16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSuspendare pe viata pentru dopaj cu steroizi

Suspendare pe viata pentru dopaj cu steroizi

SUA va solicita Federatiei Internationale de Atletism sa impuna suspendarea pe viata in cazul oricarui atlet care s-a dopat cu steroizi. Propunerea americana este una dintre cele 300 care vor fi dezbatute la Congresul IAAF de la Helsinki, care precede a 10-a editie a CM de atletism, care debuteaza simbata.


In prezent, la primul test pozitiv cu steroizi atletul in cauza primeste o suspendare de doi ani. Suspendarea pe viata se aplica la a doua abatere. In 1997, IAAF a redus suspendarea pentru dopaj de la patru la doi ani, dupa ce a intrat in conflict cu mai multe tribunale civile care considerau suspendarea excesiva. Linia dura propusa de americani survine ca un raspuns la scandalul de dopaj din jurul laboratorului Balco, care a pus sub semnul intrebarii credibilitatea acestui sport. In decembrie 2003, Consiliul director al federatiei americane de atletism a votat in unanimitate suspendarea pe viata a atletilor depistati pozitiv la steroizi.


Oficialii IAAF cred ca propunerea nu va gasi ecou la congres, pentru ca regulamentul federatiilor nationale permite deja impunerea oricarei suspendari atletilor lor. Pe de alta parte, SUA este privita cu scepticism de delegatiile celorlalte tari, care cred ca federatia americana a refuzat ani la rind sa dezvaluie testele pozitive ale propriilor atleti.


O alta propunere prezentata celor 211 membri ai IAAF se refera la toleranta zero fata de starturile false. Orice atlet care este vinovat de un start fals va fi automat descalificat, regula actuala permite un start fals, dupa care atletul vinovat de al doilea start fals este descalificat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS