13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSapte copii traiesc intr-o casa fara curent electric

Sapte copii traiesc intr-o casa fara curent electric

Familia Filimon locuieste impreuna cu cei sapte copii la aproximativ 80 de kilometri de Craiova, in comuna Macesu de Sus. Fetita cea mare are 13 ani, iar mezinul familiei, trei ani. Traiesc in intuneric, fara curent electric, intr-o casa din chirpici, care sta sa cada. Nici macar de ajutorul social cuvenit acordat de primarie nu beneficiaza in intregime, mai mult de jumatate din suma fiindu-le sistata.


Fanel, de 37 de ani, si Gina Filimon, de 35 de ani, sint oameni muncitori, cu frica de Dumnezeu. Au adus pe lume sapte copii, increzatori ca asta a fost voia Celui de Sus. Sint saraci, dar se inteleg bine, impart din saracia lor micutilor bucatica de piine pe care o au, necersind mila oamenilor. Muncesc cu ziua pe la vecini pentru a cistiga un ban. Alocatiile copiilor si un ajutor social sint singurele venituri ale familiei. Pe linga toate greutatile si necazurile cu care se confrunta, cei doi parinti se considera nedreptatiti de reprezentantii Primariei din comuna Macesu de Sus. „Primim 1.400.000 de lei, bani din alocatiile micutilor nostri. Avem dreptul si la ajutor social, dar cei de la primarie ne-au spus ca nu putem beneficia de intreaga indemnizatie, deoarece avem deja un venit, alocatiile copiilor. Am inteles ca ajutorul social pe care trebuia sa il avem este de 3.400.000 de lei, dar noi primim doar 1.500.000 pe luna“, a povestit suparat Fanel.


„Daca nu platim fondul clasei la timp, copiii pierd alocatiile“


Trei dintre copiii familiei Filimon sint la scoala, doi in clasele primare, iar Diana, fetita cea mare, in clasa a sasea. Parintii acestora au facut mari sacrificii pentru ca intre micutii lor si ceilalti copii sa nu se faca diferente. Familia Filiomon se bucura insa ca o data cu venirea vacantei scuteste o parte din banii pe care lunar trebuie sa ii plateasca la scoala. „Ne bucuram ca le place la scoala, chiar vrem sa invete carte. Dar, pe de alta parte, lunar trebuie sa platim tot felul de taxe, fondul clasei aproximativ 50.000 pentru fiecare copil. Pentru multi sateni nu este o suma mare, dar, avind in vedere ca avem trei copii la scoala, este foarte mult… Daca nu le platim fondul clasei la timp, profesorii refuza sa le semneze carnetele de elev si astfel pierd alocatiile. In timpul scolii este foarte greu, neavind curent electric, copiii trebuie sa isi faca lectiile pina nu se intuneca, pentru ca altfel se chinuiesc sa citeasca la lumina luminarii“, a spus Gina Filimon.


„Plingeau de fericire si ne multumeau…“


In urma cu citeva zile, micutii au primit din partea Asociatiei Umanitare „San Nicolaus“ haine si rechizite. „Acesti oameni traiesc intr-o saracie crunta. In una din camere, care este cit de cit locuibila, au doua paturi in care dorm cele noua suflete: patru baieti, trei fete si parintii lor. Gatesc pe un godin, dorm si traiesc in intuneric… In ciuda necazurilor, copiii sint insa extrem de curati, frumosi si inteligenti. Le-am oferit lenjerii de pat si haine pentru micuti. Cind le-am dat citeva carti de colorat, copiii s-au ingramadit pur si simplu pe ele. Plingeau de fericire si ne multumeau“, a spus Liliana Militaru, reprezentant al Asociatiei „San Nicolaus“.


Orice sprijin din partea cititorilor Gazetei de Sud poate fi bine venit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS