Cadrele didactice din Dolj care si-au facut din meditatii a doua profesie nu par decise sa isi declare veniturile obtinute din astfel de activitati. Cu toate ca dascalii disciplinelor de examen, matematica, limba româna, istorie, geografie si nu in ultimul rând limbile straine, au obtinut venituri importante din meditatii in ultimii ani, foarte putini s-au decis sa isi achite impozitele corespunzatoare catre stat. Din statistica anului 2004 rezulta ca un numar redus de profesori, 41, din judetul Dolj au ridicat de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) documente care trebuia completate pentru declararea veniturilor. „Pe 2005 nu avem inca date despre numarul profesorilor. Declaratiile trebuie depuse pâna pe 15 mai. Pâna in prezent, doar 41 de dascali si-au declarat veniturile obtinute din meditatii si asta in 2004, in valoare de 75.000 RON. Aceasta practica a profesorilor este ascunsa cu iscusinta. In conditiile in care in majoritatea scolilor din judet exista un numar mare de elevi care isi viziteaza profesorii acasa dupa ore, pentru meditatii, este greu de crezut ca doar 41 de cadre didactice din Dolj inregistreaza venituri din aceasta activitate“, a precizat Mihai Antonescu, director al Directiei de Taxe si Impozite din cadrul DGFP Dolj.
Totodata, acesta a adaugat ca dascalii au obligatia sa-si depuna declaratiile cu veniturile obtinute din activitati liberale (independente), fie chiar si acelea pe drepturi de proprietate intelectuala. „Este posibil ca numarul profesorilor care si-au trecut in declaratiile de venit câstigurile din meditatii sa fie mult mai mare, dar este greu de verificat. Cu certitudine putem spune ca numarul celor care au ridicat acte, in vederea declararii veniturilor, este sub asteptari. Asta este situatia. Nu putem sa stim exact“, a concluzionat Mihai Antonescu.
„Doar din munca la catedra nu faci bani la ora actuala“
Chiar daca nu vor sa-si dezvaluie identitatea pe motiv ca nu sunt singurii care fac meditatii, unii profesori craioveni recunosc ca acest procedeu s-a extins in ultimii ani, iar bugetul familiei creste in functie de numarul de meditatii pe care ei le fac. Acest lucru insa difera de la o disciplina la alta sau si mai simplu „depinde foarte mult de cât de cautat esti“. In topul meditatiilor, se situeaza limbile straine – engleza, franceza, germana si, mai nou, spaniola – secondate de materiile obligatorii la testele nationale, româna, matematica si, sporadic, discipline ca istoria si geografia. Pentru o sedinta de meditatie la limba engleza, care tine doua ore, cel mult doua ore si jumatate, un parinte este nevoit sa scoata din bugetul familiei aproximativ 300.000 de lei. In cazul in care copilul are „ghinionul“ sa faca pregatire in particular cu un cadru didactic de exceptie, cu „un palmares bogat“, suma pe sedinta poate ajunge chiar si la 500.000 de lei. Aproximativ aceleasi tarife, 250.000 de lei, „se poarta“ si pentru româna si matematica. Tarife mai mici, de cel mult 200.000 de lei pe sedinta, percep dascalii de scoala generala care nu se pot compara cu „renumele“ unui profesor de la liceu care face pregatire pentru admiterea la facultate.
ISJ nu poate stopa meditatiile
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj se declara impotriva meditatiilor.
„Nu sunt pentru meditatii! Cartea se invata la scoala pe parcursul orelor de curs, nu acasa la profesor! Este o practica impamântenita la noi, la români. Marea vina insa o poarta parintii care ii duc pe copii, inca din clasele primare, la meditatii. Deja este o moda. Noi nu incurajam aceasta practica si mai bine ar fi daca parintii ne-ar informa despre cadrele didactice care ii obliga sa ii duca pe copii la meditatii, pentru a obtine note mai mari la clasa. Am transmis in repetate rânduri unitatilor de invatamânt si profesorilor in mod deosebit ca este interzis ca un dascal sa isi mediteze propriii elevi. Nu se pot acoperi astfel unele goluri din mintea elevului si din buzunarele profesorilor“, a afirmat Diana Busoi, inspector scolar general al ISJ Dolj.
Venituri fara TVA
Un proiect de lege elaborat recent de Ministerul Finantelor propune ca din 2007, in conformitate cu normele comunitare, cadrele didactice sa nu mai fie nevoite sa plateasca taxa pe valoare adaugata (TVA) pe veniturile realizate din meditatii.