12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn canadian și doi elvețieni, laureații Premiului Nobel pentru fizică

Un canadian și doi elvețieni, laureații Premiului Nobel pentru fizică

Premiul Nobel pentru fizică 2019 a fost acordat marți fizicianului canadiano-american James Peebles, și oamenilor de știință elvețieni Michel Mayor și Didier Queloz. Academia Suedeză de Științe i-a recompensat pe cei trei oameni de știință pentru înţelegerea evoluţiei universului.
James Peebles a câștigat jumătate din premiu pentru „descoperirile teoretice în cosmologia fizică”, iar cealaltă jumătate a fost împărţită cu colegii săi Michel Mayor și Didier Queloz pentru „descoperirea unei exoplanete care orbitează o stea de tipul Soarelui”.

„Sfatul meu pentru tinerii care vor să facă știință: ar trebui să o faci pentru dragostea pentru știință … Ar trebui să intri în știință pentru că ești fascinat de ea”, a declarat James Peebles marți, la scurt timp după anunț.
Fizica este primul domeniu menţionat de Alfred Nobel în testamentul său din 1895. La finalul secolului al XIX-lea, mulţi considerau fizica drept cea mai importantă dintre ştiinţe şi, probabil, industriașul sale a văzut-o la fel. Propriile lui cercetări au fost strâns legate de acest domeniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS