20.1 C
Craiova
miercuri, 14 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateGreselile functionarilor publici au adus o batrina in pragul disperarii

Greselile functionarilor publici au adus o batrina in pragul disperarii

O femeie de 70 de ani, din comuna doljeana Castranova, nevazatoare, a ajuns la batrinete intr-o mare incurcatura, avind de restituit statului zeci de milioane de lei. Elena Porojan declara ca nu a anuntat-o nimeni ca din 2001 nu mai poate beneficia de mai multe pensii. Nici Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj, prin intermediul careia primea pensie de urmas si pensie de CAP, si nici Directia de Asistenta Sociala, prin intermediul careia incasa indemnizatie de nevazator, nu s-au autosesizat, batrina primind pina in decembrie 2004 bani de la ambele institutii. Toata vina cade insa acum asupra batrinei bolnave si nevazatoare, al carei dosar a ajuns pe mina politiei pentru cercetare pe motiv ca a primit bani necuveniti.


Elena Porojan, nevazator gradul I, cu handicap grav, a primit pina in luna decembrie 2004 trei pensii: de CAP-538.000 de lei, de urmas- 780.000 de lei si indemnizatie de la nevazatori in valoare de 3.903.000 de lei. „Problemele au inceput in ianuarie 2005, cind mama nu a mai primit pensie de nevazator. Vazind ca nu i-au venit banii, am luat legatura cu Asociatia de Nevazatori, atit cu presedintele Eni, cit si cu doamna Marcu. Mi-au spus sa stau linistita pentru ca in luna urmatoare va primi pensiile cumulate. Dar, in luna februarie, acelasi lucru, acelasi raspuns de la conducerea Asociatiei de Nevazatori. M-au asigurat chiar ca ar fi vorba de vreo greseala, dar ca va primi cu siguranta banii din urma“, a povestit Ioana Porojan, fiica batrinei. Femeia sustine ca s-a deplasat apoi la sediul Asociatiei de Nevazatori solicitind explicatii. Reprezentantii asociatiei, luind legatura telefonic cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), au fost informati ca indemnizatia pentru nevazator i-a fost sistata batrinei pe motiv ca primea pensie de urmas in acelasi timp cu indemnizatia de nevazator si pensia de CAP. „Atunci, presedintele Asociatiei de Nevazatori a replicat celor de la Directia Generala de Asistenta Sociala ca nu au baza legala pentru sistarea indemnizatiei, deoarece nici mama mea si nici asociatia nu a fost anuntate despre aceasta problema. Normal, mama trebuia informata si avea dreptul sa decida la care din pensii renunta. Am aflat atunci ca mamei i se imputa pensia pe 11 luni, din ianuarie 2004 pina in decembrie, calculindu-i-se o valoare de 17.500.000 de lei, debit, care ii va fi oprit pina in luna mai sau iunie, atunci putind reintra in plata“, a precizat Ioana Porojan. Femeile mentioneaza ca au depus cerere pentru sistarea pensiei de urmas incepind cu data de 1 mai, raminind la cea de CAP, desi valoarea acesteia era mai mica.


Singurul venit al batrinei, pensia de CAP


Problemele batrinei nu s-au oprit insa aici. Desi solicitase sistarea pensiei de urmas, femeia a constatat ca pensia de CAP i-a fost insa cea oprita. Reprezentantii CJP Dolj au motivat ca primind pensie de urmas, pensia de CAP nu trebuia sa-i fie dublata (femeia neavind nici o vina nici de aceasta data- n.r.), creindu-se un debit de 3.479.000 de lei, care bineinteles trebuie recuperat. „Pentru aceeasi abatere, adica primirea pensiei de urmas, i se imputa astfel de doua ori, la CAP- 3.500.000 lei, la nevazatori- 17.500.000 de lei, desi ea primise intr-un an pensia de urmas de 9.000.000 de lei. Reprezentantii institutiilor amintite au gasit vinovatul: o biata batrina bolnava si oarba, fara prea multa carte, pe care au si dat-o pe mina politiei! Nu era oare obligatia lor, ca angajati care pun in plata pensiile si indemnizatiile, sa verifice dosarele si sa-i anunte pe bietii oameni de neregulile descoperite?“, a spus fiica batrinei. Intr-un final, de la CJP Dolj, batrina a primit o adresa in care este anuntata despre debitul existent, insa de la DGASPC Dolj nu a primit pina in prezent nici o adresa. Intre timp, indemnizatia de nevazator a batrinei a fost sistata ca si pensia de urmas, singurul venit al femeii fiind o pensie de CAP in valoare de 164.000 de lei pe luna.


Nu a fost sfatuita nici sa-si reactualizeze dosarul de nevazator


Pina in luna mai, debitele batrinei, dupa calculele facute de familia acesteia, puteau fi recuperate, ea avind dreptul sa reintre in plata incepind cu luna iunie. Insa, in momentul in care s-a deplasat la DGASPC Dolj, a aflat ca din luna decembrie pina in mai banii nu au fost opriti, debitul incepind a fi recuperat din luna mai: „Cele aproximativ 25 de milioane pe care mama nu le-a primit din decembrie pina in iunie nu le-au luat nici Asociatia Nevazatorilor, nici Directia de Asistenta Sociala, ci au intrat in contul statului. Cum este posibil ca un batrin nestiutor, neajutorat si handicapat sa plateasca atitea greseli facute de altii?“.


Conform declaratiilor reprezentantilor DGASPC Dolj, pentru clarificarea situatiei dosarului Elenei Porojan este nevoie de o adeverinta prin care sa poata dovedi ca a cerut sistarea uneia dintre pensii. In plus, dosarul pentru solicitarea indemnizatiei de nevazator trebuie reactualizat, la DGASPC neexistind dosarul refacut pe anul 2005. „Daca i-a fost sistata una dintre pensii la Casa Judeteana de Pensii, la dosarul de la directia de asistenta nu apare acest lucru. Trebuie sa inapoieze debitul existent in perioada ianuarie-decembrie 2004, pentru ca a primit indemnizatie de nevazator, desi avea pensie de urmas. Este vorba de o suma foarte mare, de peste 30 de milioane, avind in vedere ca 11 luni a primit cite 3.600.000 de lei… Daca nu-si reactualizeaza dosarul si nu aduce adeverintele doveditoare sistarii, nu o vom mai putea pune in plata. Vina femeii este prea mica fata de cea a angajatilor care aveau obligatia sa verifice toate dosarele puse in plata“, a precizat Maria Manolache, directoare DGASPC Dolj, Departamentul adulti. In urma verificarii dosarului depus la DGASPC Dolj, Maria Manolache a descoperit neconcordante intre deciziile intocmite de CJP si cele ale directiei, chiar la initialele numelui Elenei Porojan, care conform buletinului avea initiala T., iar in actele CJP avea initiala M. Pina la clarificarea situatiei, batrina nevazatoare este nevoita sa se descurce cu 169.000 de lei pe luna si cu zeci de milioane debite la stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS