17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Ceremonie militară dedicată Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial Şi Zilei Uniunii Europene

Craiova: Ceremonie militară dedicată Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial Şi Zilei Uniunii Europene

Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a participat joi, 9 mai 2019, la ceremonia militară dedicată celebrării Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial Şi Zilei Uniunii Europene.
„Este o deosebită onoare pentru mine, să mă aflu alături de dumneavoastră, în calitatea mea de reprezentant al Guvernului în teritoriu, în această zi de 9 mai ce are o deosebită însemnătate pentru noi, românii.
Se împlinesc 142 de ani de când ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a declarat, la 9 mai 1877, în plenul Parlamentului, în numele guvernului, că România doreşte să rupă legăturile cu Turcia. Ca urmare, Parlamentul a votat, în aceeaşi zi, o moţiune prin care a fost proclamată independenţa de stat a României.
Ţara noastră şi-a câştigat independenţa cu preţul vieţilor a peste 10.000 de ostaşi căzuţi pe câmpul de luptă. Sacrificiul bravilor noştri soldaţi, curajul, determinarea şi idealurile conducătorilor ţării au făcut ca data de 9 mai să rămână întipărită în memoria colectivă a românilor, care o celebrează ca pe o adevărată sărbătoare naţională.
Un alt moment important în istoria ţării noastre este ziua de 9 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiţionate. Bravii ostaşi români au luptat pentru păstrarea independenţei şi suveranităţii ţării, dar şi pentru instaurarea păcii într-o lume zguduită de război, contribuţia armatei române la obţinerea victoriei fiind de o deosebită importanţă.
Iar 9 mai 1950 reprezintă ziua în care ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, rosteşte celebrul discurs prin care propune planul ce va sta la baza Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, precursoarea Uniunii Europene de astăzi. Consiliul European, întrunit la Milano în anul 1985, a hotărât ca ziua de 9 mai să devină Ziua Europei.
Să ne bucurăm de această triplă sărbătoare, păstrând vie amintirea celor care şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi astăzi să trăim astăzi într-o ţară liberă, într-o Europă unită!
Glorie soldaţilor români! La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa!,” a spus prefectul de Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS