Zeci de craioveni s-au prezentat ieri la Directia de Asistenta si Protectie Sociala, (DAPS) din cadrul Primariei Craiova, pentru a-si actualiza dosarele sociale. Speriati ca vor ramine si in martie fara ajutor social, acestia au venit inca de la primele ore ale diminetii.
„Sint foarte multe persoane astazi (ieri – n.r.), pentru ca s-au obisnuit cu vechiul program de anul trecut, cind aveau acces doar marti si joi. In prezent, ne-am gindit ca in fiecare zi sa existe program de lucru cu publicul, intre orele 8.00 si 12.00. Activitatile se desfasoara in siguranta si pentru ca am apelat la jandarmi si gardieni, pentru a asigura ordinea“, a precizat Rodica Tenea, director executiv in cadrul DAPS Craiova.
Cei mai multi si-au completat dosarele ca urmare a modificarii situatiei declarate anterior. Pe linga acestia, mai existau si craioveni care treceau pentru prima oara pragul directiei.
„Am venit sa imi schimb declaratiile, pentru ca mai am in intretinere doar doi copii. Cind mi-am depus prima oara dosarul, baiatul cel mare nu era insurat. Acum trebuie sa imi modific actele. Cred ca o sa primesc mai putini bani“, a spus Iulia Manea.
Pentru a beneficia de ajutor social, craiovenii trebuie sa presteze citeva zile de munca in folosul comunitatii. Acestea vor fi realizate in perioada 7-11 martie, in timp ce remuneratia aferenta lunii februarie se va face pe 23, 24 si 25 martie. Celor care nu vor efectua zilele de munca li se va suspenda plata ajutorului, iar, daca timp de trei luni nu se vor conforma, le va fi emisa o decizie de incetare.
Ajutoare de urgenta, exclusiv pentru beneficiarii Legii nr. 416/2001
Desi zilnic multi craioveni incearca obtinerea ajutoarelor de urgenta, conform art. 58 din HG nr. 1.099/2001, doar persoanele marginalizate social au dreptul sa le primeasca. In aceasta categorie sint inclusi insa numai beneficiarii Legii nr. 416/2001, care pot incasa ajutorul in cazul unei inmormintari, acesta neputind fi mai mare decit ajutorul social, dar si in caz de incendiu.
„Traiesc impreuna cu fata mea dintr-o pensie de un milion de lei. De curind, am descoperit ca ea este foarte bolnava si ne-a dat medicul de familie sa luam medicamente lunar de vreo 500.000. Nu am nici o posibilitate sa ii dau banii astia, dar nici nu vreau sa o vad cum moare linga mine. Am venit si eu la primarie ca sa imi dea un mic ajutor, ca poate voi trece cu bine de problemele pe care le avem, dar mi s-a spus ca eu am pensie si nu am dreptul la alt ajutor de la stat“, a povestit Elena Vasilescu, pensionara.
DAPS se mai ocupa si de protectia sociala a persoanelor din Craiova. „La inceputul anului, am primit o sesizare din partea unor locatari din bulevardul 1 Mai, care ne-au transmis ca de citeva zile o persoana doarme intr-o masina parasita. In aceasta situatie, am trimis un asistent social care a realizat o ancheta, apoi am internat-o la Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala. Avem destule astfel de cazuri si incercam sa le rezolvam in functie de posibilitati“, a incheiat Rodica Tenea.