40.1 C
Craiova
luni, 21 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateStramutatul de lux Mocioi da o cocioaba si primeste un viloi

Stramutatul de lux Mocioi da o cocioaba si primeste un viloi

Dupa ce am anuntat ca scandalul stramutatilor de lux este pe punctul de a exploda din nou, in Dolj continua sa fie agitatie. Nicolae Mocioi, directorul general al Institutului de Cercetare Stiintifica, Inginerie Tehnologica si Proiectare Mine pe Lignit (SC ICSITPML SA), despre care am scris ca s-a autodespagubit pentru proprietatea sa de la Cariera Tismana, incearca, pe cit posibil, sa ascunda dovezile. Din pacate pentru el, noi am pus mina pe citeva dintre ele.


Dupa ce, in urma cu citva timp, am intrat in posesia unui studiu geotehnic, acum ne-a parvenit o imagine mai mult decit interesanta: fotografia casei vechi pentru care Mocioi a primit un viloi din banii statului. Numai ca, desi fotografia ar trebui sa se gaseasca in dosarul de despagubire, impreuna cu „releveul“, aceasta nu e de gasit, pentru ca dosarul… a disparut. Cit despre schita cu pricina, sursele noastre sustin ca aceasta nu ar fi in conformitate cu realitatea, o data ce „sopronul fintina“, „cotetul“, „bucataria de vara“ si „gardul de zidarie“ au fost trecute fictiv in acte, numai pentru a creste artificial valoarea despagubirii.


Ferma cu etaj sau marmota plimbata cu liftul


Si asta nu e tot. Probleme sint si cu „Studiul geotehnic pentru construire de locuinta si anexe in municipiul Craiova, judetul Dolj, proprietar Mocioi D. Nicolae“. Documentul poarta numarul 812-763/G si a fost intocmit in anul 2004 in opt exemplare. Conform surselor noastre, acest studiu este unul dintre pasii legali pentru despagubirea lui Mocioi, intocmit tocmai de institutia la care Nicolae Mocioi este director general, adica de Institutul de Cercetare Stiintifica, Inginerie Tehnologica si Proiectare Mine pe Lignit (SC ICSITPML SA).


Documentul cu pricina ridica unele semne de intrebare. In primul rind, cu toate ca din titlu reiese clar ca este vorba despre construirea unei locuinte cu anexele aferente, in interior chiar la capitolul 1 se vorbeste despre „Sediu exploatare agricola“ din zona Drumul Muntenilor, tarlaua 22, parcelele 11 si 18. Conform unor surse, se pare ca s-ar fi ales aceasta stratagema dintr-un motiv foarte simplu: terenul era in extravilan si nu se putea construi o casa. Insa chestiunea este cusuta cu ata alba, fiindca la capitolul 2 se spune clar: „Cladirile care urmeaza sa fie construite sint tip S+P+1“, adica subsol, parter si un etaj. Frumoasa ferma cu etaj… O duce vacutele si marmota cu liftul… Asa stind lucrurile, pentru noi este destul de clar ca despagubirea lui Mocioi nu este tocmai in regula. Din cite stim, politia locala nu a reactionat pina in prezent. Din ce motive, nu stim, dar banuim si, in consecinta, asteptam reactii din partea Inspectoratului General al Politiei Române, care trebuie sa faca verificari in acest caz.


Drumul spre vila


Reamintim ca Mocioi avea o locuinta extrem de modesta in zona carierei Tismana, mai exact in satul Galesoaia. Era vorba despre o constructie care statea sa cada, cu o suprafata de 67 de metri patrati. Unu. Nicolae a impartit dreptul la proprietate cu fratele si mama sa. A urmat cererea de stramutare catre Compania Nationala a Lignitului, cerere care a fost avizata favorabil. Mocioi a realizat si expertiza tehnica. Perfect legal. Numai ca expertiza a fost intocmita de SC ICSITPML SA, institutul pe care cu onoare il conduce, iar dosarul de evaluare care continea si fotografiile ar fi fost tinut sub cheie. Mai mult, surse locale ne-au informat ca, a doua zi dupa evaluare, vechea constructie ar fi disparut.


Hocus-pocus cu metri patrati


Doi. Compania Nationala a Lignitului (CNL) achizitioneaza un teren de 1.000 de metri patrati in Craiova, la iesirea spre Bucuresti, la pretul de zece dolari metrul patrat. Si cum era vorba despre trei proprietari (fratii Mocioi si mama lor), CNL se apuca sa construiasca pe banii companiei trei case. Cel putin una este mai mult decit casa. Final.


Directorul Nicolae Mocioi s-a ales cu o moderna locuinta de 300 de metri patrati. Fratele s-a multumit cu o casa de 117 metri patrati, asa cum credem ca este si corect, iar mama a primit o constructie de numai 20 de metri patrati. In total 437 de metri patrati pentru numai 67… Daca fratele si mama directorului au fost despagubiti cit de cit corect, Nicolae Mocioi a sarit calul…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS