16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKlaus Iohannis după întâlnirea NATO de la Varşovia: O brigadă multinaţională va staţiona în România

Klaus Iohannis după întâlnirea NATO de la Varşovia: O brigadă multinaţională va staţiona în România

Președintele României, Klaus Iohannis (Foto: B1.ro)
Președintele României, Klaus Iohannis (Foto: B1.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Varşovia, că summitul NATO a fost un succes, obiectivele aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) fiind atinse. El a mai afirmat că România îşi consolidează poziţia că actor regional care contribuie la menţinerea stabilităţii într-o zonă cu riscuri şi provocări, potrivit Zf.ro.

„Summitul NATO care s-a încheiat constitutie un moment foarte important pentru Alianţa şi România. Pot spune, cu certitudine, că a fost un summit de succes pentru România”, a spus şeful statului.

Iohannis a mai spus că România îşi consolidează poziţia că actor regional care contribuie eficient la menţinerea stabilităţii într-o zona cu riscuri şi provocări, iar în Declaraţia finală a summit-ului acoperă toate temele de interes pentru România care au fost cuprinse în mandatul aprobat de CSAT.

Preşedintele a mai spus că deciziile luate la Varşovia, în continuarea celor adoptate la summitul din Marea Britanie, au ca efect direct consolidarea securităţii alianţei şi a României, şi includ recunoaşterea zonei Mării Negre.

”Vom avea o brigadă multinaţională, astfel şi acest punct din mandatul României a fost atins”, a anunţat Iohannis, într-o conferinţă de presă, citat de Economica.net. El a arătat că la această brigadă şi-au anunţat contribuţii certe Polonia – cu o companie – şi Bulgaria – cu un battalion.

Echilibrarea măsurilor de securitate pe flancul estic, brigada multinaţională, respectiv decizia de elaborare de opţiuni pentru prezenţa avansată marină şi aliată în Marea Neagră, dezvoltarea planului de contingenţă obţinut în Marea Britanie şi operaţionalizarea scutului antirachetă, respectiv integrarea facilităţii de la Deveselu în sistemul NATO sunt obiectivele care se regăsesc în declaraţia finală adoptată de aliaţi, mai arată Zf.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS