16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSfatul nutriționistului pentru masa de Paște

Sfatul nutriționistului pentru masa de Paște

În mod tradițional, românul umple masa de Sărbători cu tot felul de preparate apetisante, dar și foarte greu de digerat. De la sarmale la pască, de la ouăle fierte până la friptura de miel și drob, riscurile pentru organismul nostru cresc cu fiecare preparat consumat. Specialiștii în nutriție trag de fiecare dată semnale de alarmă înainte sărbătorilor, fie de Crăciun, fie de Paște, cu atât mai mult cu cât multe persoane țin post și apoi trec direct la consumul de alimente bogate în calorii și grăsimi saturate.

„Sărbătorile Pascale sunt petrecute cel mai adesea în familie, transformându-se în adevărate festinuri. Însă excesul alimentar poate cauza neplăceri, afectând starea de sănătate ori acumulând kilograme nedorite”, scrie dr. Diana Surdeanu, medic medicină generală cu competențe în nutriție, de la Clinica de Medicină Integrativă Veroniki Life.

Specialistul oferă câteva îndrumări pentru a preveni astfel de situații.

Preparatele tradiționale, consumate la mese distincte

Cel mai important dintre sfaturi este să consumăm alimente cu moderație, respectând cele 3 mese pe zi. De Paște, dată fiind tradiția ouălor roșii, medicul recomandă să nu depășim 1-2 ouă pe zi. „Nu neglijați faptul că și celelalte alimente preparate pot include ouă în compoziția lor (drobul, cozonacul, pasca)”. Diana Surdeanu menționează că preparatele specifice de Paște ar trebui consumate la mese distincte: drobul la micul dejun, friptura de miel la masa de prânz, iar seara, la cină, se poate mânca o porție de ciorbă. „Sfatul pe care vă încurajăm să îl urmați pentru masa principală este să asociați friptura de miel cu legume verzi, evitând pastele, cartofii și orezul”.

Alcoolul și masa copioasă pot duce la pancreatită

În aceste zile, trebuie să consumăm cât mai multă apă și cât mai puține băuturi îndulcite, carbogazoase ori alcoolice. Excesul de alcool asociat cu o masă copioasă determină un risc ridicat de pancreatită, iar sucurile contribuie la apariția balonării.

Nutriționistul ne sugerează să renunțăm, pe cât posibil, la consumul de pâine albă și să evităm, pe cât posibil, consumul de sosuri și garnituri cu concentrație ridicată de carbohidrați.

Drobul, ouăle și friptura de miel sunt preparate extrem de grele pentru organism, de aceea nu trebuie să mai adaugăm pe lângă acestea și salată de boeuf, alune, nuci ori alte deserturi.

„Cei care suferă de hipertensiune trebuie să evite consumul de alimente sărate. În caz de diabet, desigur că nu ar trebui consumate preparate ce conțin zahăr. Chiar dacă nu suferim de această afecțiune, gustarea sau desertul este bine să fie 1/zi, o felie de cozonac sau pască. Celor care preferă ciocolata, le recomandăm să opteze pentru produse cu concentrație ridicată de cacao, peste 70%. Atenție, însă, la cantitatea de ciocolată consumată!” mai spune dr. Surdeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS