Oamenii din fotbal au urmat exemplul altor vedete autohtone si s-au apucat de afaceri cu gunoi. Selectionerul Victor Piturca si fostul jucator al Universitatii Craiova, Eugen Neagoe, vor sa amenajeze lânga Craiova o platforma de sortare si reciclare a deseurilor.
Fostul jucator al Universitatii Craiova, Eugen Neagoe, Victor Piturca, selectionerul nationalei de fotbal a României, si fratele acestuia, Eugen Piturca, vor sa construiasca lânga Craiova o platforma ecologica pentru sortarea reziduurilor si reciclarea maselor plastice. Cei doi fosti fotbalisti nu vor sa divulge planul afacerii, dar spun ca platfoma se va alinia standardelor europene si va fi dotata cu utilaje aduse din strainatate, iar valoarea totala a investitiei se va ridica in final la peste doua milioane de euro. Proiectul a primit toate avizele necesare pentru demararea afacerii, insa Agentia pentru Protectia Mediului Dolj va monitoriza permanent impactul pe care amenajarea platformei il va avea asupra mediului. Firma SC NATBUSS SRL, al carei actionar principal este antrenorul Victor Piturca, a achizitionat deja un teren vizavi de groapa de gunoi a Craiovei, la Hanul Rosu, iar in aproximativ o luna va incepe si constructia platformei. Eugen Neagoe a tinut sa precizeze ca proiectul nu are ca obiect depozitarea gunoiului, ci reciclarea acestuia, asa cum se intâmpla in strainatate. „Este un lucru serios, nu va fi o groapa de gunoi construita lânga alta, ci o platforma de sortare si reciclare unica in Dolj si a doua din România, de care se vor ocupa oameni specializati. Sunt detalii pe care preferam sa le tinem secrete pentru ca vrem sa facem mai intâi si apoi sa vorbim despre ceea ce am facut. Am realizat totul prin forte proprii, pe cai legale, si nu ne-a dat nimeni nici un ban“, a explicat Eugen Neagoe. Acesta a precizat ca asociatul sau, Victor Piturca, inca nu doreste sa faca vreo declaratie si asteapta demararea lucrarilor. Pâna acum nu se stie decât ca firma NATBUSS va colabora cu societatile de salubritate din Dolj, care vor aduce gunoiul pe platforma pentru a fi sortat. Proiectantul estimeaza ca aproximativ 18-20% din gunoiul adus pe platfoma va putea fi reintrodus in procesul de fabricatie. Deseurile reciclabile vor fi pastrate, iar restul reziduurilor vor fi duse la groapa de gunoi.
Un craiovean produce 1,4 kilograme de gunoi zilnic
Cu toate ca terenul cumparat are o suprafata de 53.000 mp, pentru inceput investitorii nu vor folosi decât 20.000 mp, pentru amenajarea platformei de reciclare si sortare a deseurilor reciclabile. In viitor, planurile afacerii se pot extinde, in functie de necesitatile pietei, cu o statie de incinerare a deseurilor. Investitorul este de parere ca succesul este unul garantat, dat fiind ca, o data cu intrarea României in Uniunea Europeana, asemenea platforme de sortare vor fi putine, dar obligatorii pentru orice regiune, iar judetul va avea doar câteva puncte de transfer. Reprezentantul proiectantului, arhitecta Nicoleta Pârvanescu, sustine ca reciclarea maselor plastice si a reziduurilor solide va diminua cantitatea totala de deseuri depuse, care sunt estimate acum la jumatate de tona anual pe cap de locuitor. „In fiecare zi, un craiovean produce aproximativ 1,4 kilograme de gunoi. Cantitatea aceasta s-ar putea diminua considerabil o data cu punerea in functiune a platformei si a instalatiilor de sortare. Cred insa ca autoritatile ar trebui sa aiba in vedere si o extindere a colectarii selective a deseurilor de la sursa la platformele de gunoi din oras“, a declarat Nicoleta Pârvanescu. Chiar si dupa ce platforma va deveni functionala, Agentia pentru Protectia Mediului Dolj si Garda de Mediu vor monitoriza atent respectarea normelor impuse si impactul asupra mediului.