că ar putea stimula reorientarea angajaților către sectarele critice. De exemplu, retailerii din domeniul alimentar ar putea să angajeze temporar angajații restaurantelor.

Programele guvernelor ar putea pregăti angajații sau chiar să plătească mici companii să suporte pregătirea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS