36.2 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinMobilierul „imbraca“ locuinta

Mobilierul „imbraca“ locuinta

Mobila a aparut in istorie din diverse motive. Evident, cel mai important este functionalitatea. Scaunele au fost inventate pentru a te aseza pe ele, dulapurile si cuferele, pentru a depozita obiecte. Istoricii considera ca, de asemenea, mobila a jucat un rol important in indicarea statutului social. De multe ori, confortul a fost lasat la o parte in fata formei si frumusetii


Antic sau modern, rustic sau avangardist, mobilierul face parte din peisajul vietii noastre de zi cu zi, reflectând gusturile, pretentiile. Cu o mare capacitate de a determina dispozitia noastra psihica, el are rolul de a ne trezi simturile, invitându-ne la relaxare si confort. Chiar si acolo unde finantele sunt limitate, cu putina creativitate, dar cu multa inima, un camin poate deveni cald, primitor si intim, atunci când mobila este aleasa cu grija, in functie de proportiile si luminozitatea incaperilor. In adoptarea unui stil anume, cu o combinatie de culori si decoratii specifice, se va cauta designul si structura potrivite tipului si timpului de utilizare, precum si gradului de confort dorit. Simplitatea sau complexitatea modelelor, alaturi de materialele folosite pentru mobila si accesorii vor determina farmecul, eleganta, nota distinsa sau intimitatea inspirate de acestea. Selectia este pe masura, de la cea mai conventionala mobila la cea mai luxoasa, pe diferite tipuri de lemn, cu sau fara tapiterie, alaturi de sticla, inox, fier forjat sau plastic in cele mai variate si creative combinatii.


Mobila, intre stil si eleganta


Numai in ultimul secol, tehnologia a reusit sa aiba un impact major asupra tehnicilor de producere a mobilierului si asupra materialelor intrebuintate. Diversitatea si posibilitatile de creatie au crescut enorm. Fiecare are anumite preferinte pentru un anumit tip de mobilier. „Alegerea“ poate fi influentata de forma, functionalitate, confort, maiestria executiei, pret sau poate fi o combinatie intre oricare dintre acestea. Stilurile preferate insa ramân cele „uzuale“. Modern, clasic si rustic sunt termenii favoriti si cel mai adesea intrebuintati. Locuinta este de cele mai multe ori o reflexie a felului fiecaruia de a fi sau a modului de viata. Ea, ca si imbracamintea, poate transmite emotiile si starea de spirit a locatarului.


Precum se spune si in feng shui – energiile pozitive datorate unei amenajari armonioase vor crea si vor potenta energia spirituala a locatarului, iar ceea ce alegem pentru decorarea locuintei ne va influenta cu siguranta. Stravechea arta feng shui sugereaza folosirea de simboluri decorative si aranjamente de mobilier pentru a influenta psihic o persoana.


Design si functionalitate


Mobilierul „imbraca locuinta“. Poate fi un accent sau un fundal pe care sa se remarce accesoriile delicate. Trebuie sa fie atât functional, cât si estetic. Este bine ca un spatiu sa fie frumos, sa fie placut privirii, sa existe o armonie intre forme si culori pentru ca asta ii va face pe locatari sa se simta bine in acel spatiu. Totusi, este esential ca mobilierul sa fie functional si ergonomic si sa fie aranjat de asa natura incât sa ofere confort si utilitate maxima spatiului decorat. Fara fluxuri de circulatie aerate, fara compartimentari potrivite, fortând pozitii incomode, stresul utilizatorului va fi crescut, nefunctionalitatea va fi obositoare, evident afectând bunastarea locatarului. Mobila de casa este axata pe frumusete, caldura si confort in care utilizatorul sa se simta bine. Mobilierul modular se poate transforma dupa necesitatile de lucru, pentru a raspunde nevoilor unui spatiu.


Tendinte in designul de mobilier


Accesoriile simple, drepte, inox lucios sau sidefat dau eleganta fiecarei piese de mobilier. Sticla (in general mata) si metalul sunt materialele cel mai folosite pentru accentuarea liniei designului. Efectele de lumina date de transparente si reflexii creeaza o ambianta deosebita, o linie avangardista, transformând modul in care sunt percepute culorile si formele. Liniile orizontale, alinierea joasa, cât mai aproape de sol, amintesc de stilul japonez. Contrastul preferat este cel inchis – deschis, iar de cele mai multe ori se fac combinatii intre culori foarte delicate, bej apropiat de alb si tonuri de pamânturi, aproape negre. Lipsa de ornamente poate fi compensata prin accente coloristice sau prin elemente de decor. Un covor rosu aprins da viata nuantelor de gri dintr-o incapere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS