14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOficial, doar patru femei abuzate fizic

Oficial, doar patru femei abuzate fizic

 

În Centrul pentru victimele violenţei aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea sunt adăpostite patru femei împreună cu copiii lor.
Una dintre ele, în vârstă de 25 de ani, care are trei copii cu vârste între nouă luni şi şase ani, a fugit de acasă pentru că nu a mai suportat bătăile şi umilinţele la care o supunea concubinul. Tânăra mamă şi-a găsit de o lună adăpost în Centru şi, din păcate, situaţia ei este delicată. „Pe lângă faptul că nu îi putem găsi un loc de muncă pentru că nu are cine să îngrijească de cei mici, nu are nici unde să locuiască. S-a luat legătura cu rudele ei, poate doresc să o primească. Cazul este în lucru“, a spus Gabriela Ionică, asistent social în cadrul Centrului.
Încă o femeie, de 43 de ani, împreună cu fiica ei de doi ani, sunt în Centru de câteva zile, iar o bătrână de 80 de ani şi o femeie de 40 de ani, mamă şi fiică, nu mai au casă de mai bine de o lună. Cele două au fost bătute şi alungate din casa bătrânei de către fiul acesteia. Din fericire, aici trebuie rezolvată doar situaţia locativă, amândouă femeile având sursă de venit. Bătrâna are pensie, iar femeia lucrează. Victimele violenţei domestice au posibilitatea să locuiască gratis în centru maximum trei luni, iar pentru cazurile excepționale perioada de şedere se prelungeşte la şase luni. „Am avut un caz care s-a rezolvat la începutul acestui an, cu o fetiţă de 12 ani cu handicap care era abuzată fizic şi sexual de tatăl ei. Reclamaţia a venit din partea mamei vitrege, iar poliţia a început ancheta. Fata a stat la noi o jumătate de an, până când am reuşit instituţionalizarea ei“, a spus Gabriela Ionică.
Femeile abuzate primesc consiliere juridică şi psihologică, sunt ajutate să îşi găsească un loc de muncă sau să închirieze o locuinţă. „Multe dintre femei nu au însă curajul să îşi ia viaţa în mâini, le este frică de faptul că nu se vor descurca singure. După ce li se vindecă rănile, se întorc la partenerul violent. Din păcate, cele mai multe dintre ele ajung tot la noi şi suntem obligaţi să le primim ori de câte ori bat la uşa noastră“, a mai spus reprezentanta Centrului.
Centrul din Vâlcea are 24 de locuri şi foarte rar sunt ocupate toate. Potrivit autorităţilor, la nivelul judeţului nu există o statistică a victimelor violenţei domestice întrucât cele mai multe dintre ele nu depun plângere la poliţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS