Liceul Tehnologic ”Petrache Poenaru” din Bălcești a găzduit astăzi o campanie de informare, atât pentru părinți, elevi, cât și pentru profesori și societăți civile, care a avut ca temă „ Asigurarea șanselor egale în educație prin etică și nediscriminare ”.
O sală de curs a liceului „Petrache Poenaru” a fost plină de părinți, elevi, profesori care
au înțeles că rolul şcolii este de a-i învăţa pe tineri cum să convieţuiască într-o lume marcată de diferenţe lingvistice, culturale sau sociale, prin acceptarea acestora, dar şi prin identificarea şi însuşirea valorilor care îi unesc. Toți participanții la final au declarat că astfel de întâlniri sunt extrem de utile, mai ales în comunitățile mici.
Campaniile de informare a părinţilor, elevilor, profesorilor și societății civile cu privire
la fenomenul discriminării în școli și la asigurarea șanselor egale în educație fac parte din
proiectul european „Acces egal la învăţământ de calitate la Liceul Tehnologic Petrache
Poenaru din Balcești” implementat de Asociaţia ,,Societatea de Cercetare în Leadership,
Management, Marketing şi Cultură Organizaţională”, Asociaţia Regională de Consultanţă
Oltenia şi Liceul Tehnologic ,,Petrache Poenaru‘’ din Bălceşti, judeţul Vâlcea.
Şcoala incluzivă – o necesitate în educaţia actuală
Evenimentul de azi și-a propus să promoveze cu prioritate principiile școlii incluzive, adică acea școală prietenoasă care valorifică diversitatea socio-etno-culturală.
„O școala în care toți copiii sunt respectați și integrați fără discriminare și fără excludere generate de originea etnica sau de limba maternă, dizabilitate sau cerințe educaționale speciale, statutul socio-economic al familiilor, mediul de rezidență sau performanțele școlare ale beneficiarilor primari ai educatiei”, a declarat directoarea liceului Eliana Ivănescu.
În cadrul dezbaterii care a avut loc s-a pus accentul pe violență și pe modul în care poate fi combatută, o intervenție specială aparținându-i psihologului Șchiopu Mateiu Dorina.
Un aspect semnalat și care capăta amploare în școlile din Romania este legat de
fenomenul de bullying definit ca acel comportament ostil/de excludere și de luare în
derâdere a cuiva, de umilire.
Participanții la eveniment s-au arătat interesați de găsirea unor soluții care să reducă
acest fenomen, prin crearea unui mediu securizant si constructiv, stabilirea unui cod
de conduită, care să conțină prevederi referitoare la discriminare și intoleranță în mediul școlar si întărirea parteneriatului școală-familie, prin solicitarea sprijinului părinților în organizarea de activități curriculare și extra-curriculare legate de combaterea discriminării. Totodată s-a discutat despre acordarea de sprijin elevilor apaținând grupurilor vulnerabile.
Asociația „Societatea de cercetare Leadership, Management Marketing și Cultură Organizațională”, Asociația Regională de Consultanță Oltenia și Liceul Tehnologic „Petrache Poenaru” din orașul Bălcești continuă acțiunile prin organizarea unor întâlniri pe teme precum creativitate, inovație și educație pentru excelență a elevilor cu potențial aptitudinal ridicat, metode de cultivare a talentelor și de stimulare a creativității, educația elevilor cu cerințe speciale.
Evenimentele au rolul de a sublinia importanța pe care o are școala în dezvoltarea copiilor, dar și beneficiile pe termen lung cu impact asupra comunității.