16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRegii „motoarelor“, la Craiova

Regii „motoarelor“, la Craiova

Craiova vuia, inca de simbata seara, de zgomotul motoarelor turate la maximum. Doar o data era etapa de campionat national de motociclism in oras si era musai ca locuitorii sa fie instiintati dinainte! Desi simbata au avut loc antrenamentele si calificarea, la Aeroportul din Craiova nu prea s-a inghesuit multa lume. Adevaratul regal avea sa aiba loc duminica, iar iubitorii acestui sport nu aveau de gind sa piarda asa ceva.


Chiar daca nu s-a incumetat nici unul sa participe, craiovenii au venit cu mic cu mare duminica dis-de-dimineata sa ocupe un loc la spectacol alaturi de rude si prieteni ai celor peste cincizeci de concurenti veniti din toate colturile tarii. „La cite curse a participat, domn’e, Manea? Pai se compara cu Catalin al meu care a fost de nu stiu cite ori cistigator? Lasa ca o sa-i faca el praf pe toti, sa vedem atunci!“, spunea o batrina cu naduf. Polemicile se sting la anuntarea turelor de incalzire si lumea se stringe ca la urs in asteptarea competitorilor. „Spinzurati“ de gardurile de fier aduse de jandarmerie pentru evitarea accidentelor, prieteni, rude sau simpli spectatori ramin muti atunci cind concurentii tisnesc pe pista rind pe rind, in functie de categorie. Cea mai mare senzatie o produc cei de la clasele superioare, Superbike si Super Sport, care prind si viteze de 300 de kilometri pe ora atunci cind au la dispozitie un drum drept.


A cistigat cursa pentru tatal sau


Desi nu stiu sa merg nici pe bicicleta, iar numarul de centrimetri cubi ai motorului nu-mi spune nimic, ramin impresionata de cursa nebuna a unui motociclist in albastru, la care alerg repede dupa terminarea antrenamentului. Se dovedeste ca am noroc. Ionel Pascota, caci despre el este vorba, este campion de sapte ori la clasele 600 si 1.000 de centimetri cubi si este in prezent pe locul intii in campionatul national de motociclism viteza la aceste categorii. Vizibil emotionat de prezenta sa acolo, Ionel Pascota incepe sa explice motivul pentru care aceasta cursa este foarte speciala. „In 1955, cind a fost organizata la Craiova ultima intrecere de acest gen, tatal meu a iesit invingator. In acelasi an a murit bunicul meu, care era si el un pasionat de motociclism. Asa ca am microbul asta din familie si am tinut neaparat ca totul sa decurga bine aici ca sa cistig cursa. Vreau sa repet performanta tatalui meu“. Si a stiut ce spune. A cistigat concursul la ambele categorii la care a participat si astfel si-a indeplinit dorinta de a iesi victorios din competitia de la Craiova. O alta prezenta impresionanta a fost cea a lui Denis Pop din Tirgu Mures, cel mai mic participant din concurs. La cei sase anisori ai sai, Denis este un impatimit al „motoarelor“, pasiune insuflata de tatal sau. Elanul micutului este insa taiat de interzicerea participarii. „A dat mami un telefon la organizatori. Zice ca e periculos si s-ar putea sa ma accidentez. Eu am venit aici cu tati si el a incercat sa o convinga sa ma lase, dar n-a reusit. Poate la anu’“, a spus trist Denis.


Spectacolul a lasat publicul mut de uimire


Dupa terminarea incalzirii, urmeaza o jumatate de ora de pauza in care concurentii vor fi instruiti in legatura cu regulile cursei. Intre timp, publicul discuta despre prestatiile competitorilor si nici nu-ti dai seama cind cele treizeci de minute iau sfirsit. Juniorii se aliniaza la start si incepe nebunia. Ca si la incalzire, cele mai asteptate curse sint cele de la Superbike si Super Sport, dar nici cele de la clasele inferioare nu ramin fara ecou. „Ai vazut cum l-a depasit pe ala? E tare, iti spun eu!“ Cel mai des auzite sint insa exclamatiile de uimire care nu mai lasa loc de comentarii, mai ales cind motocicletele ating viteze uluitoare prin urbea noastra si concurentii executa acrobatii pe o singura roata. Scinteile adiacente si fumul iesit din motoarele turate la maxim nu fac decit sa creasca adrenalina audientei care nici nu mai are putere sa reactioneze si, la rindul meu, ma pomenesc strigind.


La sfirsitul intrecerilor, cind laurii au fost culesi deja de oamenii imbracati in costume uzate de piele, iti ramine inca in nari mirosul rotilor incinse. Desi a trecut o zi, iti doresti sa nu se fi terminat asa repede si macar pentru citeva clipe sa fi fost si tu, spectatorul, in locul lor, calare pe doua roti. Un concurent trage concluzia. „Nu exista premii aici, nici glorie. Noi facem asta din pasiune si in afara de satisfactia de a alerga, nu avem nimic de cistigat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS