Substantele inflamabile s-au intins pe sosea, iar flacarile au atins aproape sapte metri inaltime. Deflagratia a distrus o jumatate de kilometru de parapeti din ciment, iar circulatia a fost blocata mai multe ore.
Un autotren incarcat cu câteva tone de substante chimice a sarit in aer in prima zi de Craciun, pe DN 7, in apropiere de Manastirea Turnu. Vinovat de aceasta catastrofa este un sofer turc, aflat in tranzit in judetul Vâlcea. Ayhan Celebi, de 36 de ani, stationase timp de doua zile la o parcare de pe Valea Oltului, situata mai sus de orasul Calimanesti. Dupa ce s-a chefuit cu alti soferi turci, soferul s-a urcat la volan, in stare avansata de ebrietate. Desi colegii au fugit dupa el si l-au indemnat sa nu plece la drum, turcul a demarat in tromba. In zona denumita „Curba Mortii“, la Lotrisor, conducatorul auto a pierdut controlul autotrenului si s-a izbit de un stâlp de inalta tensiune de pe marginea carosabilului. In acel moment, tirul a luat foc, iar cisterna cu substante chimice, inca neidentificate, a sarit in aer. Autotrenul a ramas pe jumatate suspendat deasupra Oltului, iar parapetii de ciment au fost rasi pe o distanta de aproximativ 500 de metri. Soferul turc a murit zdrobit intre fiarele contorsionate ale cabinei. Incarcatura chimica s-a imprastiat pe DN 7, iar flacarile au atins o inaltime de aproape sapte metri. La fata locului au intervenit pompieri, medici de la Ambulanta, politisti. Stingerea incendiului s-a facut cu dificultate, pentru ca pompierii nu stiau cu ce substante au de-a face. Echipajul de la descarcerare a incercat aproape doua ore sa scoata trupul soferului din cabina, ei fiind nevoiti sa taie cu foarfecele pneumatice capota metalica. O cantitate insemnata de substante periculoase s-a varsat in râul Olt.
Pagube de miliarde
Angajatii Administratiei Nationale a Drumurilor (AND), districtul Vâlcea, au intervenit si ei cu mai multe utilaje. Cea mai grea operatiune a fost scoaterea autotrenului din trafic. Pe carosabil a fost intins nisip, pentru ca autoturismele sa nu derapeze din cauza substantelor chimice. Intrucât circulatia a fost oprita mai bine de trei ore, pe DN 7 s-au format cozi kilometrice de masini. Conducerea AND spune ca pagubele sunt de miliarde de lei si vor fi cu greu acoperite. La astfel de accidente, companiile de asigurari nu suporta decât o mica parte din valoarea prejudiciului, restul cheltuielilor fiind suportate din bugetul AND.