36.8 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAfacerile dubioase de la combinatul ARCHIM Arad, anchetate de procurorii Parchetului Local Tirgu Jiu

Afacerile dubioase de la combinatul ARCHIM Arad, anchetate de procurorii Parchetului Local Tirgu Jiu

Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu ancheteaza afacerile dubioase pe care familia de romi Potirca le-a derulat la combinatul ARCHIM Arad. Magistratii verifica atit tranzactiile efectuate de patroni, cit si modul in care acestia au incercat sa se sustraga de la plata obligatiilor catre bugetul de stat, fiind vizata infractiunea de evaziune fiscala. Initial, doua dosare penale in care era cercetat Constantin „Ninel“ Potirca au fost deschise de Parchetul Judetean Gorj, insa institutia si-a declinat competenta in favoarea Parchetului de pe linga Tribunalul Arad, acolo unde se afla de fapt combinatul chimic ARCHIM. In aceste dosare, omul de afaceri de etnie roma este cercetat pentru evaziune fiscala, fals si uz de fals. Cazul a fost deschis in primavara anului 2001. Potirca, in calitate de administrator al SC SIATRA PROD SRL din Tirgu Jiu, a folosit facturi si chitante fiscale false, intocmite pentru o firma-fantoma, SC DELOS SRL Suceava. Actele au fost eliberate pentru prestari servicii, care au constat in dezafectarea unor instalatii ale combinatului ARCHIM.


Dupa ce au trecut pe la Arad, cele doua dosare au fost conexate si trimise la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. In prezent, dosarul se afla la Parchetul Local din Tirgu Jiu, dupa cum a precizat prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota.


Afaceri cu iz de PNA


Ninel Potirca a fost anchetat si de Parchetul National Anticoruptie, suspectat fiind de implicare in afacerea RAFO. Afaceristul gorjean a vindut prin firma sa, SIATRA PROD SRL, proprietara ARCHIM, un reactor provenit de la combinatul chimic din Arad. Afacerea s-a ridicat la peste 300 de miliarde de lei vechi, iar reactorul a fost cumparat de VGB, un grup de firme de activitatea caruia a fost legat numele lui Ovidiu Tender. La rindul sau, VGB a vindut reactorul catre RAFO, primind in schimb produse petroliere in valoare de 300 de miliarde de lei. De asemenea, in anul 2001, Siatra Prod a vindut fier vechi firmei Sofert Bacau SA, iar aceasta le-a dat, in contrapartida, ingrasaminte chimice. Siatra a vindut ulterior ingrasamintele la SC Archim Agroindustrial SRL. La vremea respectiva, se spunea ca Siatra nu a manipulat ingrasamintele, ci le-a transferat numai in acte. Tot atunci, inspectorii de la mediu l-au amendat pe directorul Siatra Prod, Tanase Potirca (fratele lui Ninel Potirca), cu 5.000.000 de lei, pentru ca societatea nu detinea autorizatie de mediu.


ARCHIM, placa turnanta a afacerilor lui Potirca


SIATRA PROD are ca domeniu principal de activitate recuperarea deseurilor si a resturilor metalice reciclabile. Societatea are doua puncte de lucru. Punctul de lucru operatiuni de taiere metale feroase si neferoase situat in judetul Arad, localitatea Vladimirescu, a fost infiintat pe platforma combinatului chimic ARCHIM, care a fost achizitionat de Potirca la sfirsitul anului 1999. Activele cumparate (fabrici de ingrasaminte si utilitati) au fost evaluate pe 30.06.2001 la 1.230.000.000.000 de lei (sau 42.200 mii USD). Un control efectuat recent de Finantele Publice Gorj a scos la iveala la SIATRA PROD o evaziune fiscala de 293 de miliarde de lei. Pe linga aceasta suma, au mai fost calculate si datorii, dobinzi si penalitati la impozitul pe profit si TVA, in valoare de alte citeva zeci de miliarde de lei. Tipul de operatiuni financiare, respectiv societati si facturi fictive, i-a facut pe inspectorii fiscali sa trimita raportul cu rezultatele controlului la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS