17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecătorii CSM au anulat acţiunea disciplinară pe numele şefei ICCJ, Cristina Tarcea

Judecătorii CSM au anulat acţiunea disciplinară pe numele şefei ICCJ, Cristina Tarcea

Judecătorii CSM au anulat acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară faţă de şefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, scrie Mediafax. Acest lucru s-a întâmplat deoarece petentul care a depus sesizarea nu avea calitatea procesuală pentru un astfel de demers.

„Admite excepţia nulităţii absolute a acţiunii disciplinare motivată de lipsa capacităţii procesuale de folosinţă a petentei care a formulat sesizarea. Constată nulitatea absolută a acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei judecător Cristina Tarcea”. Decizia poate fi atacată.

Persoana care a depus sesizarea nu avea calitatea procesuală

Concret, membrii Secţiei pentru judecători au constatat că persoana care a depus sesizarea nu avea calitatea procesuală. Potrivit unor surse apropiate cercetării disciplinare, pastorul Chris Terheş a depus sesizarea, în numele organizaţiei Romanian Community Coalition. Acesta a candidat pentru europarlamentare din partea PSD. De asemenea, Secţia pentru judecători a CSM a constatat că Inspecţia Judiciară a aplicat principiul repartizării aleatorii a sesizării pe numele Cristinei Tarcea.

Inspecţia Judiciară a anunţat, în decembrie 2018, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătorul Cristina Tarcea. Motivul a fost acela că ea a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu. De asemenea, a fost acuzată pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Astfel, inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători.

Inspecţia Judiciară arată că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile legale, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.

Câteva informaţii despre Cristina Tracea

Tarcea a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1985. Între 1985 şi 1990 a fost avocat în baroul Ialomiţa. Din 1990 a devenit magistrat la Judecătoria Sector 3, Bucureşti.

Între 1999 şi 2002 a fost director al Direcţiei Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Integrare Europeană şi Drepturile Omului din cadrul Ministerul Justiţiei.

Între 2002 şi 2004 a ocupat funcţia de Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei sub mandatul ministrului Rodicăi Stănoiu. Din 2004 este judecător la instanţa supremă, Secţia Civilă şi Proprietate Intelectuală. A fost vicepreşedintele ICCJ din septembrie 2013, fiind numită prin decret prezidenţial pentru un mandat de 3 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS