
Datorii în valoare de 21.057 de lei, 42.608 lei, 21.043 de lei, 24.491 de lei, 20.168 de lei, 29.138 de lei, 17.627 de lei, 11.539 de lei şi 22.365 de lei la întreţinere, pentru o cameră cu baie la comun, au ajuns să aibă unii proprietari dintr-un bloc din Craiova. Restanţele trec în unele cazuri peste preţul de cumpărare al apartamentului. Locatarii spun că mare parte din vină o poartă cei de la asociaţie, care nu i-au acţionat în instanţă pe restanţieri. Datoriile s-au adunat, s-au şi prescris, dar blocul este „campion“ la datorii cu suma de 384.501 de lei.
Proprietarii dintr-un bloc din cartierul craiovean Lăpuş au ajuns să înregistreze datorii la întreţinere care depășesc valoarea locuinţei pe care o deţin. Din această cauză, tot blocul 2 Electroputere riscă să rămână fără utilităţi şi înainte de toate fără apă rece. Locatarii au fost somaţi în repetate rânduri de furnizor, Compania de Apă Oltenia (CAO), că li se va sista apa rece. Locatarii spun că este un cerc vicios, fiindcă blocul lor este un fost cămin de nefamilişti, camerele au fost locuite în perioade diferite de persoane diferite, care au plecat, dar au lăsat în urma lor multe datorii. În plus, o singură cameră este deţinută de două şi chiar trei persoane: una îşi plăteşte întreţinerea, celelalte două nu, sau invers.
Cel mai grav este că cei care s-au perindat pe la conducerea Asociaţiei de proprietari 2 Electroputere, din care face parte blocul cu pricina, nu i-au acţionat în instanţă pe restanţieri, datoriile s-au prescris, dar au rămas în scriptele asociaţiei şi ale furnizorilor. Acum, afectaţi sunt proprietarii actuali, care trebuie să achite datorii de zeci de mii de lei. „Da, sunt datorii şi am avut probleme mereu cu apa din cauza datornicilor. De mulți ani avem problema aceasta“, spune o locatară din blocul 2 Electroputere.
Locatarii susţin că de această dată somaţiile au venit la începutul lunii aprilie, dar au fost păsuiţi până la sărbătorile pascale. „Sunt probleme, nu poţi să vinzi din cauza datoriilor altora. Cei de la asociaţie nu se ocupă. Este dezastru! Sunt miliarde de lei datorie şi nu ştiu de ce nu i-a dat în judecată, de ce nu i-au executat silit. Nu i-au acţionat în instanţă în perioada care trebuie, cei trei ani, şi datoriile s-au prescris. Cine răspunde acum? Am fost ameninţaţi că rămânem fără apă înainte de Paşti, dar ne-au mai păsuit, că au fost sărbătorile. Aşteptăm din moment în moment să ne oprească apa“, spune o altă locatară.
Fiecare dintre locatarii cu care au vorbit redactorii GdS, chiar la sediul asociaţiei de proprietari, repetă aceeiaşi poveste. Totodată, ei susţin că nu primesc niciodată lămuriri de la actualul preşedinte, de la comitet sau de la firma care le administrează blocul.
„Am avut somaţii încontinuu. Datornicii sunt de ani buni. Cei de la asociaţie spun că i-au dat în judecată, dar prea târziu. Sunt miliarde, nu ştim de ce nu i-au executat, datoriile s-au prescris şi… s-au dus. Preşedintele, administratorul de la vremea respectivă ce au făcut?“, întreabă un alt locatar.
„Acum de unde vor scoate banii către furnizori? Ei sunt răspunzători! Rămânem noi fără apă din cauza greşelilor celor de la asociaţie şi din cauza datornicilor. Suntem proprietari, suntem cu plata la zi, şi alţii stau de 20 de ani şi nu plătesc nimic. Avem băile la comun. Nu avem apă caldă și rămânem şi fără apă rece. Ce să facem, să aducem apă cu oala, să o încălzim şi să plecăm cu ea la baie? Să vii seara de la muncă sau să-ţi plece copilul la şcoală şi tu să nu ai apă?! Din cauza unora să suferim toţi?!“, afirmă cu supărare o altă locatară.
Am încercat să aflăm mai multe date de la preşedintele asociaţiei, Aurel Popa, dar acesta a refuzat să dea mai multe detalii, el fiind mai degrabă interesat care dintre locatari s-a plâns de situaţia în care se găsesc. „Să fim corecţi! Eu vorbesc cu dumneavoastră, dar să-mi spuneţi cine din bloc a reclamat, altfel nu discut! Eu sunt preşedinte de trei ani, sunt corect şi sincer“, a spus supărat Aurel Popa.
Am încercat să contactăm telefonic reprezentanţii firmei Imogest, mai nou SC Gestadmin SRL, care administrează asociaţia, dar aceştia nu au răspuns.

Asociaţia, îngropată în datorii către furnizori
Reprezentanţii furnizorilor spun că asociaţia, deşi mică ca număr de blocuri arondate, este înglodată în datorii. „Am somat, într-adevăr, asociaţia de proprietari 2 Electroputere din cauza datoriilor pe care le au către noi. La acest moment, sunt somate încă 50 de asociaţii de proprietari care au datorii şi riscă să rămână fără apă rece, cum ar fi Asociația 3 Nicolae Titulescu, Asociația 162B Craioviţa Nouă, Asociația 11 din cartierul 1 Mai. Procedura este următoarea: se somează, se încearcă o discuţie amiabilă, se formează un dosar de executare, apoi, în termen de 30-45 de zile, se trece la executare silită“, a explicat Cristian Dolea, reprezentant CAO.
Datoriile Asociaţiei de proprietari 2 Electroputere sunt mult mai mari către furnizorul de căldură şi apă caldă. „Au şi la noi probleme, dar încă le furnizăm apă caldă. Ei au nouă dosare de executare, în care au datorii de peste 300 de milioane de lei către Termo, şi mai sunt şi alte dosare pe rolul instanţelor, cu alte datorii“, a afirmat directorul Termo, Lorena Nicolăiță.
Preşedintele şi comitetul răspund
Normele legale în domeniu prevăd că reprezentanţii asociaţiei de proprietari, preşedintele, comitetul sunt obligaţi să acţioneze în instanţă restanţierii după trei luni de neplată a întreţineri. Dacă un locatar are datorii mai vechi de trei luni şi care depășesc 3.000 de lei la asociaţie, preşedintele sau administratorul acesteia este obligat să le treacă în cartea funciară a datornicului.
Asta înseamnă că, până nu îşi achită datoriile, locatarul nu îşi poate vinde apartamentul, dacă vrea să facă asta. Printre documentele necesare vânzării unui imobil se numără documentaţia cadastrală, încheierea de intabulare, dar şi extrasul de carte funciară pentru vânzare.
Dacă aceştia omit, datoria se prescrie după trei ani, aşa cum s-a întâmplat şi în blocul 2 Electroputere. Răspunzători sunt reprezentanţii proprietarilor, împotriva cărora se pot întoarce locatarii bun-platnici.