16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComerciantii din Piata Centrala, in asteptarea leului nou

Comerciantii din Piata Centrala, in asteptarea leului nou

Vinzatorii din Piata Centrala sint nerabdatori sa foloseasca leul greu, majoritatea spunind ca le va fi mai usor sa calculeze. Pentru batrinii care vin de la tara sa vinda zarzavaturi, leul nou este mai greu de acceptat. Reactiile lor in fata noii monede sint diverse.


„Nu mai viu cind o fi cu de-aia“


Unii batrini sint reticenti in ceea ce priveste acceptarea leului greu. Maria Ciuca, de 78 de ani, din Cotofenii din Fata, vine cu legume in piata pentru ca pensia este insuficienta. Ea trebuie sa-si ajute nora sa creasca baietelul de doi ani, ramas orfan de tata. Ieri-dimineata a carat din statia de tramvai pina in piata un sac cu ceapa si unul cu castraveti, ca sa stringa bani pentru pomana fiului mort. Leul nou a speriat-o pe batrina, asa ca va renunta la comertul din piata, daca va trebui sa-l foloseasca. „Nu mai vin cind o fi cu de-aia, ca nu pot sa ma descurc. Nu-i primesc, daca mi-i da cineva. Eu de unde sa stiu daca pot sa cumpar cu ei?“. Alti batrini nu stiu prea multe despre leul greu. „Nu am vazut nici unul. Nu mi-a dat nimeni pina acum“, a spus Maria Serban, de 56 ani, din Isalnita. Aceasta impreuna cu cuscra ei, Dumitra Nastase, din aceeasi localitate, vin in piata cu legume si zarzavaturi ca sa faca rost de banii necesari supravietuirii. Nici una dintre cele doua batrine nu are pensie, singura lor sursa de venit fiind banii cistigati in urma comertului din piata. Ioan Baluta, de 68 ani, din Tuglui, vine in piata cu zarzavaturi pentru ca nu-i ajunge pensia de 150 de lei, sa-si intretina sotia infirma si fiul somer. El nu-si poate pierde toata ziua in piata, trebuind sa se ingrijeasca si de gospodarie. „Am animale. La cimp cine sa se duca?“. Despre leii noi, el afirma: „Stiu sa ma descurc cu noua moneda“.


„Cum sa refuzam banii?“


Sint si batrini pentru care leul greu nu va constitui o problema. „Cum sa refuzam banii?“, a spus un vinzator chiar daca nu a folosit inca noua moneda. Nae Civinete, de 76 ani, din Cotofenii din Fata, nu a folosit inca noua moneda, dar este bine informat. „Ma descurc ca nu-i greu.10.000 fac un leu greu“. El vinde legume in piata ca sa-si suplineze pensia mica. Maria Lungeanu, de 70 ani, din Craiova, vinde zarzavaturi linga piata, deoarece nu-si permite sa inchirieze o taraba. „Cu leii astia noi ma descurc eu, ca am facut si eu scoala“.


Deocamdata, leul greu este scump la vedere pentru comerciantii din Piata Centrala, foarte putini fiind cei care isi achita cumparaturile cu noua moneda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS