16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinantele doljene se incaiera cu procurorii si cu institutiile statului

Finantele doljene se incaiera cu procurorii si cu institutiile statului

Incredibil, dar adevarat. 114 institutii de stat figureaza pe lista neagra a datornicilor Administratiei Finantelor Publice Craiova publicata zilele trecute intr-unul din cotidianele locale din Craiova. Decizia finantistilor de a face publice datoriile acumulate la bugetul de stat a inrosit liniile telefonice ale sefilor institutiilor vizate, care nu intelegeau cum este posibil ca statul sa fie dator la… stat, in conditiile in care majoritatea unitatilor isi platesc regulat contributiile catre bugetul consolidat al statului. Functionarii din finante au reusit astfel „sa-si puna in cap“ directori de scoli, procurori de la Parchet, comandanti de unitati militare si pe primarul Antonie Solomon, care au declarat la unison ca pe undeva trebuie sa se fi strecurat o greseala. Zelul angajatilor fiscului a atins culmea absurdului in momentul in care pe lista cu datornici a fost inclus si Comisariatul Regional al Garzii Financiare Dolj, institutie „sora“ cu Administratia Financiara Craiova, amindoua fiind subordonate Ministerului de Finante.


Pe procurorii doljeni i-a apucat durerea de cap


Lista buclucasa care le-a dat dureri de cap directorilor institutiilor vizate de finantisti a fost publicata pe 8 septembrie si a reusit sa arunce in aer si bruma de incredere care mai exista in buna pregatire a angajatilor Administratiei Financiare. Vrind sa demonstreze ca nu au nici mama, nici tata si bulversati fiind de acuzele de coruptie care li se aduc din toate partile, functionarii fiscului au inclus de-a valma pe lista in cauza Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, cu o datorie de 283 de milioane de lei la contributiile de sanatate, Parchetul de pe linga Curtea de Apel, 72 de milioane de lei la contributiile pentru somaj, sau Inspectoratul de Politie Dolj, 31 de milioane de lei catre sanatate. De-a dreptul hilare sint datoria de… 10.000 de lei pe care functionarii din Administratie pretind ca ar fi acumulat-o Prefectura Dolj sau cea de 50.000 de lei a Garzii Financiare Dolj. Fara „mila“ s-au dovedit angajatii fiscului si cu Primaria Craiova care ar avea catre buget o restanta de plata de 810.000 de lei. Cel putin asa au calculat specialistii Adminstratiei Financiare. In realitate, unii dintre ei, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, recunosc ca s-ar putea sa fi gresit atunci cind au preluat la inceputul anului trecut bazele de date de la bugetele de asigurari sociale de stat. Directoarea Administratiei Financiare Craiova, Maria Filip, a declarat, insa ca nu stie de unde provin datoriile, dar nu a exclus posibilitatea ca ele sa fi aparut in urma erorilor la inregistrarea in fisele existente la dosarul fiecarei institutii in parte. „Nu stiu de unde provin datoriile si nici nu pot sa va spun. Au mai fost cazuri din acestea“, a precizat Filip. „Ei stiau de datoriile acestea pentru ca le-am trimis notificari in lunile martie si aprilie, in care ii invitam sa vina la sediul nostru sa-si reglementeze situatia. Nu au facut-o, asa ca acum le-am publicat numele in ziar“, au declarat pentru GdS surse bine informate din cadrul DGFP Dolj care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Acestea au precizat ca problemele mari au aparut in momentul introducerii din primavara acestui an a sistemului electronic de evidenta a platilor ce presupune existenta unui cod format din 24 de caractere care se trece pe ordinul de plata. „De multe ori, aceste caractere se gresesc“, au mai spus sursele mentionate.


Acuzatii sar la gitul finantelor


Daca tot au gresit si au publicat o lista cu datorii de a caror realitate nu sint siguri, functionarii fiscului sint totusi pusi pe fapte mari. Acestia vor sa se foloseasca de prevederile Codului de Procedura Fiscala si sa-i amendeze pe politisti, procurori si directori de institutii publice, totodata, daca nu vin sa lamureasca situatia. „Ar trebui sa le dam amenda pentru indisciplina financiar-contabila daca nu se prezinta la noi in 15 zile de la publicarea in presa a listei“, au spus acestia. Ca sa fie si mai convingatori, functionarii din cadrul DGFP Dolj au transmis lista cu datornici si pe adresa Trezoreriei Craiova, hotariti sa le amine restantierilor plata salariilor, demers care probabil se va lasa in final cu mai multe demiteri in cadrul fiscului doljean, date fiind numele „grele“ care ar putea ramine fara bani la chenzina urmatoare. Contactati de GdS, reprezentantii principalelor institutii luate la ochi de fisc au declarat ca situatia li se pare absurda, primarul Antonie Solomon afirmind chiar ca finantistii au innebunit de-a binelea. „Ce? Cum dracu sa avem datorii la stat? Astia sint nebuni? O sa vorbim cu ei sa vedem despre ce este vorba“, a declarat amuzat primarul Solomon. La fel de amuzat a fost si comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj, Dumitru Iordache. „Cum sa avem, domnule, datorii la finante? Doar facem parte din aceeasi institutie“, a declarat acesta. Mult mai transanti au fost purtatorii de cuvint ai Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, respectiv Curtea de Apel. „Este o greseala a functionarilor publici. Este regretabil. Nu noi trebuie sa clarificam situatia. Nu am primit nici o notificare pina acum si nici nu ar fi putut exista procedural, deoarece noi sintem ordonator de credite din iulie anul acesta. Avem chiar si ordinele de plata pentru suma de 72 de milioane de lei la care ne-au trimis si confirmare de primire“, a declarat revoltata Elisabeta Dragut, procuror general adjunct, purtatoare de cuvint a Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova. Aceeasi reactie a avut-o si purtatoarea de cuvint a Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, Cristina Fota Barbulescu. „E o neintelegere. Noi nu avem nici o datorie“, a declarat sec magistratul doljean. Fara comentarii.


Institutii incluse pe lista cu datornici a finantelor publice:


– Agentia Pentru Ocuparea Fortei de Munca – 362,4 milioane ROL


– Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj – 283,9 milioane ROL


– Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova – 72,8 milioane ROL


– Prefectura Dolj – 10.000 ROL


– Garda Financiara – 50.000 ROL


– Inspectoratul de Politie Dolj – 31 milioane ROL


Antonie Solomon, primar


„Ce? Cum dracu sa avem datorii la stat? Astia sint nebuni? O sa vorbim cu ei sa vedem despre ce este vorba“..


Dumitru Iordache, comisar-sef Garda Financiara Dolj:


„ Cum sa avem, domnule, datorii la finante? Doar facem parte din aceeasi institutie“.


Elisabeta Dragut, purtatoare de cuvint la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova:


„Este o greseala a functionarilor publici. Este regretabil. Nu noi trebuie sa clarificam situatia. Nu am primit nici o notificare pina acum si nici nu ar fi putut exista procedural, deoarece noi sintem ordonator de credite din iulie anul acesta“.


Cristina Fota Barbulescu, purtatoarea de cuvint a Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj:


„E o neintelegere. Noi nu avem nici o datorie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS