13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvestitorii din Dolj au taiat frunze la ciini

Investitorii din Dolj au taiat frunze la ciini

In ultima saptamina firmele interesate au luat cu asalt Agentia


Dupa ce pina acum nu s-au inghesuit sa obtina fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor in domeniul alimentar, in ultima saptamina firmele interesate au luat cu asalt Agentia SAPARD. Conform unui comunicat al SAPARD, agentia a primit in ultimele sapte zile solicitari de finantare care depasesc suma disponibila pentru submasura „carne, produse din carne si oua“ din cadrul masurii 1.1 „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole“. Fata de 38,1 milioane de euro, suma destinata dezvoltarii acestui sector, solicitantii de fonduri au cerut 41,1 milioane de euro, ceea ce reprezinta 108% din alocarile financiare aprobate pina in prezent. Pentru a face fata acestei avalanse de cereri, Agentia SAPARD a fost nevoita sa redistribuie temporar fondurile disponibile necheltuite din cadrul altei masuri, referitoare la dezvoltarea afacerilor cu zahar si plante textile. I


nteresul tot mai mare al investitorilor pentru fondurile nerambursabile europene poate fi explicat prin faptul ca in ultima vreme acestia si-au dat seama de posibilitatile pe care le poate oferi o astfel de varianta de finantare, la aceasta adaugindu-se informatiile potrivit carora, dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana, banii vor fi destinati pentru reformele structurale. De asemenea, apropierea de data presupusei aderari trebuie sa-i gaseasca pe investitori pregatiti sa faca fata exigentelor impuse de piata unica.


Doljenii – codasi la atragerea de fonduri in industria alimentara


Investitorii din Dolj nu par sa fie atrasi de fondurile europene in domeniu, fie din cauza dezinteresului pentru sectorul alimentar, fie din cauza lipsei capitalurilor financiare proprii care trebuie alocate. Conform procedurii SAPARD, firmele care vor sa beneficieze de bani europeni sint obligate sa cofinanteze jumatate din valoarea proiectului, ceea ce inseamna ca la o valoare de un milion de euro, investitorii trebuie sa scoata din buzunar 500.000 de euro, bani care nu sint la indemina oricui, mai ales in Dolj. Asa se face ca pe masura 1.1 doar doua proiecte doljene au fost puse in practica. Conform spuselor directorului Agentiei SAPARD Oltenia, Daniel Popescu, este vorba de doua abatoare, la unul dintre ele investitia fiind deja finalizata, iar la celalalt lucrarile fiind in derulare. „In zona Olteniei, avem patru proiecte pe masura 1.1, doua in Vilcea si doua in Dolj, in valoare de sase milioane de euro. Fondurile pot fi atrase dupa regula «primul venit, primul servit». De aceea este posibil ca toti banii sa fie obtinuti de un singur judet, in care patronii se grabesc sa depuna proiectele“, a declarat Daniel Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS