20.1 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateLucrare de alimentare cu apa demarata acum un deceniu si inca nefinalizata

Lucrare de alimentare cu apa demarata acum un deceniu si inca nefinalizata

Autoritatile din comuna gorjeana Crasna au stabilit un „record“ in ceea ce priveste eficienta. O lucrare de alimentare cu apa a patru sate a fost inceputa in urma cu aproape zece ani si nu a fost terminata nici pina in prezent. Cu toate ca intr-un deceniu aveau timp suficient sa alimenteze cu apa noua, zece comune, edilii din Crasna inca se mai chinuie sa puna capat investitiei. Aceasta a fost demarata in anul 1995 de primarul Gheorghe Chiriac, trecuta prin miinile edilului Iulian Bocse si mostenita de actualul primar Aurel Vamvu. An de an, firma care a executat proiectul a reusit sa mai realizeze cite ceva, insa nu suficient pentru a fi semnate toate procesele-verbale de receptie. In acest context este de amintit ca termenul de efectuare a lucrarilor de alimentare cu apa a celor patru sate a fost de…11 luni. Din 1995 si pina in 2005 au fost efectuate plati in plus, au fost achitate garantii inainte de termen, totul culminind cu o hotarire a consiliului local, din 29 aprilie 2005, prin care se aproba plata sumei de peste 120.000.000 de lei vechi catre titulara de contract SC FORCONCID Rimnicu Vilcea.


Contractul dateaza din decembrie 1995


Povestea conductei de apa pentru Cransa a inceput atunci cind Consiliul Local (CL) Crasna, reprezentat de primarul Gheorghe Chiriac a semnat un contract pe 28.12.1995 cu antreprenorul SC FORCONCID Rimnicu Vilcea, reprezentat de directorul general Paul Bica. Documentul prevedea realizarea unei alimentari cu apa pentru satele Crasna, Dragoiesti, Crasna Deal si Carpinis. Valoarea inscrisa in acte pentru executarea, terminarea si intretinerea lucrarilor a fost de 856.891,3 milioane de lei vechi (!!), in loc de mii lei, dupa cum au constatat specialistii prefecturii, durata de executie fiind de 11 luni calendaristice. Fondurile proveneau dintr-un program guvernamental de pietruiri de drumuri si alimentare cu apa a satelor. Comisia de licitatie a fost constituita din dispozitia primarului Gheorghe Chiriac, iar presedintele comisiei a fost… tot primarul Chiriac. La licitatie au participat cinci firme. Motivatiile pentru respingerea a doua dintre acestea, SC MONA SRL Tirgu Jiu si SC SILCOR GETOPRES SRL Tirgu Jiu, nu se mai regasesc insa la dosar. De asemenea, alte doua oferte au fost eliminate, respectiv ale SC Santierul 4 SA, cu o oferta mai mica decit a cistigatorului (779.771.000 de lei), si SC CITEX SA, cu cea mai mica oferta prezenta la licitatie (751.980.000 de lei). CITEX a si depus o contestatie, solutionata tot de primar care se numise singur presedinte al comisiei de licitatie.


Primarul Iulian Bocse a continuat ceea ce incepuse predecesorul sau


Desi contractul trebuia finalizat in 11 luni, in noiembrie 2003, primarul de atunci, Iulian Bocse, a incheiat un act aditional, prin care se stabilea existenta unor lucrari suplimentare de peste 321.000.000 de lei, fara TVA, la preturile din acel an. Potrivit unui document al Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Gorj, din august 2005, lucrarea contractata initial nu este finalizata inca, nefiind intrunite astfel conditiile legale pentru incheierea unui act aditional.


In acelasi act se mai mentioneaza si ca documentatia aflata la dosarul licitatiei este incompleta – lipsesc procese-verbale de receptie, fiind efectuate si lucrari fara acest act. Din verificarile Corpului de Control reiese ca, din ianuarie 1996 si pina in prezent, pentru lucrarea de alimentare cu apa au fost efectuate plati de peste doua miliarde de lei vechi – cu 1,1 miliarde de lei vechi peste valoarea trecuta in contract. In conditiile in care s-ar scadea lucrarile suplimentare realizate, rezulta plati nejustificate de peste 827.000.000 de lei. Mai mult, in 1996, constructorului FORCONCID i s-a returnat ilegal garantia de buna executie in valoare de 3.000.000 de lei, cu toate ca aceasta se acorda numai daca lucrarile sint incheiate. Itele acestei afaceri au ajuns acum pe masa procurorilor Parchetului National Anticoruptie. In ceea ce priveste Hotarirea CL Crasna privind achitarea unei sume de peste 100.000.000 de lei catre FORCONCID, pentru alimentarea cu apa a satelor Dragoiesti, Buzesti si Dumbraveni, Corpul de Control recomanda suspendarea tuturor platilor catre firma respectiva si revocarea sau modificarea acesteia. De precizat ca alt dosar care continea documente privitoare la o extindere de apa si un contract semnat intre reprezentantii Primariei Crasna si cei ai SC HIRAL EXIM Bumbesti Jiu este de negasit. Si acest caz a intrat in vizorul Parchetului National Anticoruptie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS