13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZilele Craiovei 2015 - La pas prin Bănia de altădată

Zilele Craiovei 2015 – La pas prin Bănia de altădată

Fotoexpoziţia „Craiova în imagini de epocă“ este amenajată în curtea interioară a Muzeului Olteniei (Foto: Lucian Anghel)
Fotoexpoziţia „Craiova în imagini de epocă“ este amenajată în curtea interioară a Muzeului Olteniei (Foto: Lucian Anghel)

Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei a vernisat ieri fotoexpoziția „Craiova în imagini de epocă“. Fotografiile expuse vin să recreeze atmosfera primei jumătăţi a secolului trecut: activitatea negustorească, plimbările cu trăsura, promenadele craiovenilor, să prezinte Craiova de odinioară. „Cele 28 de imagini expuse pe șevalete sunt imagini din colecțiile de fotografie și carte poștală a Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Cel mai vechi exponat este din 1905 și surprinde strada Buzești, cu ale sale prăvălii și clădiri care în prezent nu se mai păstrează. Am așezat toate aceste imagini într-un loc inedit, în curtea interioară a secției. Am vrut să punem în valoare acest spațiu mai puțin cunoscut publicului craiovean, dar și să ne jucăm cu luminile și umbrele pe care ni le oferă. Este o incursiune în atmosfera din trecutul Craiovei de acum 100 de ani, discursul expozițional fiind centrat pe ideea de călătorie“, a precizat Radu Dumitrescu, coordonatorul Secției de Istorie-Arheologie.

Într-o altă lume

Vizitatorul își începe incursiunea în timp de la vechea gară a Craiovei. Pornește apoi pe Ulița Mare (actuala Calea Unirii) pentru a admira principalele sale edificii. Se oprește pe rând în fața Casei Vălimărescu, în fața Băncii Naționale a României, a Palatului „Jean Mihail“, a Băncii Olteniei (Clădirea Palace de azi), a Palatului Administrativ, a Bisericii „Sfânta Treime“, a Liceului „Carol“. Și pentru că soarele arde cu putere, se oprește să se răcorească pentru o clipă la Băile Comunale, pentru ca apoi să poposească preț de câteva minute în fața Palatului Nou ce aparținea Băncii Comerțului, în Piața Nouă și Palatul de Justiție. Coborând pe strada Buzești și ajungând la Răscruciul Mic, merge să admire muzeul Fundației Aman, Biserica „Sfântul Ilie“ și Casa Vorvoreanu. Pătrunde din nou pe artera principală (Ulița Mare – Calea Unirii), iar până în Grădina „Bibescu“, punctul final al călătoriei, îl însoțește tumultul orașului.
„Craiova în imagini de epocă“ încântă și naște amitiri vizitatorului care a pășit în spațiul expozițional. „Alegerea acestei locații este inspirată. Nu cunoșteam această sală în aer liber. Fotografiile nu îmi sunt străine. Am avut ocazia să cunosc Craiova anilor ‘55-’70.  Mi-e drag să revăd aici vechile clădiri și străzi. Imaginea cu Palatul Justiției și Piața Nouă, unde se află astăzi Teatrul Național, îmi amintește de Craiova de odinioară, Craiova copilăriei mele. Acolo puteai să îți faci fotografii la minut, să admiri saltimbanci urcați pe sârme. Erau grătarele cu mici unde cei săraci doar înmuiau pâinea în fum. Vremuri de demult!”, ne-a spus unul dintre vizitatorii expoziției.
Fotoexpoziția „Craiova în imagini de epocă“, eveniment inclus în programul manifestărilor celei de XIX-a ediții a Zilelor Municipiului Craiova, va putea fi vizitată gratuit în această săptămână.
Expoziția va fi deschisă până la începutul toamnei.

Programul zilei de vineri, 5 iunie

10.00 – Târgul Contex, ediţia a IX-a (Foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“)
10.00 – Salonul AUTO (str. A.I. Cuza)
10.00 – 18.00 – Campanie gratuită de măsurare a tensiunii arteriale, greutăţii corporale şi testarea glicemiei (Esplanada „William Shakespeare“)
10.00 – 18.00 – Festival judeţean – „Târgul de educaţie nonformală“ (Centrul Multifuncţional)
10.15 – Marşul Ecologiştilor – Concursuri pe teme de mediu (Parcul „Nicolae Romanescu“)
10.30/11.30 – Autobuzul cu păpuşi „La bulivar, birjar!“ (plecare de la sediul Teatrului „Colibri“)
12.00 – Lansare de carte „Centenarul Muzeului Olteniei Craiova, 1915-2015“ de Otilia Gherghe (Secţia de Istorie-Arheologie)
12.00 – „Coreea de Sud“ şi „Japonia“ – conferinţă şi fotoexpoziţie (Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei)
12.00 – Concurs interjudeţean de cultură şi civilizaţie europeană (Centrul Multifuncţional)
12.00 – Vernisajul Expoziţiei de carte „Thomas Mann – 140 de ani de la naştere“ (Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“)
12.00 – Lansare de carte „Fărâme/Miettes“ (Casa de Cultură „Traian Demetrescu“)
13.00 – Citim la Tradem – lectură-dezbatere (Casa de Cultură „Traian Demetrescu“)
15.00 –  Concurs Epigramatic Fulger (Casa de Cultură „Traian Demetrescu“)
16.00 – Concurs Regional de folclor „Rădăcini olteneşti“ (Centrul Multifuncţional)
16.00-05.00 – Festival Naţional studenţesc de Rock – ROCKOMOTIVA (Casa de Cultură a Studenţilor)
17.00 – „Craiova are ritm“ – spectacol de dans în aer liber (Parcul „Nicolae Romanescu“)
17.30 – „În actualitate: Muzica Secolului 20“ (Filarmonica „Oltenia“)
18.00 – Ceremonia festivă a Consiliului Local Municipal (Opera Română)
18.00 – 01.00 – „O Noapte în Bibliotecă“ (Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“)
19.00 – Pagini celebre din operete (Filarmonica „Oltenia“)
19.00 – „Ultimul amant fierbinte“ (Teatrul Naţional „Marin Sorescu“)
18.45 – Recital Alexia Gabriela Ilie (Piaţa „Mihai Viteazul“)
19.00 – Recital cover-uri Trupa Alive Craiova (Piaţa „Mihai Viteazul“)
19.30 – Concert extraordinar: Akcent şi Lidia Buble, Maxim, Corina, Horia Brenciu (Piaţa „Mihai Viteazul“)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS