33.4 C
Craiova
luni, 21 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateVirstnicii doljeni sint nemultumiti de calcularea pensiilor

Virstnicii doljeni sint nemultumiti de calcularea pensiilor

Sute de reclamatii sosesc zilnic la sediul Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj de la pensionarii nemultumiti de modul in care le-a fost calculata si stabilita indemnizatia lunara. Multi dintre cei pensionati inainte de 1980, ale caror pensii au fost recalculate pina in luna martie anul acesta, considera ca punctajele acordate in urma reevaluarii sint mai mici decit cele pe care ar fi trebuit sa le primeasca. Multi virstnici sint ingrijorati din cauza imposibilitatii de a prezenta adeverinte privind anii de vechime, care nu sint trecuti pe cartea de munca, deoarece multe intreprinderi s-au inchis, iar oamenii nu stiu unde se afla si daca mai exista arhivele.


Deoarece sint ingrijorati si suparati de modul in care le-au fost calculate pensiile, virstnicii au inceput sa trimita reclamatii atit la Ministerul Muncii, cit si la casele judetene de pensii.


„Sint nascut pe 26 februarie 1941. M-am pensionat la limita de virsta si cu vechime completa in munca in 2001. Ma declar nemultumit de pensia care mi-a fost calculata la data respectiva, precum si de indexarile si recorelarile aplicate. In prezent, am o indemnizatie lunara de 3.580.000 de lei, pensie mai mica decit a colegilor din judet si din tara, desi virsta, anii de studii si vechimea, in unele cazuri, sint mai mari decit ale lor. Nu inteleg cum mi s-a calculat pensia, avind o vechime de 43 de ani, patru luni si 17 zile“, a precizat Ghorghe Constantin Badita, din Filiasi, judetul Dolj.


Reprezentantii CJP Dolj au precizat ca se confrunta zilnic cu astfel de reclamatii. „Oamenii trebuie sa inteleaga un lucru extrem de important. Fiecare dosar de pensionare este un caz unic, iar pensia se calculeaza in functie de criterii bine stabilite. In cazul domnului Badita, calcularea pensiei a fost facuta in baza Legii nr. 3/1997, prin respectarea articolelor 10, 11 si 12, prin luarea in calcul a cinci ani consecutivi cotizati, din ultimii zece ani de activitate. Pensia ii va fi recalculata anul acesta, o data cu celelalte pensii stabilite pina la 1 aprilie 2001“, a precizat Ionel Tecu, director executiv adjunct al CJP Dolj.


In aceeasi situatie ca si Gheoghe Badita este Petre Sandu, din comuna Murgasi: „Sint nascut in anul 1945, pe 27 aprilie. Sint nemultumit de modul in care mi s-a calculat pensia. Am o vechime de 31 de ani, 11 luni si 22 de zile. Primesc o pensie de mizerie de 2.026.000 de lei!“. Reprezentantii CJP Dolj au mentionat ca indemnizatia lui Petre Sandu a fost calculata pe baza Legii nr. 3/1997, fiindu-i luati ca ani reprezentativi cinci din ultimii zece ani de activitate: „In urma revizuirii dosarului de pensionare, am descoperit ca dupa 1991 in cartea de munca exista mai multe intreruperi de activitate. Pensia i-a fost calculata pe baza anilor 1986-1991. Ne pare rau ca este nemultumit, dar pensia i-a fost corect calculata. Din miile de pensionari carora li s-au recalculat pensiile, aproape toti sint nemultumiti“.


Nu se acorda o suma fixa pentru fiecare an de facultate


Pensionarii sint nemultumiti si de modul in care anii de facultate le-au fost adaugati ca vechime la calcularea pensiei. „Am adus adeverinta cu perioada in care am urmat facultatea. Mi s-a majorat pensia cu 170.000 de lei pe luna, revenind pentru fiecare an de facultate cite 34.000 de lei. Avind intilnire cu colegii mei de facultate din Slatina, Pitesti, Brasov, Bucuresti, Bacau, am aflat ca ei au primit cite 50.000 de lei pentru fiecare an de facultate. Nu inteleg de ce in Craiova am primit suma respectiva, mai putin cu citeva zeci de mii de lei decit in alte orase“, a spus Ilie Draghici, din Craiova. Directorul executiv adjunct al CJP Dolj a declarat ca adaugarea anilor de studii universitare se face in functie de salariul minim pe economie existent in perioada celor patru ani de facultate: „Povestea ca unii pensionari primesc pentru fiecare an de facultate cite 50.000 de lei este eronata. Prin recalculare nu exista suma fixa pentru toate persoanele“.


Sporurile se calculeaza in functie de salariul minim din perioada muncita


Pe adresa redactiei GdS au venit sesizari de la persoane care doresc sa stie ce pot sa faca in cazul in care intreprinderile la care au lucrat au fost desfiintate, iar perioadele in care au fost angajati si statele de plata nu sint mentionate in cartea de munca. „In perioada 1979-1984 am fost angajata la Corpul de Paza Militarizata, in functia de paznic. Arhiva a trecut la Intreprinderea Comunala si Locativa Dolj. Am luat o adeverinta in anul 1986, dar a fost incompleta neavind trecute functia si statele de plata. Dupa o perioada, am solicitat alta adeverinta, dar mi s-a raspuns ca in arhiva nu se mai gasesc statele de plata ale Corpului de Paza Militarizata Dolj. Sint ani in care eu am muncit, dar nu pot face dovada ca exista state de plata si adeverinte“, a spus Gheorghita Udrita, din Craiova.


Reprezentantii CJP au precizat ca HG nr. 4/2005 prevede ca, in cazul in care salariile sau alte sporuri nu sint trecute in carnetul de munca, iar arhivele fostelor unitati nu se mai gasesc, recalcularea pensiilor se va face tinind cont de salariul minim pe economie din acea perioada. „Oamenii nu trebuie sa mai caute in arhive statele de plata din anii in care au muncit. Li se va calcula in functie de salariul minim care era acordat in perioadele in care acestia au muncit“, a mai spus Ionel Tecu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS