Circa 400 de studenți de la Facultatea de Medicină Dentară au aflat ce înseamnă să treci de la școală la un loc de muncă, iar unii dintre ei chiar au creat o întreprindere virtuală, învățând să fie antreprenori pe viitor. Toate acestea s-au realizat prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană, început în urmă cu 18 luni, și care se încheie luna aceasta. La sfârșitul săptămânii trecute, la restaurantul Epoca Steak House din Craiova a avut loc conferința de presă dedicată închiderii oficiale a proiectului intitulat „Sprijin pentru facilitarea tranziţiei de la studiu la piaţa muncii a studenţilor cu specializările medicină dentară şi tehnică dentară“, cofinanțat prin POSDRU și care a avut o valoare de 400.000 de euro. Au participat atât studenți, cât și absolvenți care au luat parte la proiect, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri, respectiv deținători de cabinete stomatologice în care ar putea să fie angajați absolvenții cu specializările Medicină Dentară și Tehnică Dentară. Pe parcursul celor 18 luni, cei aproape 400 de studenți au făcut practică în diverse clinici de specialitate, iar 40 dintre ei au învățat să facă afaceri, respectiv au creat o firmă virtuală, pe care au gestionat-o ca în realitate, ca și cum ar avea angajați și ar plăti taxe și impozite.
Cel mai greu obiectiv: absolvenții trebuie să se angajeze
Mihaela Sanda Popescu, manager de proiect, a precizat: „Sperăm ca studenții care au luat parte la acest proiect să își găsească mai ușor un loc de muncă, având în vedere că pe piața muncii competiția este din ce în ce mai mare. Unii dintre studenții noștri au experimentat crearea unei întreprinderi simulate și au văzut ce înseamnă să ai un cabinet stomologic, să îl gestionezi. De asemenea, ei au făcut practică în diverse clinici și sunt familiarizați acum cu ceea ce presupune să lucrezi într-un cabinet“.
„Noi pregătim studenții în facultate pentru meseria asta, dar nu există o disciplină în facultate care să-i învețe ce trebuie să facă dacă au un cabinet particular. Dar faptul că, după acest proiect, ei sunt bine informați, cel puțin din punct de vedere teoretic, îi va ajuta să știe ce să ceară la angajare“, a spus, în cadrul conferinței, Veronica Mercuț, decan al Facultății de Medicină Dentară, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.
„După încheierea proiectului, atât eu, cât și colegii mei o să ne angajăm. Proiectul ne-a oferit șansa de a beneficia de foarte multe lucruri noi, de vizite de studiu, de echipamente de ultimă generație. Am învățat cum se manageriază un cabinet. Ne considerăm pregătiți pentru următoarea etapă. Momentan, o să mă angajez. Urmează ca pe parcurs să îmi deschid, sper, și propriul cabinet“, a spus Mihaela Spătaru, proaspăt absolventă a Facultății de Medicină Dentară și care a luat parte la proiectul POSDRU respectiv.
La finalul conferinței, atât studenții şi absolvenții, cât și cadrele universitare au precizat că partea dificilă pentru tinerii absolvenți abia acum începe, și anume, ei trebuie să se angajeze sau să își deschidă propriile cabinete individuale.