Primarii doljeni nu sunt interesati de oamenii care pot munci in folosul comunitatilor locale. In acest an, doar 19 primarii au incheiat conventii cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj de angajare temporara a somerilor din localitatile respective pentru executarea de lucrari de interes public. Conform Legii nr. 76/2002, primariile care angajeaza someri primesc subventii de la AJOFM Dolj si timp de maximum 12 luni pot folosi mâna de lucru calificata pentru care statul plateste salariile. Laura Balaci, responsabil de relatiile cu mass-media in cadrul AJOFM Dolj, a declarat ca in acest an au fost incheiate 28 de conventii pentru 479 de someri care au efectuat lucrari publice, cei mai multi dintre acestia fiind in orase. „Primaria Craiova a fost foarte receptiva la acest program si multi someri craioveni au fost angajati de Serviciul de Salubritate. De asemenea, Primariile Bailesti, Segarcea si Calafat au desfasurat servicii publice cu someri angajati prin acest program. Primarii acestor localitati sunt multumiti si au inteles utilitatea programului, care nu numai ca diminueaza numarul somerilor, dar si ajuta la dezvoltarea comunitatilor. Este necesar ca programul sa se extinda si cât mai multi primari sa angajeze somerii din localitatile pe care le conduc“, a explicat Laura Balaci.
Somerii angajati respecta contractele cu primariile
Asa cum reiese si dintr-o statistica a AJOFM din 30 noiembrie, primarii doljeni prefera sa angajeze pentru lucrarile publice mai multi barbati decât femei – 364 de barbati si doar 115 femei. In ceea ce priveste vârsta somerilor angajati, din acest program fac parte 49 de tineri sub 25 de ani, 149 de persoane intre 25 si 35, si 159 cu vârste cuprinse intre 35 si 45 de ani.
Pentru munca depusa in folosul comunitatii, somerii doljeni angajati de primarii pentru maximum 12 luni primesc in primele sase luni 70% la suta din salariul minim brut pe tara, adica 2.170.000, iar in urmatoarele sase luni, salariul minim brut pe tara integral. In plus, somerii angajati de primarii sunt prezenti la lucru in permanenta si respecta contractele semnate cu autoritatile locale. „In urma controalelor pe care AJOFM le face lunar, prin sondaj, in localitatile unde se desfasoara acest program, inspectorii au constatat ca oamenii sunt mereu la lucru, iar primarii tin condicile de prezenta si statele de plata la zi. Oamenii au inteles ca daca nu vin si nu isi indeplinesc norma nu-si primesc banii, iar primarii prefera sa angajeze persoane care sa lucreze bine si sa nu le creeze probleme“, a precizat Laura Balaci.