17.8 C
Craiova
luni, 5 mai, 2025
Știri de ultima orăMagazinRegina nopţii, floarea parfumată cu efect de antibiotic

Regina nopţii, floarea parfumată cu efect de antibiotic

Regina nopţii (Nicotiana alata) este o plantă erbacee perenă, originară din America de Sud, și care după descoperirea Lumii Noi a ajuns în Europa, unde s-a adaptat foarte bine. Este cultivată pe scară largă ca plantă ornamentală.

Regina nopţii înfloreşte la începutul verii şi rezistă până la sfârşitul toamnei. Florile se deschid doar noaptea şi umplu cu parfumul lor minunat aerul cald de vară. Deși moare iarna, pentru că nu suportă temperaturi sub 5 grade, vara următoare renaște din semințele împrăștiate de vânt.
Regina nopții este un soi de tutun, dar un tutun cu frunze mult mai mici și cu flori deosebit de parfumate. La fel ca tutunul, secretă prin toți porii o substanță lipicioasă menită să o apere de insecte. În Iran chiar este cultivată pentru a oferi tutun de fumat în narghilea. Frunzele sale uscate nu sunt tăiate ca la țigările de tutun, ci sunt pur și simplu sfărâmate în mână.
Regina nopţii are un conţinut bogat în alcaloide, flavonoide şi triterpine, ceea ce îi conferă proprietăți antispasmodice, antioboseală, antibacteriene, antimicrobiene și antivirale. De asemenea, tuberculii acestei plante conţin substanţe purgative, diuretice şi antiparazitare, potrivit sfatnaturist.ro.

Regina nopții – efect de antibiotic

Oamenii de ştiinţă au tot căutat noi antibiotice, capabile să distrugă bacterii, deoarece consumul exagerat al acestora a slăbit efectul lor binefăcător, devenind inutile pentru că bacteriile reuşesc acum să opună rezistenţă. O descoperire recentă a unui antibiotic conţinut în floarea de regina nopţii face să renască speranţe. O echipă de cercetători australieni au reuşit să izoleze un agent antimicrobian (o peptidă) în regina nopţii şi au descoperit că planta se foloseşte de această peptidă pentru a se proteja de infecţii, iar acum vor să o folosească pentru crearea de noi antibiotice.

Descoperiri revoluţionare

Regina nopții se protejează de infecții producând molecule antifungice. Cercetătorii australieni au izolat peptida cunoscută sub numele de NaD1, care s-a dovedit eficientă împotriva unui tip de microorganism pe care majoritatea antibioticelor nu reușesc să-l anihileze: Candida albicans. Această specie comună de ciupercă unicelulară se află și în intestinul și cavitatea bucală a omului, însă, chiar dacă în mod normal este inofenivă, poate reprezenta o amenințare pentru persoanele al căror sistem imunitar este slăbit.
Specialiştii sunt de părere că aceasta este o descoperire importantă care ar putea duce la dezvoltarea unei noi clase de medicamente antimicrobiene eficiente în tratarea bolilor infecţioase, cum ar fi stafilococul auriu multirezistent și infecţiile virale cu HIV, Zika sau febra denga şi anumite encefalite.

Conţine substanţe purgative şi antiparazitare

Regina nopţii are un conţinut bogat în alcaloide, flavonoide şi triterpine, ceea ce îi conferă proprietăţi antispasmodice. Tuberculii acestei plante conţin substanţe purgative, diuretice şi antiparazitare. Potrivit literaturii de specialitate, regina nopţii este folosită cu succes în tratarea infecţiilor urinare, a hepatitei, gripei, dizenteriei, afecţiunilor cutanate, dar şi ca vermifug.
Semințele plantei sunt întrebuinţate în industria cosmetică, pentru tratarea eczemelor şi a scabiei. De asemenea, sucul proaspăt din petalele plantei poate trata herpesul. Tot regina nopții furnizează un ulei esențial folosit în industria parfumurilor, dar și ca aromă pentru unele feluri culinare specifice.
Pe de altă parte, este bine de știut faptul că, per ansamblu, planta este considerată toxică, de aceea orice tratament pe bază de regina nopții trebuie administrat sub stricta supraveghere a unui specialist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS