17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei primari din Dolj „suspina“ dupa 100 de miliarde de lei din fonduri europene

Trei primari din Dolj „suspina“ dupa 100 de miliarde de lei din fonduri europene

Dupa ce fostul prefect Ion Calin a promis marea cu sarea, proiectele Sapard de zeci de milioane de euro sint acum la mina lui Solomon


Autoritatile locale care deruleaza fonduri de la Uniunea Europeana se confrunta la inceputul anului cu o situatie dificila care ar putea bloca sursele de finantare de milioane de euro pentru proiectele de dezvoltare rurala din fonduri Sapard.


Majoritatea firmelor care au participat la licitatiile organizate de consiliile locale din Dolj, Gorj, Vilcea si Olt au contestat rezultatele acestora, sustinind ca nu s-au desfasurat corect. „Pina acum doar o contestatie a fost rezolvata, iar rezultatul a fost favorabil firmei cistigatoare. Este vorba despre lucrarile din localitatea Popesti din judetul Vilcea. In felul acesta, termenul de finalizare a lucrarilor ar putea fi depasit, deoarece nu le putem aviza dosarul de achizitie“, a declarat Daniel Popescu, directorul Agentiei Sapard Sud-Vest Oltenia. In prezent, comisia de la Bucuresti care analizeaza contestatiile depuse mai are in lucru trei dosare ale licitatiilor de la Dragotesti, Amarastii de Jos si Tuglui, unde consiliile locale asteapta finantare din partea Uniunii Europene, in valoare de peste o suta de miliarde de lei. Nici edilii din localitatile Cirlogani si Osica din judetul Olt nu sint mai linistiti, asteptind un raspuns favorabil din partea comisiei centrale de la Bucuresti. In caz contrar, primarii respectivi vor fi nevoiti sa reia licitatiile, ceea ce va duce la intirzierea proiectelor.


In aceeasi situatie sint si primarii din localitatile vilcene Bunesti, Valea Mare si Popesti, care se confrunta cu contestatii din partea firmelor clasate pe locul doi la licitatile organizate pentru alimentarea cu apa sau pietruirea anumitor drumuri comunale. Edilii din Mehedinti pot sta linistiti. In acest judet nici un primar nu si-a manifestat interesul pentru depunerea vreun proiect de reabilitare a infrastructurii.


Angajatii Sapard Oltenia – testati de auditori de la Bucuresti


Problemele atragerii fondurilor europene in zona Olteniei nu vin numai din partea contestatiilor depuse ca urmare a presupuselor licitatii desfasurate la limita legii. Conform programului de dezvoltare a proiectelor Sapard pentru România, agentia din Craiova a fost recent vizitata de auditori interni de la Bucuresti care au verificat daca angajatii agentiei si-au insusit procedurile pentru implementarea a patru masuri noi care urmeaza sa fie acreditate de Uniunea Europeana in cursul acestui an. Angajatii Sapard din Craiova au sustinut teste grila si interviuri pe care reprezentantii de la Bucuresti au considerat ca le-au trecut cu bine. „Daca nu iesea bine, cele patru masuri nu ar fi fost acreditate de catre Uniunea Europeana“, a declarat directorul Sapard Oltenia. Comisia Europeana a ales aleatoriu agentia locala care sa raspunda intrebarilor auditorilor veniti de la Bucuresti. Probleme ar putea aparea in cazul Serviciilor Tehnice Delegate aflate in cadrul Directiilor de Dezvoltare Rurala, ai caror angajati vor trece prin emotiile acelorasi intrebari si teste. Miza este la fel de mare. In cazul in care auditorilor de la Bucuresti nu le place ceea ce descopera la fata locului, nici una dintre cele patru masuri nu va fi acreditata, iar din cauza acestui lucru vor suferi toate agentiile din tara, in felul acesta pierzindu-se zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului silvic si a celui de imbunatatiri funciare. „Serviciul Tehnic nu este in subordinea noastra si de aceea nu ii putem urmari atent. Noi doar colaboram cu ei. E un risc mare, pentru ca ei se ocupa si de alte lucruri, nu numai de proiecte Sapard“, a precizat Daniel Popescu. Dupa schimbarile survenite la nivelul ministerelor, se pare insa ca aceste servicii vor fi preluate de catre agentiile teritoriale, asa cum s-a intimplat si cu Serviciul Tehnic de la Ministerul Transporturilor, in felul acesta reducindu-se si timpul de transmitere a documentelor interne.


Edilii Craiovei se lasa asteptati


O mina de ajutor la atragerea surselor de finantare europeana ar putea da si actuala administratie locala condusa de primarul Solomon. Dupa ce au primit promisiuni desarte din partea fostului prefect Ion Calin, ajuns intre timp deputat de Dolj, reprezentantii agentiei spera ca macar edilul-sef sa se tina de cuvint. Plimbati cu vorba si ademeniti cu sediul fostului Liceu Auto „Traian Demetrescu“, angajatii Sapard Oltenia il asteapta pe Solomon sa aprobe mutarea agentiei in noua locatie. Mai intii ar trebui ca primarul sa includa proiectul pe ordinea de zi a sedintelor de consiliu, numai ca pina acum a uitat sa faca acest lucru. „Din cite stim noi, sarcina aceasta cadea in sarcina viceprimarului Sorin Iordache, dar am inteles ca este plecat din oras. Am vorbit cu primarul si acesta ne-a spus ca vrea ca sediul agentiei sa ramina la Craiova, nu sa fie mutat in alt oras“, a precizat Popescu. Conform reglementarilor europene si ale normelor de functionare a agentiei centrale Sapard, spatiul actual din Prefectura Dolj nu va mai indeplini criteriile necesare unei bune desfasurari a activitatii dupa ce personalul agentiei se va suplimenta ca urmare a acreditarilor noilor masuri de finantare. Nici in sedinta din 17 ianuarie si nici in cea din 27 ianuarie edilii nu au inclus proiectul in sedinta cu consilierii municipali. Cel mai probabil acest lucru va fi discutat in februarie, asta daca nu cumva edilii nu vor uita din nou ceea ce au promis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS