16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieBuget de austeritate la Universitate

Buget de austeritate la Universitate

Universitatea din Craiova nu mai are bani de la bugetul de stat pentru investiții
și reparații capitale

Bugetul Universității din Craiova pentru anul acesta are multe rubrici la care nu sunt prevăzuți bani, fiind afectate reparațiile capitale, alocațiile pentru procurări calculatoare, alocațiile pentru obiective de investiții. Nu au mai fost prevăzuți bani de la bugetul de stat nici pentru plata hotărârilor judecătorești devenite executorii și nici pentru Legea nr. 85/2016. De asemenea, și la subvențiile studențești s-au făcut reduceri. Forma finală a bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2018 a fost aprobată în Senatul Universității din Craiova în data de 15 ianuarie.

Ministerul Educației Naționale a cerut în luna ianuarie instituțiilor de învățământ superior să refacă bugetul de venituri și cheltuieli respectând Legea bugetului de stat care a fost publicată la începutul acestui an. Astfel, s-a solicitat ca necesarul de bani pentru burse, transport, cămine și cantine să fie stabilit pentru perioada 1 ianuarie -31 septembrie. Drept urmare, și Universitatea din Craiova a trecut rapid la revizuirea proiectului de buget, ceea ce a dus și la reducerea unor sume care erau prevăzute în proiectul care fusese avizat în decembrie 2017. Primele diferențe se observă chiar la sumele primite de la Ministerul Educației pentru finanțarea de bază. Astfel, dacă inițial la această rubrică erau prevăzuți 126.836.000 de lei, după ce a fost refăcut în luna ianuarie, Ministerul Educației acordă pentru finanțarea de bază 91.470.408 lei. Suma este chiar mai mică decât anul trecut, când de la Ministerul Educației s-a prevăzut pentru finanțarea de bază 97.782.000 de lei.

Mai multe rubrici cu zero lei

Afectate vor fi și drepturile salariale câștigate prin hotărâri judecătorești. Pe noul proiect de buget nu mai sunt bani prevăzuți pentru punerea în aplicare a Legii nr. 85/2016, prin care se prevede plata diferențelor salariale pentru personalul didactic din învățământul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011 și nici pentru plata hotărârilor judecătorești devenite executorii. În bugetul de venituri și cheltuieli de anul acesta mai sunt și alte rubrici la care nu mai sunt prevăzuți bani de la bugetul de stat. Astfel, pentru reparații capitale, dotări și alte investiții, alocații pentru procurări calculatoare, subvenții cazare studenți, precum și la alocații pentru obiective de investiții, figurează zero lei. Astfel că la alocații de la bugetul de stat cu destinație specială au fost dați bani doar pentru subvenții cămine și cantine, respectiv 2.700.000 de lei, pentru burse – 23.600.000 de lei și pentru alte forme de protecție socială a studenților care se referă la transport – suma de 440.000 de lei. Anul acesta cresc însă cheltuielile de personal, care ajung la 129.581.492 de lei, sumă care include și vouchere de vacanță în valoare de 2.537.000 de lei.
Din veniturile proprii, Universitatea din Craiova suplimentează sumele pentru cheltuieli. Astfel, a prevăzut în buget ca din venituri proprii să aprobe suma de 300.000 de lei și suma de 600.000 de lei pentru bursele studențești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS