Adrian Nastase, prim-ministru social-democrat, iese satisfacut din Hotelul Duchi d’Aosta, unde s-a intilnit cu Silvio Berlusconi. O discutie prelungita, in plin summit aici, la Trieste, intre premierii a doua tari ale caror relatii se intaresc cu fiecare zi. In primele opt luni ale anului 2001, schimburile bilaterale au fost de patru miliarde de dolari, cu o crestere de 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Firmele italiene dau de lucru la circa 270.000 de persoane, garantind salarii adesea superioare venitului mediu in Romania. Iar Bucurestiul priveste catre Roma cu un interes tot mai mare, ca fiind un sponsor important pentru intrarea in UE si pentru dezvoltarea intregii regiuni balcanice.
– Domnule premier Nastase, cum a fost intilnirea cu Berlusconi?
– A fost o intilnire foarte calda, ca in familie. Am mai avut placerea de a-l intilni inainte de alegerile din Italia, din mai, si am vorbit de mai multe ori la telefon pe diverse subiecte. Relatiile dintre tarile noastre sint bune si se consolideaza. Italia este primul partener comercial al Romaniei: anul acesta, schimburile vor depasi cinci miliarde de dolari, sint peste zece mii de societati mixte italiano-romane si au fost deja realizate investitii de o jumatate de miliard de dolari. Foarte multi oameni de afaceri italieni, in special din nord-est, investesc in zona Timisoara-Arad. Apoi, Italia si Romania au aceleasi radacini latine, interese comune in regiunea balcanica si un rol strategic pentru flancul sudic al NATO.
– Despre ce ati vorbit?
– Am exprimat dorinta Romaniei de a avea sustinerea Italiei pentru o chestiune la care tinem mult: romanii care vor sa calatoreasca in zona Schengen au inca nevoie de viza de intrare. Am solicitat anularea vizelor, iar Italia va sprijini aceasta solicitare. In ceea ce priveste extinderea NATO, la summit-ul de la Praga din anul viitor, am reafirmat interesul nostru de a intra in Alianta si premierul Berlusconi a confirmat ca Italia ne va sprijini. Cit despre viitorul Europei si al extinderii UE, sintem de acord ca extinderea va reprezenta un semnal puternic pentru stabilitatea continentului. Calendarul include 12 tari, inclusiv Romania si Bulgaria. Sint sigur, vom avea sprijinul Italiei la Consiliul European de la Laeken, din decembrie. In sfirsit, am discutat despre relatiile bilaterale, iar Berlusconi a acceptat invitatia de a vizita Romania in primele sase luni ale anului viitor. Primul ministru va fi insotit de numerosi investitori, deoarece avem in studiu proiecte economice pentru care dorim sprijinul unor mari firme italiene. Peste doua saptamini ii voi prezenta domnului Berlusconi un memorandum cu toate propunerile noastre.
– In ce sectoare economice sint mai dezvoltate raporturile cu Italia?
– In prezent, acestea sint: industria usoara, inalta tehnologie, alaturi de constructii si industria lemnului. Dar mai sint si alte sectoare specifice, cum ar fi cooperarea cu grupul Ansaldo pentru Centrala nucleara de la Cernavoda.
– Ati facut referire la problema vizelor de intrare. Ce garantii ofera Romania pentru a bloca imigratia clandestina?
– Fenomenul imigratiei clandestine s-a dezvoltat si intre tari care au anulat deja vizele. Important este ca pe viitor sa fie facilitata deplasarea persoanelor care doresc sa calatoreasca in scop turistic sau pentru afaceri. Pe de alta parte, trebuie pedepsiti cei care nu respecta legile. Noi am stabilit reglementari foarte severe pentru cei care incalca legea, cum ar fi suspendarea pasaportului si pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care trec ilegal frontiera. Am semnat acorduri bilaterale cu multe tari, astfel incit clandestinii romani sint arestati si repatriati. Cu premierul Berlusconi am discutat si am cazut de acord ca, daca vor aparea probleme tehnice, sintem dispusi sa le rezolvam.
– In Occident creste numarul tarilor favorabile unei eventuale includeri a Romaniei in Uniunea Europeana si NATO. Care este pozitia dumneavoastra?
– Am urmarit cu multa atentie dezvoltarea relatiilor dintre Rusia si Statele Unite, Uniunea Europeana si alte state mari din NATO. In prezent, daca ar fi vorba pur si simplu de la o simpla trecere de la 19 tari +1 la 20 de tari, cred ca problema nu s-ar pune inca. Este un raport de parteneriat care trebuie sa presupuna si participarea la actiuni militare comune, fara ca aceasta sa determine o posibila folosire a dreptului de veto pentru aderarea altor tari. Noi am dori ca Romania sa devina membru NATO inca de la summit-ul de la Praga din 2002. Apreciem faptul ca evolutia raporturilor dintre NATO si Rusia nu va bloca extinderea Aliantei Atlantice.
– La Trieste s-a vorbit si de combaterea terorismului international. Care este contributia dumneavoastra?
– Parlamentul si guvernul roman au sprijinit operatiunile militare si au deschis spatiul terestru, aerian si maritim pentru fortele antiteroriste. De asemenea, am adoptat o ordonanta de urgenta pentru blocarea conturilor bancare suspecte. Exista o foarte buna cooperare intre serviciile de informatii romane si cele ale Italiei si ale altor tari occidentale. Schimbul de informatii este unul dintre cele mai importante elemente ale cooperarii. Daca vor fi alte solicitari, vom face tot ce este posibil pentru a le solutiona.