
doar pe partea dreaptă, deși ar fi trebuit să fie stinse de la ora 7.38 (Foto: Claudiu Tudor)
Funcționarea iluminatului public din Craiova continuă să pâlpâie. Chiar dacă, la sfârșitul lunii septembrie, consilierii locali ai Băniei au votat un nou orar de funcționare a iluminatului public din oraș, există încă probleme în anumite zone ale municipiului. Și se pare că acestea vor continua până când firma care se ocupă de acest serviciu va înlocui toate corpurile de iluminat, atunci urmând să fie implementat un sistem computerizat de reglare a orarului de aprindere/stingere. Când se va încheia acest demers, nu se știe, așa că orarul va fi în continuare setat „la mână“.
Ieri-dimineață, la capătul străzii Brestei, spre comuna Breasta, pe partea dreaptă a drumului, mai mulți stâlpi de iluminat erau încă aprinși, deși era ora 9.30. Văzând aceste lucruri, un cititor GdS ne-a scris pentru a se plânge de faptul că iluminatul pe strada sa pare să funcționeze după alt fus orar. „Vreau să fac o sesizare, după ce toată săptămâna trecută nu a fost lumină pe stradă – noaptea, bineînțeles -, acum nu o mai opresc. Am sunat și la primărie, însă nici o reacție“, ne-a scris Cătălin Vlăduțu. După ceva vreme, lumina a fost stinsă, însă este clar că există anumite defecte de funcționare a iluminatului public din Bănie. Acest lucru poate fi observat și la lăsarea serii, când în anumite zone din oraș nu există lumină. Reamintim că, la sfârșitul lunii septembrie, consilierii locali au aprobat un nou orar de aprindere/stingere a iluminatului public, pentru ca acesta să se aprindă când apune soarele și să se stingă atunci când răsare, însă se pare că acesta nu a fost încă adaptat nevoilor orașului.
Schimbarea orarului, făcută cu mâna
De ce avea Cătălin Vlăduțu lumină pe stradă la ora 9.30, când aceasta ar fi trebuit să fie stinsă încă de la ora 7.38, conform noului orar de aprindere și de stingere a iluminatului din Craiova?
„Probabil a fost o defecțiune la temporizatorul care gestionează acest iluminat public. În Craiova sunt 250 de puncte de aprindere la nivelul celor 16.000 de corpuri de iluminat care asigură iluminatul stradal pe timpul nopții și avem de-a face cu o tehnologie care este foarte veche. Aceste temporizatoare sunt amplasate în urmă cu 10 – 12 ani. În următorii patru ani, toată gestionarea se va face computerizat. Acum se face manual și se face într-o relație discutabilă cu CEZ. Dintre cele 250 de puncte de aprindere, doar 50 sunt proprietatea municipalității, restul fiind ale furnizorului de energie electrică. Orice decizie trebuie luată împreună cu dumnealor și, mai mult, orice implementare trebuie făcută manual“, a explicat administratorul public al Craiovei, Radu Preda.
Acesta a menționat că Telefonul Cetățeanului este în continuare la dispoziția craiovenilor. După ce aceștia sună și sesizează o problemă, solicitarea este transmisă la firma Flash Lighting Services, care merge pe teren pentru a vedea ce se întâmplă și pentru a remedia problema. Însă nu se știe cât durează până când mesajul ajunge la cine trebuie.
Vom avea un sistem deștept de aprindere/stingere, dar nu se știe când
Și, totuși, de ce pe strada lui Cătălin Vlăduțu, dar și pe restul străzilor din Craiova nu se poate face o modernizare mai rapidă a sistemului de aprindere/stingere? Problema a fost ridicată încă de la cea mai recentă ședință a consiliului local de către consilierul independent Ionel Pană, care a propus ca municipalitatea să implementeze un sistem deștept de aprindere/stingere, cu senzori, în funcție de lumina solară.
„Este un acord-cadru pe zece ani. Sunt prevăzute sume în buget pentru acesta și sunt niște etape care trebuie parcurse. Și data trecută, pe celălalt contract de concesiune, modernizarea iluminatului s-a făcut pe o perioadă mai lungă de timp.
Municipalitatea nu își pemite să cheltuiască foarte mulți bani pentru a schimba sistemul de pe o zi pe alta.
Am început să schimbăm corpurile de iluminat, continuăm până când le vom schimba pe toate cele 16.000 și nu e vorba doar de schimbatul becului. Se schimbă consola. Este o procedură de durată. Când avem aceste rețele construite din nou, avem și sistemul de telegestiune care presupune organizarea computerizată a momentului de aprindere/stingere.
Deocamdată, va trebui să ne descurcăm cu sistemul pe care îl avem la ora aceasta“, a încheiat Radu Preda.