Case distruse, recolte compromise, animale moarte, este bilantul ultimelor zile de inundatii care au lovit comuna doljeana Robanesti, cu toate cele sapte sate. Un bilant partial arata ca 85% din locuinte au fost afectate, prin unele zone apa ajungind in cursul zilei de duminica sa masoare si 180 de centimetri. O femeie din satul Lacrita Mare a fost salvata de pe acoperisul casei, unde se refugiase de teama potopului. Oamenii au ramas cinci nopti in intuneric, dupa ce cablurile de curent electric au fost rupte de viitura. Primarul comunei lua pulsul evenimentelor cu telefonul mobil.
Vineri noapte a inceput sa ploua la Robanesti si in regiunile limitrofe. Potop, nu alta, povestesc satenii. A continuat asa doua zile si doua nopti. Torentii formati pe versantii dealurilor au navalit cu putere in sat, maturind totul in cale. Apele au invadat locuintele, recoltele si au rupt cablurile electrice.
In satul Lacrita Mare, apele ajunsesera sa masoare in unele zone si 180 de centimetri. Piraiele Vlasca si Teslui s-au umflat si au fost de nastavilit, acoperind in citeva minute cea mai mare parte din sat. Din cauza soselei care era complet acoperita de ape pe o portiune de citeva sute de metri, localitatea a ramas izolata de restul comunei. Fara nici un ajutor din afara, oamenii s-au descurcat cum au putut.
„Eram acasa cu nevasta-mea si cei doi nepoti, fetita de zece luni si baiatul de 13 ani, cind a venit apa. Mi-a inundat tot, casa, gospodarie, beci. Am scos repede copiii afara si i-am trimis la Cosoveni, cu ginerele. Apoi, ne-am apucat sa dam apa afara din casa. De duminica noapte n-am mai pus geana pe geana, doar am carat apa cu galetile“, a povestit Ion Dinu. Nea Zebeu, cum ii zic vecinii, a scapat doar cu hainele de pe el. Apele i-au transformat casa intr-o mlastina. A ramas si fara cele 14 gaini pe care le avea, dar si fara gradina la care muncise toata primavara. „Ne-a saturat Dumnezeu de munca. Munceam si duminica sau in zi de sarbatoare cu cruce rosie in calendar. Si acum asta ne e rasplata. Fac 70 de ani pe 16 iulie, dar n-am mai vazut asa ceva“,a spus batrinul.
Din cauza inundatiilor, apa din fintini a devenit improprie consumului, satenii fiind nevoiti sa mearga kilometri intregi pina la marginea satului, la fintinile care nu au fost afectate.
Duminica seara s-a putut ajunge doar cu barca in anumite zone din Lacrita Mare. O femeie de 45 de ani, pe nume Constantina Stefanica, a fost ajutata sa iasa la mal, dupa mai multe ore de captivitate pe acoperisul propriei locuinte, in mijlocul apelor.
Satul Bojoiu a fost acoperit de ape
Cele mai mari pagube s-au inregistrat insa in satul Bojoiu. Aici, citeva zeci de locuinte au fost inundate. Ioan Vasile s-a pomenit in citeva minute cu toata avutia sub ape, dupa ce peretii camerelor in care locuia s-au prabusit in pivnita: „Duminica au cazut peretii. Doua dormitoare si holul s-au scufundat pur si simplu in beci. Bine ca nu ne-a prins acolo. Dusesem vacile in curte, intr-un loc ferit, sa nu le inece apele, si cind ma pregateam sa ies pe poarta am auzit un zgomot puternic si am vazut cum au cazut peretii. Noroc ca nu era nimeni in casa, acolo muream. Cartofii, butoiul cu varza, butoiul cu vin au fost prinse in beci sub darimaturi“.
Pompierii militari au venit in aceeasi zi si au scos din pivnita apa, care ajunsese sa masoare peste trei metri.
Pe linga toate necazurile pricinuite de capriciile vremii, satenii erau revoltati si pe autoritatile locale, pe care le acuzau ca nu au intervenit pentru stoparea inundatiilor.
„Mi-au murit 20 de pui, iar apa mi-a intrat pe fereastra in casa. Primarul a venit, a dat cu nasul si a plecat… Nici macar nu s-a deranjat sa coboare din masina ca sa stea de vorba cu noi“, a spus Dumitru Ionita. Barbatul sustine ca a dat apa afara din locuinta toata noaptea, dar pina dimineata s-a umplut la loc.
La fel de suparat pe primar era si Lucian Gagea, de 60 de ani. Batrinul sustine ca a avut 117 pui din care a reusit sa salveze doar sase, s-a ales cu pivnita inundata, a ramas si fara curent electric, dupa ce zidul de la cosare s-a prabusit peste liniile electrice, iar primarul nu s-a deranjat sa-l viziteze. „A venit doar si a facut poze cu celularul la citeva case de pe aici. Zicea ca se duce sa le arate la prefectura. Dar n-a facut fotografii decit la unii, pe noi nu ne-a bagat in seama. Degeaba vin acum sa ne ajute dupa ce ne cad casele“, a spus Gagea.
Satenii s-au certat ca la usa cortului
La citeva ore dupa retragerea apelor din Robanesti, satul Bojoiu era in continuare inundat. Pompierii doljeni au deplasat inca de duminica seara la fata locului importante dispozitive pentru a ajuta la scoaterea apei din locuinte. Ieri-dimineata au luat-o de la capat, cu o autospeciala, un camion, o barca si trei motopompe. „Scoatem apa din beciuri. Am fost solicitati pina acum la trei locuinte in Robanesti, patru in Robanestii de Jos si 40 de case in Bojoiu, unde apa are peste doi metri adincime. In cursul noptii am scos apa cu pompele din mai multe locuinte, dar s-a strins la loc si acum trebuie sa o luam de la capat“, a declarat maiorul Florea Constantin, comandantul Detasamentului 2 Pompieri Craiova.
Unul dintre motivele pentru care apa nu putea fi pompata era ineficacitatea canalului colector al satului, un fel de sant pe care apa se scurgea direct in cimp. Primarul Robanestiului, Mihai Militaru, spunea ca nu apucasera sa-l termine, mai erau de sapat doar citeva sute de metri pina la albia piriului.
In disperare de cauza, un „binevoitor“ sapase acum in graba un sant lateral prin care apa din canal era drenata pe tarlaua altui satean din Bojoiu, care s-a aratat extrem de contrariat. In timp ce primarul incerca sa medieze conflictul, la fata locului au venit si alti sateni, sa se plinga ca le-a intrat apa in case. In cele din urma, totul s-a transformat intr-un circ. Oamenii se certau, acuzindu-se unul pe altul ca nu si-au sapat santurile din fata curtii. Apoi au tabarit pe primar: „Dumneata, domnule primar, esti capul. Nu faci nimic?“ In replica, primarul le-a reprosat ca stau pe marginea drumului cu miinile in sin asteptind sa vina altii sa-i ajute. Multi dintre sateni l-au sfatuit sa ia masuri care sa mearga pina la aplicarea unor amenzi drastice impotriva celor care nu inteleg sa-si faca santuri, insa primarul s-a aratat speriat de o asemenea masura radicala. „Nu e asta solutia, nu pot sa le aplic amenzi. Oamenii sint razbunatori, vin noaptea si-mi dau foc la casa“, a spus primarul, lasind orice urma de curaj la o parte.
Coplesit de reprosurile multimii, pina la urma, primarul s-a retras discret in biroul din primarie, scapind astfel de furia satenilor adunati la taifas, fara sa le dea un raspuns concret. Singura speranta a locuitorilor din satele comunei Robanesti este ca poate se va indrepta vremea si vor scapa de urgie.