36.8 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalRazboi deschis intre primarie si consiliul judetean pentru apa potabila

Razboi deschis intre primarie si consiliul judetean pentru apa potabila

Autoritatile judetului nu reusesc sa rezolve problema alimentarii cu apa a municipiului Rimnicu Vilcea la un pret cit mai mic. O prima solutie a fost fuzionarea celor doua societati de distributie: RADRA SA, aflata in patrimoniul consiliului judetean, si ACVARIM SA, societate aflata in subordinea Consiliului Local Rimnicu Vilcea, dar ea a provocat un adevarat razboi intre institutiile care patroneaza aceste societati. Pe de o parte, aceasta fuziune ar duce la pierderea unor fonduri venite de la Uniunea Europeana, destinate modernizarii sistemului de alimentare al Acvarim SA, iar pe de alta parte, dupa cum sustin mai-marii consiliului judetean, in urma fuziunii s-ar crea posibilitatea distribuirii apei la un pret mult mai mic decit cel actual.


Conform conducerii Consiliului Judetean (CJ) Vilcea, problema ieftinirii apei potabile sau cel putin mentinerea pretului actual a fost luata in discutie de nenumarate ori, dar nu a fost inca rezolvata. Daca au fost gasite solutii, punerea lor in practica a fost imposibil de realizat din cauza intereselor financiare diferite ale sefilor celor doua societati de distributie, precum si ale conducerilor celor doua institutii in subordinea carora se afla societatile, respectiv primaria si consiliul judetean.


Interesele financiare il obliga pe Dumitru Buse sa recurga la amenintari


Dumitru Buse, presedintele CJ Vilcea sustine ca desi pina in urma cu citeva luni nu s-a luat in discutie varianta fuziunionarii celor doua institutii, o contopire a lor ar fi binevenita, avind in vedere ca SC Acvarim SA se afla la nivelul anilor ’80 din toate punctele de vedere. Seful CJ Vilcea sustine ca va recurge la tratative pentru fuziunea celor doua unitati, iar daca aceasta varianta va esua, ameninta cu prelungirea conductei de alimentare cu apa de la Bradisor catre municipiul Dragasani si atragerea principalului client catre APAVIL SA. „Trebuie gasita o relatie comerciala cu platforma chimica, deoarece consuma foarte multa apa. Preia aceasta apa din diverse surse si decit sa aiba relatii economice cu societati comerciale din domeniul apelor, mai bine sa aiba o relatie comerciala cu societati la nivelul consiliului judetean, pentru ca furnizarea de apa pe platforma chimica inseamna bani. Un surplus de pret, indiferent cit este de mic, va completa necesarul, in perspectiva. Daca nu ne vom intelege cu Acvarim, vom trece rapid la realizarea conductei Bradisor – Rimnicu Vilcea – Dragasani si vom asigura prin APAVIL necesarul de apa pe platforma chimica Rimnicu Vilcea. Nu putem sa vedem un viitor de dezvoltare in domeniul apei fara sa luam in calcul un consumator de calibrul platformei chimice“.


Divizarea serviciului de alimentare cu apa, facuta de CJ fara acordul consiliului local


Primarul Mircia Gutau sustine ca este impotriva fuziunionarii celor doua societati, care in trecut functionau sub acelasi nume, pentru simplul fapt ca la acea vreme divizarea serviciului de distributie s-a facut fara acordul consiliului local: „Crearea celor doua servicii de distributie a apei a fost facuta fara avizul conducerii municipiului si nu a fost dorita de noi, ci de consiliul judetean, care, de dragul de a avea inca o unitate subordonata, a infiintat in 1997 o regie autonoma care administra, de fapt, o conducta de aductiune a apei. Cele doua unitati trebuie sa fie unite sub o singura conducere, iar patronul acesteia sa fie consiliul local, care consuma 95% din cantitatea de apa produsa de APAVIL“.


Dumitru Buse, invinuit ca face declaratii populiste


Edilul-sef considera ca atitudinea lui Dumitru Buse, care promite cetatenilor municipiului ca vor avea apa mai ieftina sau cel putin la aceleasi preturi ca si la ora actuala, are la baza, printre altele, si un interes populist, si avertizeaza asupra partii negative a acestei atitudini. „Cine judeca lucrurile la adevarata lor dimensiune, isi da seama ca tariful perceput de APAVIL, de 2.600 de lei /mc, nu va putea fi folosit niciodata in contractele cu persoanele fizice. La acest pret trebuie adaugate cheltuielile cu personalul, care intretine sute de kilometri de conducta veche de aproape 70 de ani, nu numai conducta de 40 de kilometri nou-realizata. Afirmatia ca in urma fuziunii apa data vilcenilor va fi mai ieftina este facuta doar pentru imagine“. Mircia Gutau a mai afirmat ca, prin programul cu finantare europeana ISPA, reabilitarea sistemului de alimentare cu apa al Acvarim va atrage cresterea pretului la 0,47 de eurocenti/mc. Nerespectarea conditiilor impuse de Uniunea Europeana prin memorandum duce la anularea finantarii. Primarul a atras atentia, pe de alta parte, asupra costurilor mult mai mari ale lucrarilor de prelungire a conductei Bradisor – Rimnicu Vilcea catre Dragasani, costuri care ar insemna o noua povara pentru conducerea judetului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS