38.1 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDirectia de Asistenta Sociala se chinuieste sa gaseasca macar un nevazator cu acte in regula

Directia de Asistenta Sociala se chinuieste sa gaseasca macar un nevazator cu acte in regula

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj au inceput verificarea si reevaluarea tuturor dosarelor, din anul 2004, ale persoanelor cu handicap vizual din judet. Pina in prezent, aproximativ 50% din totalul de 2.750 de dosare au fost verificate, constatindu-se grave nereguli. Principalele neconcordante in cele declarate de beneficiari si in actele care exista la dosar au fost legate de Legea nr. 19, care prevede ca o persoana nu poate primi mai multe pensii sau indemnizatii. De asemenea, au fost descoperite numeroase cazuri in care persoane care primeau indemnizatii sau aveau in continuare dosarul depus la DGASPC nu mai erau in viata de mai multi ani.


In urma mai multor sesizari primite de la cetateni, DGASPC a trecut la reevaluarea dosarelor tuturor nevazatorilor din judetul Dolj. Potrivit reprezentantilor institutiei amintite, toate persoanele cu astfel de handicap sint obligate sa prezinte la sediul DGASPC, in cel mai scurt timp posibil, toate documentele care atesta gradul de handicap. „Am luat legatura telefonic cu reprezentantii primariilor din judet si le-am solicitat sa-i anunte pe beneficiari sa vina in aceasta saptamina sa-si clarifice situatia. Cei care nu-si reactualizeaza dosarele vor avea o surpriza neplacuta. Le vor fi suspendate pensiile“, a declarat Gabriela Nituica, director executiv al DGASPC Dolj.


Din luna martie si pina in prezent au fost verificate 1.300 de dosare. Conducerea DGASPC sustine ca, in majoritatea dosarelor, au fost descoperite nereguli, unele dintre ele foarte grave.


„De cind a inceput reevaluarea, aproape ca nu trece o zi in care sa nu descoperim cazuri de persoane decedate, care se afla inca in baza noastra de date cu drepturi banesti. Nu putem da un numar estimativ al acestor persoane pina cind nu ii vom verifica pe toti. Insa nu stiu daca am gasit pina acum macar un dosar care sa aiba toate actele in regula“, a mai spus directorul DGASPC Dolj.


Mortul primea pensie de handicap


Un caz de domeniul absurdului este cel al unui batrin, decedat in urma cu zece ani, pe adresa caruia a continuat sa fie trimisa indemnizatia de handicap. Mai mult decit atit, desi decesul era inregistrat la virsta de 95 de ani, in documentele DGASPC defunctul figura ca avind venerabila virsta de 105 ani.


Cu toate ca neregulile sint evidente in acest caz, reprezentantii DGASPC au inca dubii in depistarea celor care se fac vinovati de o astfel de situatie. „Nu stim momentan cine a retinut banii, daca au ajuns la rudele defunctului sau s-au pierdut undeva pe traseu. Oricum, cazul este de domeniul penalului. In virarea banilor pentru persoanele cu handicap sint implicate mai multe institutii: Directia de Asistenta Sociala, Directia Muncii, Asociatia Nevazatorilor, Posta, CEC si chiar serviciile sociale din primariile de care apartin“, sustine Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice in cadrul DGASPC Dolj.


Nevazatori cu mai multe pensii


Politia si Parchetul s-au autosesizat, demarind propria ancheta in acest caz. Multe alte dosare ale nevazatorilor au ajuns pe mina procurorilor si politistilor, cel mai adesea fiind vorba de persoane care incasau mai multe pensii in acelasi timp. „Conform Legii 19, o persoana nu poate beneficia de mai mult de o pensie. Or, au existat cazuri cind o singura persoana primea pensie de handicap si pensie de stat, de CAP sau de urmas. Beneficiarii aveau obligatia sa renunte la alte venituri, limitindu-se la o singura sursa de venit“, a precizat Baloiu. Pe de alta parte, Gabriela Nituica sustine ca nici institutiile responsabile cu evidenta si plata drepturilor banesti nu sint tocmai nevinovate: „Normal ar fi fost ca intre Directia de Asistenta Sociala si celelalte institutii abilitate sa existe o comunicare sau macar sa existe o baza de date bine pusa la punct pentru a nu aparea astfel de confuzii“.


Justitia urmeaza sa-si spuna cuvintul


In timp ce reprezentantii DGASPC Dolj sustin ca nu sint ei cei abilitati sa caute si sa pedepseasca vinovatii, asteptind ca justitia sa dea verdicte, oamenii si-au cam facut o parere despre cine sint cei care ar trebui sa plateasca.


„De un an semnalez ilegalitatile din cadrul Comisiei de Expertiza Medicala a Persoanelor cu Handicap Adulte din Craiova si toata lumea tace. Am dovezi clare, cum membrii comisiei respective, in loc sa explice oamenilor ca nu se pot incadra in grad de handicap pentru care primesc pensie, ii sfatuiesc pe acestia ce diagnostice sa ceara medicilor specialisti pentru a beneficia de indemnizatie. Medicii din comisie, Firoiu sau Procopie, i-au trecut chiar pe certificat explicit ca, acolo unde este sageata la VOS = 1/6 f.c.= 1ce(+1,5), sa fie inlocuit cu alte acuitati, dar nu 1/6 si, de asemenea, sa nu mai apara FOS in limite normale. Bolnavul Ion Ghindeanu s-a conformat, a venit cu un alt referat, din care reiesea ca boala era mult agravata. I s-a spus chiar ca, avind acel diagnostic modificat, poate merge cu oricine chiar pina la Haga, ca tot cistiga. Asa sint aranjate 80% din dosarele nevazatorilor in Craiova“, a semnalat Paul Petrescu, din comuna Negoiesti, Dolj.


Nereguli scoase la iveala dupa mai multi ani


Un alt caz semnalat de Petrescu este cel al lui Constantin Sandu, din comuna Melinesti, sat Negoiesti, detinator din 2001 al unui certificat de handicap, gradul I de invaliditate. Petrescu sustine ca Sandu ar fi beneficiat mai multi ani de drepturile banesti cuvenite (patru milioane de lei) si alte facilitati, fara a avea in realitate gradul I de handicap: „Dupa verificarea dosarului de catre o comisie medicala s-a constatat ca Sandu nu se incadreaza si cazul a fost trimis la reexpertizare. Intre timp, a disparut nota de constatare pe care doctorita-sefa n-a mai putut sa o arate comisiei superioare de expertiza. Cu toate acestea, Sandu a fost trecut la gradul II, dar abia in 2005, cind de fapt sesizarea referitoare la acest caz dateaza din 2003“. Cu alte cuvinte, Constantin Sandu ar fi beneficiat ilegal, timp de aproape doi ani, de indemnizatia de handicap, dupa cum a semnalat Petrescu.


Reprezentantii DGASPC Dolj au declarat ca, pentru verificarea tuturor dosarelor persoanelor cu handicap vizual, au nevoie de cel putin trei saptamini, dupa care vor putea sa faca publice toate neregulile descoperite si numarul de dosare care vor fi astfel sistate de la plata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS