14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaCercetaşii vâlceni sărbătoresc Ziua Mondială a Cercetăşiei

Cercetaşii vâlceni sărbătoresc Ziua Mondială a Cercetăşiei

În fiecare an, pe 22 februarie, cercetaşii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Modială a Cercetăşiei. 22 februarie este şi ziua de naştere a Fondatorului sistemului de educaţie cercetăşească şi a Mişcării Mondiale a Cercetaşilor, Lordul Robert Baden-Powell şi a soţiei sale Lady Olave.
În acest an, sărbătoarea Zilei Mondiale a Cercetaşiei îi găseşte pe cercetaşii vâlceni plini de entuziasm şi mai angajati ca oricând în proiecte menite să ofere copiilor şi tinerilor din organizaţie un număr cât mai mare de activităţi instructive si formative, dar si din cele care să contribuie la dezvoltarea în continuare a centrului local.
Centrul de cercetaşi din Râmnicu Vâlcea va avea şi în acest an , anul XXII al existenţei sale, trei tabere de vară: la sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie, ediţia a XIX-a a campul “Cupa izvoarelor”, la Malaia-Ciugetu, la finele lui iulie, la Perişani, campul centrului local intitulat “Nume de cod: POSADA”  şi la finele lunii august o nouă ediţie a Şcolii de alpinism la cabana Cheia din masivul Buila-Vânturariţa.
Un important proiect al cercetaşilor din Râmnicu Vâlcea este  cel derulat în cadrul parteneriatului european iniţiat în anul 2015 de Universitatea Greifswald din Germania  care ne propune să implicăm tinerii într-o acţiune comună pentru păstrarea curăţeniei apelor deopotrivă a celor subterane cât şi a lacurilor şi râurilor. Cercetaşii vor face studii şi cercetări (sic!) şi vor prezenta experienţa lor în cadrul unui camp la care vor participa peste 1500 de tineri din Europa şi Asia în luna iulie la Berlin. Campul  este un proiect ERASMUS iniţiat de organizaţia “Grune Liga” (“Liga Verde”) din Berlin şi aceasta parteneră a universităţii germane.

Alte proiecte ale cercetaşilor vizează asigurarea pregătirii liderilor adulţi, activităţi de implicare în viaţa comunităţii locale, în care vor fi antrenaţi copiii si tinerii cercetaşi, precum si un management mai bun al organizaţiei şi sprijinirea formării de noi grupuri de cercetaşi, în special unităţi, în localităţile din apropierea Râmnicului, care vor intra în componenţa Centrului local “Mircea cel Bătrân”, toate acestea subordonate scopului cercetăşiei, acela de a contribui la formarea copiilor si tinerilor pentru a deveni cetăţeni demni si responsabili ai comunităţii locale, naţionale şi internaţionale.
Nu în ultimul rând cercetaşii râmniceni vor avea grijă să continue cu activităţi punctuale sau mai complexe în cadrul unor programe şi proiecte parteneriatele existente  şi vor iniţia noi colaborări cu instituţiile publice inclusive administraţia locală şi ONG-uri din municipiul Râmnicu Vâlcea şi judeţul Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS