17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegina Elisabeta a ll-a stabileşte astăzi recordul de longevitate pe tronul Marii Britanii

Regina Elisabeta a ll-a stabileşte astăzi recordul de longevitate pe tronul Marii Britanii

(Foto: star.gr)
(Foto: star.gr)

Regina Elisabeta a II-a devine astăzi, în jurul orei 16:30 GMT (19:30, ora României) cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, depăşind domnia de 63 de ani şi şapte luni a stră-străbunicii sale, Regina Victoria, în calitate de monarh constituţional, Regina fiind suverană peste alte 15 ţări din Commonwealth, între care şi Pakistanul, informează Agenţia de presă Radio România. Potrivit HotNews.ro, acest eveniment va fi marcat printr-o procesiune pe râul Tamisa, prin tragerea clopotelor şi prin salve de tun. Cu prilejul aniversării, Regina va permite în premieră reţelelor de televiziune să transmita în direct imagini din grădinile Palatului Buckingham, reşedinţa oficială a monarhilor britanici.

Elisabeta a II-a împlineşte astăzi 63 de ani, 7 luni şi 2 zile pe scaunul de domnie, mai mult decât străbunica sa, regina Victoria, aflată la putere între anii 1837 şi 1901. Momentul exact în care Elisabeta a preluat ştafeta rămâne imposibil de determinat, pentru că nu se ştie exact la ce oră şi-a încetat domnia tatăl ei, regele George al VI-lea, care a murit în timpul nopţii. La nivel global, recordul pentru cea mai lungă domnie este încă deţinut de regele Thailandei Bhumibol Adulyadej, în vârstă de 87 de ani, care este suveran din 1946.

Pentru a sărbători recordul său de longevitate, regina nu organizează nici o ceremonie publică oficiala. „Fără tam-tam”, a dorit regina. Britanicii vor avea totuşi posibilitatea să o vadă pe suverană la deschiderea în Scoţia a unei noi linii de cale ferată. Însoţită de soţul ei, Prinţul Philip, regina se va afla la bordul unui tren cu aburi care va merge de la Edinburgh spre satul Tweedbank, la graniţa cu Anglia. Presa britanică speculează că la sosire regina ar putea face o scurtă declaraţie, un gest rar din partea sa. Apoi, Elisabeta a II-a va lua cina la reşedinţa sa de vară de Balmoral cu nepotul său, Prinţul William şi soţia acestuia, Kate.

Nascută la data de 21 aprilie 1926, Elisabeta a urcat pe tron la 6 februarie 1952, când Winston Churchill era la putere în Marea Britanie şi Stalin în Rusia. Şase decenii mai târziu, toţi experţii sunt de acord că regina, în vârstă de 89 de ani, nu va abdica niciodată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS