Conducerea politiei doljene a luat pozitia de „Drepti“ in fata agentului Marin Defta, facându-se ca nu observa faptul ca seful de post de la Ostroveni a „omis“ sa-si treaca terenul de sub casa in declaratia de avere.
Dupa ce a obosit de atâta investigat, conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj a ajuns la concluzia ca agentul-sef principal Marin Defta, seful Postului de Politie Ostroveni, si-a construit imensa vila din Dabuleni in conditii perfect legale. Investigatia este acum in prag de finalizare, urmând sa fie transmisa si la Inspectoratul General al Politiei Române o informare, in care agentul Defta sa fie prezentat curat ca lacrima si sa fie sustinut in continuare pentru distinctia de „Politistul anului 2005“ in judetul Dolj.
Cercetare pe vorbe
Ca sa nu-l deranjeze prea tare pe agentul Marin Defta, sefii politiei doljene s-au limitat numai sa-l intrebe pe seful de post din Ostroveni cum si de ce si-a ridicat „palatul“ din orasul Dabuleni.
„Am discutat cu el si in primul rând ne-a spus ca nu are o casa chiar atât de mare, ca lungimea casei nu este de 40 de metri, ci de 20. Ne-a explicat ca si-a construit o casa mai mare pentru ca urmeaza sa locuiasca in ea impreuna cu socrii si parintii, precum si cu cele doua fiice ale lui. Nu ne-a aratat proiectul casei, dar ne-a spus ca are si proiect si autorizatie de constructie“, a declarat comisarul Nicusor Badea, adjunctul sefului IPJ Dolj.
Cu privire la mijloacele financiare cu ajutorul carora si-a facut Defta casa, comisarul Badea a mentionat: „Seful de post din Ostroveni ne-a spus ca a strâns materialele pentru casa inca din anul 1998. In ’98 a cumparat circa 10 mc de cherestea – blana, capriori etc. – in ’99 a luat cinci tone de fier-beton si tot in timp si-a cumparat cimentul, caramida a luat-o de la romii din zona, iar casa ar fi ridicat-o pe locul vechii case pe care a cumparat-o cu câtiva ani in urma. Totodata, agentul Defta ne-a precizat ca n-a lucrat cu o firma de constructii, ci, mai ieftin, cu meseriasi din zona. Cu privire la banii cheltuiti pentru achizitionarea materialelor si ridicarea casei, seful de post Defta ne-a explicat ca sotia lui si familia ei obtin câstiguri mari din agricultura, mai ales din cultivarea lubenitelor“.
Casa-OZN
Declaratia de avere a agentului Marin Defta mai are insa o mare hiba: nu contine nici o referire despre terenul de sub casa pe care ar fi cumparat-o in 2004, pe locul careia s-ar afla actuala vila. Am vrut sa aflam si punctul de vedere al conducerii IPJ Dolj cu privire la aceasta situatie. Chestionat, cu declaratia de avere a agentului Defta in fata, cu privire la omisiunea de mentionare a terenului pe care se afla constructia din Dabuleni, comisarul Ion Badea, adjunctul sefului IPJ Dolj, s-a aratat pus in incurcatura si a incercat sa-i ia apararea sefului de post de la Ostroveni: „Probabil a uitat, dar si declaratiile acestea de avere nu sunt foarte clare. Poate nu si-a dat seama ca trebuie sa treaca si terenul intravilan. Totusi, ar fi trebuit sa fie trecut in declaratia de avere… Si-a trecut casa cumparata in declaratia de avere, ori nu poti sa ai casa fara terenul de sub ea…“.
Pentru cine vrea sa vada…
Pâna una-alta, lipsa din declaratia de avere a terenului intravilan de sub casa lui Defta poate fi vazuta cu ochiul liber, pentru cine vrea sa vada. Asteptam, asadar, ca Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj si persoanele din conducerea IPJ Dolj care doresc sa afle adevarul cu privire la averea lui Defta sa inceapa cercetari serioase in privinta celui propus la distinctia de „Politistul anului 2005“. Ne e greu sa credem ca un politist cu decenii de meserie in spate n-ar fi fost in stare sa completeze corect o declaratie de avere, mai ales ca stia ca orice omisiune ar putea avea urmari penale pentru el. Asta cu atât mai mult cu cât pe declaratia de avere, chiar deasupra semnaturii agentului Marin Defta, scrie clar: „Prezenta declaratie constituie act public si raspund, potrivit legii penale, pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor mentionate“. O investigatie serioasa in acest caz se cere imediat, chiar si numai pentru eliminarea oricaror banuieli cu iz penal care ar putea plana asupra sefului de post de la Ostroveni, caruia ii acordam cuvenita prezumptie de nevinovatie.
Falsul in declaratii, pedepsit cu inchisoarea
Codul Penal român in vigoare sanctioneaza in art. 292 infractiunea de fals in declaratii. Conform textului de lege mentionat, „declararea necorespunzatoare adevarului facuta unui organ sau institutii de stat (…), in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda“.