Un craiovean a așteptat 9 ore la secția din Amsterdam, Olanda, să voteze pentru Alegerile Europarlamentare și Referendum, reușind pe ultima sută de metri. Alți câteva sute de români nu au avut același noroc.
Craioveanul Marius Albu a ajuns la secția de votare din Amsterdam, una din cele patru organizate pentru românii din Olanda, în jurul prânzului. La acea oră coada era formată, conform declarațiilor sale, din aproximativ 1.400-1.500 de români.
„Sunt în jur de 1.500 de oameni în momentul de faţă, de dimineaţă au fost ceva mai puţini, eu sunt la coadă de la 11.00 şi erau cel puţin 1.000, dar a mai crescut între timp numărul. (…) Sunt patru secţii în Olanda. S-au dat telefoane, oamenii au vrut să afle dacă este mai liber pe undeva, dar e la fel peste tot“, a povestit doljeanul chiar în timp ce se afla la rând, descriindu-i pe români „foarte răbdători şi atmosfera foarte plăcută“. Nici olandezii, care și-au văzut, astfel, blocate două străzi, nu și-au arătat vreo nemulțumire, din contră, le-au spus românilor că îi admiră pentru efortul pe care îl fac. Nu mult mai târziu le-au adus saci de gunoi și toalete ecologice.
Procesul de vot a decurs, însă, anevoios, iar Marius Albu a aflat, odată ajuns în secție cu doar câteva minute înainte de închiderea urnelor, și de ce: au fost doar patru cabine de vot și patru ștampile, procedura de legitimare și înregistrare în liste presupnând timp, mai lung pentru cei care au votat în baza pașaportului, nu a cărții de identitate.
Pe timpul zilei românii s-au arătat și empatici și le-au permis părinților veniți cu copii mici să „sară peste rând“. Deși românii au fost calmi pe parcursul zilei, atmosfera s-a încins și la Amsterdam pe măsură ce se apropia ora de închidere, iar românii încă aflați la coadă își dăpeau seama că nu vor mai avea timp să voteze.
„La 20,30 au intrat în secţie aproximativ 40-50 oameni, au oprit iniţial accesul, să estimeze câţi ar mai putea vota până la 21,00. A fost frustrant, mai aveam 10 persoane la acel moment în faţa mea. În cele din urmă am intrat în ultimul val, dar fix în ultimul val“, a declarat Marius Albu, explicând că au rămas, în schimb, cu frustrarea de a nu mai avea timp să voteze aproximativ 300 de români. O parte dintre ei, conștienți că nu vor mai putea să introducă buletinele în urna de vot, au rămas din solidaritate, și chiar le-au dat tot sprijiul conaționalilor lor. . „Erau oameni care ştiau că nu mai au timp să voteze şi care stăteau acolo, împărţind apă“, a mai povestit Albu.