21.7 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalTerapia Intensiva, statia terminus

Terapia Intensiva, statia terminus

Sunt saloanele unde viata pacientilor se afla la granita cu moartea. Nu se aude decât instrumentarul medicilor. Semne scurte inlocuiesc cuvintele. Pe masa de operatie se afla un caz grav, unul dintre sutele cu care se confrunta cadrele de la Terapie Intensiva, de-a lungul unui an. La usa salii sunt rudele pacientului, care asteapta cu sufletul la gura deznodamântul.


Majoritatea bolnavilor ajung in Clinica de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta Craiova in coma. Unii dintre ei isi revin dupa o perioada care poate dura ore sau luni.


Cadrele medicale isi amintesc ca de-a lungul anilor au tratat bolnavi care au stat in coma si trei, patru luni. Unii si-au revenit, desi au ramas cu tulburari neurologice. Altii, cum ar fi bolnavii in coma de gradul V (sau coma depasita), sunt tinuti conectati la aparate de respiratie artificiala.


„Suntem doar medici. Facem tot posibilul sa-i ajutam pe pacienti, insa acest lucru nu depinde intotdeauna de noi. Pentru multi dintre ei terapia intensiva este statia terminus“, a spus prof. dr. Florea Purcaru. Bolnavii in coma depasita sunt considerati irecuperabili. Din diverse considerente (etice, morale, religioase etc.), sunt tinuti totusi in viata cu ajutorul aparatelor pâna când cedeaza si celelalte functii vitale. Cele mai multe cazuri de coma sunt produse de accidentele rutiere, urmate de accidentele de munca si accidentele vasculare.


Arsurile sunt alta nenorocire. Pronosticul se stabileste in functie de suprafata arsa si profunzimea leziunilor. Un simplu calcul matematic si se cunosc cu aproximatie sansele de viata ale bolnavului.


„Ai parte de multa adrenalina“


Personalul angajat aici este supus unui stres mult mai mare decât in alte sectii. La Terapie Intensiva lucreaza 18 medici primari si specialisti, zece medici rezidenti, asistente si infirmiere. Prin sectie se perinda insa si medici rezidenti cu alte specialitati, care ramân aici pe perioada stagiului. Fiecare salon isi are medicii, personalul sanitar de ingrijire si o condica pentru evidenta bolnavilor. Asistentul medical Gusti Lupu munceste de 35 de ani la Terapie intensiva si spune ca, daca ar fi sa o ia de la capat, tot aici ar alege sa lucreze. Gabriela Florescu are si ea zece ani de când lucreaza in salonul de toxicologie din cadrul clinicii, iar argumentele ei pot parea de neinteles pentru unii: „Ai parte de foarte multa adrenalina, nu te plictisesti niciodata si, mai ales, nu te plafonezi. Aici vin cadre medicale din alte sectii ale spitalului si ne solicita sa le invatam anumite tehnici medicale, pe care ele nu au avut posibilitatea sa le experimenteze“.


Suferinta face parte din profesie


Seful clinicii ATI, prof. dr. Florea Purcaru, lucreaza de 40 de ani in domeniul terapiei intensive. Ca medic a cunoscut perioade de satisfactie, dar si deziluzii, pe care si le-a asumat. „Responsabilitatea este foarte mare. Pentru fiecare medic care lucreaza la Reanimare exista un moment care ii va marca existenta. Gândul ca ai fi putut face mai mult pentru pacientul care ti-a murit pe masa de operatie este cea mai grea tortura, indiferent daca a fost sau nu vina ta. Suferinta prin care treci nu se poate descrie“, a spus Purcaru. Seful clinicii considera ca un medic care alege sa lucreze aici trebuie sa fie bine dotat in ceea ce priveste rezistenta fizica si morala: „Trebuie sa stii de la inceput ca munca aici implica mari sacrificii. Cel mai mult iti este afectata viata personala. Daca iti vine rândul de Revelion sau in week-end sa intri de garda, trebuie sa faci acest lucru“.


400 de milioane de lei pentru viata unui bolnav


In statele Uniunii Europene, 28-30 % din bugetul unui spital este consumat de sectiile de terapie intensiva. La Craiova, costurile sunt de asemenea ridicate, insa nu s-a facut o statistica in acest sens. Recordul pentru clinica ATI de la Spitalul de Urgenta este de 400 de milioane de lei cheltuiti pentru un singur bolnav. In aceste conditii si intelegerea din partea conducerii spitalului este pe masura. Au fost perioade in care s-a depasit bugetul alocat si s-au facut eforturi nemaipomenite pentru a fi gasite solutii. „Ne-am luptat cu conducerea sa avem produsele de baza. Ne-au fost asigurate, cu intermitente, insa nu au fost probleme in salile de operatie“, a spus seful clinicii. O clinica ideala in opinia sa ar trebui insa sa arate complet diferit de cea in care lucreaza acum: cu mai putine paturi, dar mai multe sectii profilate, in genul spitalelor de chirurgie cardiaca.


ORGANIZARE


La Spitalul de Urgenta Craiova exista cea mai mare clinica de terapie intensiva monobloc (grupata la un loc) din tara, formata dintr-un compartiment de adulti cu 50 de paturi si unul de copii, cu zece paturi. Bolnavii sunt grupati in cadrul sectiei pe diferite afectiuni; exista astfel saloane pentru politraumatisme, pentru arsi, un sector pentru internarea pacientilor cu diverse tulburari metabolice (hepatite, intoxicatii, accidente vasculare) si un compartiment pentru cazurile de insuficienta renala acuta (dializa). Terapia Intensiva (ATI) efectueaza si anesteziile pentru cele 23 de sali de operatie din intreg spitalul, iar o parte din bolnavii operati sunt supravegheati in primele ore de la interventie in salonul de postanestezie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII