16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnimalele din Parcul „Romanescu“ sint in pragul nebuniei!

Animalele din Parcul „Romanescu“ sint in pragul nebuniei!

Animalele din gradina zoologica a Parcului „Nicolae Romanescu“ din Craiova sint, in mod cert, singura distractie a celor care pornesc la hoinareala pe aleile umbroase. Debarcaderul, teatrul de vara, foisorul, Castelul Fermecat ori tiribomba prapadita destinata, cica, pofticiosilor de senzatii tari nu mai reprezinta de mult puncte de atractie. Nimeni nu se poate abtine insa, de cum a pasit in parc, sa nu dea o raita pe la Biju, la leu, ori la maimute. Putini au totusi norocul sa descopere, in focul contemplatiei, lucrurile care se intimpla dincolo de gratiile custilor. Lucruri cel putin „bizare“, care ne duc cu gindul la o realitate trista: animalele o iau razna…


Leii s-au imputinat in mod inexplicabil


Sapte exemplare erau „cazate“ acum doua luni in spatiul destinat speciei Pantero Leo (Leul african). Perechea mama – Dani si Zina, in virsta vreo sapte ani, copiii lor, doua fetite (de trei ani) „nebotezate“ inca, Turi, trofeul pirandei de acum doi ani si inca doi pui, nascuti in primavara. Din iunie insa, numai cinci lei isi mai scutura coamele pe cimentul custilor. Generatia 2005 a disparut subit. Ce s-a intimplat cu cei doi pui, nimeni nu stie. Sau nu vrea sa spuna. Ingrijitorii ridica din umeri, zicind ca „or fi plecat“. Singurul care se lasa convins sa dea detalii este seful sectorului gradinii zoologice, Ion Cojocaru.


„Pai l-am dat la Radio Total, nu stiti, pentru campania aia cu leul greu. Care celalalt?… A, da, a mai fost un pui. Nu prea stiu ce s-a intimplat, cred ca s-a imbolnavit. O fi murit. Nu mai stiu…“, a spus seful animalelor, vizibil incurcat ca memoria ii joaca feste. „A!! Ba cred ca l-am dat la schimb pentru alt animal. Un lup, mi se pare, dar nu am primit nimic inapoi pina acum, asteptam“, isi aminteste, in cele din urma, pe unde s-a pitit fugarul evaluat cam la zece milioane de lei. Cu cine s-a facut trocul, unde sint actele – daca sint!, de unde si cind trebuie sa parvina „schimbul“, greu de spus. In tot cazul, ce atita scandal, oricum erau prea multi pentru spatiul destinat leilor.


„Canis captivus“


Disparut s-a dat si Saint-Bernard-ul, singurul exemplar al acestei rase de la sectorul de ciini. „L-am dat cu imprumut, pentru imperechere, unei cunostinte. Daca nu l-a adus pina acum, cred ca n-a prins cateaua pui. Dar pot sa-l aduc inapoi si miine“, a asigurat seful Cojocaru. Greu de crezut! Daca nici pina acum nu s-a incheiat procesul de reproducere, pesemne ca Saint Bernardul a ramas „captivus“ definitiv.


Pasarile au ajuns in pragul depresiei


Lebedele si-au micsorat si ele efectivele. Din cinci, cite impodobeau lacul parcului, au mai ramas doua. De data aceasta, cele trei pasari nu au facut obiectul nici unei afaceri dosite. Au fost pur si simplu mincate de ciinii scosi la plimbare de concetatenii nostri. Pentru a nu le expune riscului de a deveni hrana patrupezilor de rasa, cele doua exemplare ramase in viata au fost asezate, de catre conducere, la loc ferit: in tarcul cerbilor lopatari, devenit „momentan“ loc de depozitare pentru materiale de constructii, deseuri si alte lucruri nefolositoare gradinii zoologice. Locul de scaldat este chiar „ligheanul“ din care se adapa cerbii – un bazinas doi pe doi, in care lebedele, satule de escaladatul stivelor de lemne, se balacesc una in jurul alteia.


La sectorul „Paunul albastru“, lucrurile stau tot cam anapoda. Intre cele trei pasari decorative, si-a facut loc si o curca. E adevarat ca tocmai a trecut perioada de napirlire – dovada penajul raspindit prin toate colturile custii – insa de aici pina la schimbarea totala a speciei, e cale lunga!


Tot dintr-o confuzie – de data aceasta in ceea ce priveste sexul – strutii emu au ramas doi, citi au fost achizitionati de la bun inceput. Explicatia o da tot Ion Cojocaru: „Pe primul l-am luat acum trei ani, mascul. Apoi am decis sa-i facem rost de o femela, pentru inmultire. Zece milioane am dat pe pui. Abia la maturitate ne-am dat seama ca ne-am pacalit: era tot baiat“.


Ursul interzis minorilor


In ceea ce priveste grota ursilor, multi ar fi de parere sa-i lipeasca bulina rosie pe-o zabrea. Pentru ca, acolo, jos, sub privirile nedumerite si ingrozite ale pudicilor craioveni, „Biju“ face prostii cit e ziua de lunga. Descendent al unui intreg neam carpatin tinut in captivitate, ursul nostru a ramas singur, dupa decesul consoartei. Cum nimeni nu s-a invrednicit sa-i asigure conditiile… decente de trai, masculul aflat inca in putere a trecut peste bunele maniere si a inceput sa „lucreze“ singur la satisfacerea anumitor nevoi. Tot de nevoie, s-a si obisnuit asa. Ceea ce a facut ca grota sa devina principalul punct de atractie al parcului. Macar sa se puna o taxa pentru „peep show“! S-ar rezolva atunci problemele administrative de care se plinge domnul Ion Cojocaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII