17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum vă tratați și ce drepturi aveți în Policlinica SJU Craiova?

Cum vă tratați și ce drepturi aveți în Policlinica SJU Craiova?

Pentru evitarea orelor de așteptare trebuie să vă faceți programare

Policlinica Spitalului Judeţean de Urgență Craiova este locul unde lunar primesc îngrijiri medicale în jur de 10.000 de pacienți. Unii nu știu cum pot avea acces la servicii medicale în cabinetele policlinicilor. Bolnavii trebuie să aibă bilet de trimitere de la medicul de familie către cabinetul de specialitate și să își facă programare cu cel puțin 24 de ore lucrătoare înainte de data dorită.

Pacienții care nu prezintă urgențe medicale, dar care au nevoie de îngrijirea unui medic specialist ajung în policlinică. Cei mai mulți dintre cei tratați în ambulatoriu sunt bolnavi cronici. Oamenii trebuie să știe că pentru a putea fi consultați de unul dintre medicii din Policlinică și pentru evitarea orelor de așteptare trebuie să își facă programare. Atât în spital, cât și pe site-ul Spitalului Judeţean Craiova sunt specificați pașii ce trebuie urmați. Pentru programare, pacienții trebuie să sune la numerele de telefon 0251-502103/ 0251-502350, de luni până vineri, între orele 7.00 – 20.00, sau să se prezinte la Biroul de Statistică având bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic specialist și cu cardul de sănătate sau adeverință tip eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate în cazul în care nu are card de sănătate.

Pacientul trebuie să fie informat

Conform Ordinului comun MS/CNAS nr. 44/53/ 2010 privind aprobarea unor măsuri de eficientizare a activităţii la nivelul asistenţei medicale ambulatorii, „medicii care își desfășoară activitatea în cabinetele medicale ambulatorii au obligaţia să acorde serviciile medicale contractate cu casele de asigurări de sănătate pe baza unei programări telefonice sau prin alte mijloace, după caz, efectuate cu cel puţin 24 de ore lucrătoare înainte de data dorită. Pentru realizarea programării telefonice a serviciilor medicale, în condiţiile prezentului ordin, cabinetele medicale ambulatorii au obligaţia să afișeze la loc vizibil numărul de telefon la care se pot efectua programările“.
În situaţia în care cabinetul medical nu poate respecta, din motive justificate, data și ora programate pentru acordarea serviciilor medicale, acesta este obligat să anunţe bolnavul în cauză, dar nu mai târziu de ziua anterioară programării stabilite, după cum se precizează în același ordin. La fel trebuie să procedeze și bolnavul care nu poate ajunge la consultație.
În Policlinică au dreptul la îngrijire medicală atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați, numai că cei din urmă sunt nevoiți să plătească tarifele fixate de spital sau clinicile private.

Cine este asigurat, dar nu trebuie să achite contribuţia la stat

Sunt și persoane care nu plătesc contribuție la stat, dar care pot beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări. Femeile însărcinate care nu au nicio sursă de venit se numără printre categoriile de persoane care beneficiază de asigurări sociale de sănătate, fără a plăti la stat nici un fel de contribuţie. Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii este cea care stabileşte cine sunt beneficiarii serviciilor medicale chiar dacă nu plătesc contribuţii la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate (FNAUSS). Potrivit acesteia, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani sunt, de asemenea, scutiţi de la plata contribuţiei, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, dacă nu realizează venituri din muncă. În mod similar, şi studenţii de până la 26 de ani beneficiază de asigurare de sănătate, fără a plăti contribuţii la stat, dacă nu au venituri din muncă.
Tinerii cu vârstă de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului beneficiază de asistenţă medicală fără a cotiza la stat, cu condiţia să nu realizeze venituri din muncă sau să nu fie beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Au parte de asistenţă medicală fără a cotiza şi persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepţia celor obţinute în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specială şi încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, precum şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.
Nici soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, nu trebuie să achite contribuţia de sănătate, dar beneficiază de asigurare în sistemul medical.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS