17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Memorial Day, sarbatoare americana celebrata in fiecare an in ultima zi a lunii mai, este ziua in care in lume se consuma cea mai mare cantitate de carne de vita. In 2001, au fost preparate peste 27 de milioane de kilograme de carne de vita.


Cu siguranta si matematicienii au curiozitatile lor. De exemplu, Newton dezlega probleme in vis. Descartes, celibatar ca si Newton, ca sa mediteze, sustinea ca trebuie neaparat sa-si bage capul intr-o canapea.


Gauss stia sa calculeze inainte de a vorbi.


Leibnitz, ca sa mediteze, trebuia sa stea orizontal, dar de scris scria oricum si oricând; pâna si in trasura, in deplasarile pe care le facea, scria matematici, filosofie, istorie sau drept. Si Leibnitz a fost celibatar.


Lagrange avea pulsul neregulat când scria. Cauchy, Euler si Hermite erau bigoti. Henri Poincaré, ca sa mediteze cu succes, se plimba ore intregi in camera sa, in jurul mesei de scris.


T. F. de Lagny (1660-1734), un matematician mai putin cunoscut, era pe patul de moarte. La un moment dat, cei din jur nu mai stiau daca este viu sau mort. Atunci unul a intrebat: „Cât face de 12 ori 12?“ – „O suta patruzeci si patru“, a raspuns muribundul. Apoi a murit.


Tycho Brahe, astronom, precedentul lui Kepler, râdea de cei ce se speriau de eclipse. Si totusi, daca pleca de acasa si intâlnea pe drum un mort sau o baba, se intorcea acasa si nu mai pleca pâna a doua zi.


Gelbert, care a ajuns papa sub numele de Sylvestru al II-lea, a profesat in tinerete matematica in scoli renumite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS